Gyulai VárAz ország délkeleti részén, a román határ mellett található Gyula. A város az 1566-os ostrom után 129 évig állt török hódoltság alatt, kiűzetésükre 1695-ben került sor. A település 500 évig Békés megye székhelye volt. A gazdag történelmi múlttal rendelkező várost sok turista keresi fel, főleg a nyári időszakban.

Gyulai Vár

Gyula és a vár egymástól szinte elválaszthatatlan két szó. A helyiek szerint a vár Gyula jelképe a jelenben és védereje volt a múltban. A Gyulai Vár a XV. században épült, mára az egyetlen épen maradt síkvidéki vár Közép-Európában. A vármúzeumban közel 7 évszázad történetét ismerhetik meg az érdeklődők, 24 kiállítóteremben. A földszinten van a várbörtön, a fazekas-és kovácsműhelyek, éléstár, múzeumpedagógiai terem. Az emeleten találhatóak a várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályok, hivatalszobák, fegyvertár, alabárdos terem. A látogatók megismerkedhetnek a vár hadtörténetével, de aki inkább a kulináris élvezeteknek hódolna, az is megtalálja a kedvére valót a középkori hangulatú borozóban. A felszentelt kápolna keresztelők és esküvők helyszínének ad otthont, a lovagterem pedig alkalmas konferenciák, fogadások rendezésére. A vár előtti csónakázótavon hangulatos a vizibiciklizés, a kisgyerekeknek nagy élmény lehet a vadkacsa etetés és a környékbeli játszótér. A várkert számos kültéri rendezvénynek, fesztiválnak ad otthont. A közelben található az Almásy-kastély is, ahol a gyulai születésű Erkel Ferenc is sokat tartózkodott. A legenda szerint itt komponálta a Bánk bánt.
1964-től működik a Gyulai Várszínház, amely kellemes kikapcsolódást nyújt a kultúra kedvelőinek. A várszínpadon kívül, a vár melletti tószínpad, a Kossuth Lajos utcában található kamaraszínház és a belvárosi Göndöcs-kertben található vigadó is rendezvényhelyszínként szolgál.

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

A Gyulai Várfürdő minden évszakban remek szórakozást kínál a strandolni vágyóknak. Családbarát kialakításának köszönhetően az egyik legnépszerűbb elem a hullámmedence, amelynek legcsekélyebb pontja 45 cm, a legmélyebb 2,2 méter. A gyerekek kedvencei közé tartozik a csúszdamedence, ahol nem csak tradicionális kis csúszda, hanem egy több, mint 110 méteres óriáscsúszda, valamint egy rövidebb, de meredekebb kamikaze csúszda várja a kalandok szerelmeseit. A gyógyfürdő ideális pihenőhelyként szolgál az idősebb korosztály számára. A kikapcsolódásra vágyók a wellnessközpont szaunáit és gőzkabinjait élvezhetik. 2013-ban megnyílt az AquaPalota, amely igazi víziparadicsommá tette a Gyulai Várfürdőt. Az AquaPalotában baba-és gyermekmedence, pezsgő ülőfürdő gejzírek és buzgárok, sodrófolyosó, masszásfülkék és még számos élményelem kényezteti a vendégeket. A sportkedvelők körében népszerű a versenyuszoda, ahol rendszeresek az úszóversenyek és a vízilabda-mérőzések.

Vallási épületek

Gyula vallási sokszínűségének köszönhető, hogy többféle templommal találkozhatunk egy séta alkalmával. A Nádi Boldogasszony Plébánia helyén már a török idők előtt is templom állt, itt őrizték a „Nádi Szűz Mária” képet, a török hódoltság alatt a kép is és a templom is megsemmisült. 1775-ben Harruckern Ferenc kezdeményezésére kezdték el a templom mai formájának építését. Felszentelésére két évvel később került sor, a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz tiszteletére áldották meg az épületet. A plébánia a XVIII. században klasszicista elemekkel gazdagodott. A Nádi Boldogasszony Plébániatemplom ma híres búcsújáróhely.
A Szent Miklós Katedrális az ország egyetlen román ortodox műemléki temploma. Megépítésében kiemelkedő szerepet játszott a Nicoresti család. A jelenlegi templom építését 1802-ben kezdték el és csaknem 10 évig tartott. A torony jóval később, 1854-ben készült el. A templom gyönyörű ikonokkal díszített, amelyek Arsa Teodorovici alkotásai. 1869-óta Lazar Bogdan hívő emlékét hivatott őrizni a bejáratnál lévő 3 méter magas kereszt. A templombelső 1928-ban lett felújítva Predmerszky Béla festő által. A klasszicista elemekkel kombinált késő barokk stílusú műemlék 1999-óta püspöki székhely, ahol kolostori rendtartás szerinti istentiszteleteket tartanak.

Világóra

A Világóra a kisváros egyik legérdekesebb alkotása, amit Bozó András tervezett. A smaragdzöld üveggömb a világmindenséget szimbolizálja. A felső gránittáblákon 12 szegmensre osztva leolvasható a helyi idő, illetve a világ időzónáihoz tartozó pontos idő. Az időzónákhoz kapcsolódva feltüntették azokat a Gyuláról elszármazott személyeket, akik az adott világrészeken váltak híressé. Az óra járását zene és éjszakai fényjáték kíséri. Az esti kivilágításban, a „vizek városának” is nevezett Gyula főterén lenyűgöző látványt nyújtanak a csobogók és szökőkutak, valamint az Albrecht Dürer Ádám és Éva metszete alapján készült Anamorfózis szobor.

Százéves Cukrászda

Százéves Cukrászda

A helyieket és a Gyulán pihenni vágyókat számos cukrászda, fagyizó és étterem várja. A belvárosban található a Százéves Cukrászda, amelyet 1840-ben Salis András cukrászmester alapított. A korhű berendezési tárgyak és bútorok különleges hangulatot idéznek, a vendégek elegáns környezetben válogathatnak a minőségi sütemények, főzött fagylaltok, Cadeau kézműves bonbonok és csokoládék között.

Hamburgár Bár

A turisták kedvence a Hamburgár Bár, amely sokak szerint a térség legjobb hamburgerezője. Az étterem 1984-ben nyitott, és nincs olyan nap, hogy ne lenne teltház. Időről-időre megfordulnak itt hírességek is, és a Várszínház színészei is rendszeres vendégek. Hamburgerek, pizzák, dönerek, saláták, desszertek gazdag választéka szerepel az étlapon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here