Prvic világítótornyaBár a legnépszerűbb nyaralóhelyek jelentős része Horvátország szigetein találhatók, a legtöbb sziget az Adrián mégis teljesen lakatlan.

Hivatalosan 698 szigetet tartanak nyilván az Adria térségében, ezek közül pedig mindössze 47 lakott, ami azt jelenti, hogy legalább 1 bejelentett személy él ott. Korábban a lakott szigetek száma 67 volt, ám fokozatosan és mára teljesen elveszítették népességüket, hiszen gazdaságilag ezek a szigetek szép lassan lehetetlen helyzetbe kerültek annak ellenére is, hogy a horvát kormányok igyekeznek folyamatosan támogatni a helyi lakosságot, biztosítani a szigetek egyszerű megközelíthetőségét és segíteni az ottani turizmus kialakulását és élénkülését.

A lakatlan szigetek nyaranta mégsem teljesen néptelenek, hiszen a turisták szívesen tesznek kalandos kitérőket és keresik fel az elhagyott, de gyönyörű adriai szigetvilág szétszórt darabkáit.

Mrcara egy kis dalmát sziget, melynek keleti partján egy móló található, ami egy szezonálisan nyitva tartó étteremhez vezet. A hajókkal a partnál kitűnően lehet parkolni. Idén júliusban rendeztek itt először paintball versenyt, melynek feltétele volt, hogy semmiféle nyomot ne hagyjanak az érintetlen szigeten.

Mrduja szintén Dalmáciában, Brac és Solta közt található. A legenda szerint egyszer össze is vesztek azon, hogy kihez is tartozik a sziget. Kötélhúzással próbálták eldönteni, kié is legyen. Végül a braciak győztek. A szigeten egy világítótorony és egy régi erődítmény romjai láthatók.

Prvic Senj közelében, a Kvarner-öbölben fekszik. Világítótornya 1875-ben épült egy kis kőházzal együtt. A torony legénysége mindaddig a szigeten állomásozott, míg 1974-ben a torony működését automatizálták. Prvic a legszelesebb horvát sziget, a bora átlagosan 203 napon át fúj errefelé. Pásztorok és méhészek használják ki a sziget lakatlanságát leginkább, méze híresen jó minőségű.

A Svetac (Sveti Andrija, vagyis Szent András) sziget korábban nagyon is népes volt, hiszen bizánci eredetű maradványok találhatók a szigeten. Az 1951-es népszámlálás szerint 51 ember élt itt, mára azonban ők már elhunytak, közülük az utolsó 2000-ben.

Sveti Grgur pedig leginkább arról ismert, hogy 1948-1988-ig itt volt a kommunista Jugoszlávia női börtöne.

Csak szemezgettünk a több száz adriai lakatlan sziget közül. Ami mindegyikről elmondható, hogy annak ellenére, hogy lakatlanok, mégsem élettelenek, hiszen csodás öbleik, tarka élőviláguk – növény-, madár- és halritkaságaik – révén nagyon is vonzó célpontok most is a turisták számára. Ha már többször jártál Horvátországban, egy-egy ilyen sziget felkeresése biztosan új, misztikus élményt és egy jó napot szerez majd neked!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here