A 9 utca (De 9 Straatjes)Hollandia fővárosa a kulturális és a világszerte ismert történelmi látnivalók mögött még számos érdekességet tartogat. Aki több időt szeretne eltölteni a városban, ezeket a különleges helyeket is beillesztheti úti tervébe, rajtuk keresztül pedig mélyebben, közelebbről megismerheti a város múltját és jelenét, egyúttal bepillantást nyerhet lakóinak történetébe és hétköznapjaiba.

A 9 utca (De 9 Straatjes)

Közvetlenül a Singel-csatorna után jutunk el az amszterdami Sohonak nevezett városrészbe, azaz a 9 utcába. Az elnevezésből könnyű kitalálni, hogy 9 utcát foglal magában, melyeknek különleges karakterét az apró üzletek adják. Kézműves ékszereket, vintage ruhákat, hagyományos holland sajtokat, designer holmikat, autentikus tárgyakat szerezhetünk be itt. Az utcákban remek éttermeket és kis bisztrókat is találunk, melyek a belváros exkluzív vendéglőivel ellentétben nagyon elfogadható árakon kínálják fogásaikat.

Begijnhof

Ez a csendes kis tér a 14. században alakult ki és szó szerint egy eldugott kincse a városnak. Egy hatalmas ajtó mögött rejtőzik, mely szimbolikusan is elválasztja a csendes kis szegletet az egyébként nyüzsgő Amszterdam többi részétől. Begijnhof létrejötte egy csoport asszonynak köszönhető, akik elhatározták, hogy egy katolikus vallási közösség keretében fognak együtt élni és eleget tenni missziójuknak, a betegápolásnak. Ami még különlegesebbé teszi ezt a helyet, hogy ezek az asszonyok nem voltak apácák, nem tettek esküt, de hajadonnak kellett lenniük. Emléküket mégis egy apácát ábrázoló szobor őrzi. A teret elbűvölő házak csoportja veszi körbe, köztük található Amszterdam legrégebbi fennmaradt épülete is, a Het Houten Huis, mely 1420 táján épült.

Amszterdam legkeskenyebb épülete

Amszterdam legkeskenyebb épülete

A város csatornáinak gyűrűjében rengeteg szokatlanul keskeny házat láthatunk. Közülük az egyik leghíresebb a Singel 7. szám alatt álló, melyet nemcsak a városban, de a világon is a legkeskenyebbnek tartanak. Szélessége alig 1 m, éppen valamivel szélesebb, mint a bejárati kapuja. Az igazat megvallva, ez csupán az épület hátsó homlokzata, az első fele valamivel szélesebb, de hátuljára valószínűleg igaz, hogy ez a világ legkeskenyebb homlokzata.

Az ásító mór

Amszterdam olyan, mint egy szabadtéri múzeum, ahol megéri nyitott szemmel járkálni és tovább látni az orrunknál. A házakon sok érdekes részletet fedezhetünk fel, köztük azokat a kőből faragott figurákat, melyek a 17. században az olvasni nem tudó munkásoknak jelezték, hogy pontosan hol találják az egyes üzleteket. Közülük a leghíresebb az ásító mór, aki egy korabeli patika falát díszítette. Mivel akkoriban a gyógyszereket fűszerekből és gyógynövényekből állították össze, azokat pedig távoli vidékekről, holland gyarmatokról szerezték be, ezért lett a cégér is egy mór figura. A legenda szerint a mór, akiről mintázták, valójában a segédje volt a patikusnak.

Papagáj kápolna

A Kalverstraat Európa egyik legnyüzsgőbb sétálóutcája, ez magyarázatot ad a kápolna bejárata felett lévő feliratra: “Szánj 15 percet Istenre!”. 1578-ban, mikor Hollandia áttért a protestáns vallásra és amíg a katolikusok tolerálták ezt, eldugott helyeken volt számukra megengedett az imádkozás. Számos rejtett templomot alakítottak ki különböző házakban, ezeket tárgyakról vagy állatokról nevezték el, mivel szentek neveit nem adhatták nekik. Ez a kápolna a Papagáj nevet kapta, története pedig még szebbé teszi egyébként is impozáns belsejét.

A Régi templom faragványai

A középkorban épült Régi templom ma nem éppen a legméltóbb helyen, Amszterdam Piroslámpás negyedében áll. Bár sok látogató beugrik, hogy belülről is megnézze, a legtöbben szem elől tévesztik a kórus faragványait, melyek mindegyike egy-egy holland közmondást jelenít meg. Egyik az alkohol káros hatásairól mesél, egy másik azt hirdeti, hogy a pénznek nincs értéke a halállal szemben, megint másik arra emlékeztet, hogy ne tápláljunk hiú reményeket.

A kis favágó szobra

A kis favágó szobra

Az amszterdamiak egyik kedvenc műalkotása ez az apró figura, ami elég különös helyen, egy fa ágán látható. A turisták akár százszor is elmehetnek alatta anélkül, hogy észre vennék, annak ellenére, hogy a város egyik legforgalmasabb helyén található, közvetlenül a Leidseplein tértől vezető híddal szemben. Ez a névtelen kis alak bronzból készült és nem magasabb 50 cm-nél, 1989 óta “munkálkodik” a fán. A városi legenda szerint magas Beatrix királynő készítette.

Zon’s Hofje

Amszterdamban számos eldugott kis kert létezik a kapuk mögött. Ezeket a kerteket többnyire özvegyeknek hozták létre, hogy enyhítsék magányukat, gyakorlatilag kis közösségi terek funkcióját töltötték be. Közülük egy a Zon’s Hofje, melynek bejárata felett a következő felirat olvasható: “A szeretet építette nekünk ezt a menedéket, a remény marad az örökös késztetésünk, hogy lelkünkbe beengedjük a napfényt”. A csendes Zon’s Hofje kedvelt helye a beszélgetéshez és a tanuláshoz az amszterdami diákoknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here