Plaká

A város, mely a kezdetektől nagyban hozzájárult a nyugati világ fejlődéséhez, napjainkban Görögország szellemi és pénzügyi központja. Az utóbbi évtizedekben óriási változáson ment keresztül, az újjászületés egy szakaszát tudhatja maga mögött, de ennek még koránt sincs vége. Athén szemmel láthatóan gazdagabb és kifinomultabb kozmopolita város, ahol a kortárs művészetek, a legújabb trendek, az új stílusú éttermek számára is van hely.

Aki ma látogat Athénba, talán meg is lepődik, hogy az egyébként felbecsülhetetlen értékű ókori díszletek mögött egy mennyire vibráló és dinamikus várossal találkozik. Tenni- és látnivaló itt nemcsak a történelem rajongók számára akad bőséggel, de kitűnőek a város éttermei, vásárlási lehetőségei és a pezsgő éjszakai életért sem kell a szomszédba menni. Az eklektikus, klasszikus és egyben bohém Athén egész évben kiváló úti cél, de nyáron csak az induljon útnak, akit nem riaszt a perzselő forróság.

Plaká

Kanyargós utcák hálózata alkotja az Akropolisz körüli területet. Ez a modern Athén legrégebbi része, ahol sétálva valódi ízelítőt kaphatunk a mai város életéből. Ez Athén legélénkebb része, gyönyörű, neoklasszikus stílusú házakkal, kis üzletek, kávézók és éttermek százaival. A negyedben szétszórva ókori romok és több múzeum is található, de alapvetően a Plaká a szórakozás, a könnyed kikapcsolódás helyszíne a városban. Az 1950-60-as években a még fel nem újított, düledező házak között számos filmet forgattak, itt tartották a város nagy fesztiváljait és zenei téren is meghatározó volt a negyed Athén életében. A turisták főként az autentikus boltok és tavernák miatt látogatnak el ide, tökéletes hely ez a szuvenírek vásárlásához és ahhoz, hogy néhány évtizedet visszalépjünk az időben.

Syntagma tér

Syntagma tér

A Syntagma vagy Alkotmány tér az Ottó király által 1884-ben kiadott alkotmány után kapta nevét. Ez Athén legnagyobb és legimpozánsabb tere, a városi közlekedés csomópontja. A tér közepén kávézók kínálnak lehetőséget a kikapcsolódásra és a nézelődésre, számtalan szálloda és iroda található itt. A téren áll a Parlament épülete, mely Ottó király számára 1838-ban épült palotaként. Az épület talán kissé ridegnek hat, de ez az arculat tökéletesen megfelelt a tervezők céljának, hogy érzékeltessék a király hatalmát. A nagy, nyitott téren gyakran rendeznek ünnepségeket, a város számára fontos eseményeket.

Zappeio Kertek

A Zappeio palotát körbefonó, széles sétányok hálózata Athénban a nyugalom szigeteként nevezetes. A palota a 1880-as években, klasszicista stílusban épült, ma kiállításoknak és konferenciáknak ad otthont. A palota a dán építész, Theophil Hansen munkája, az 1896-os első modern olimpiai játékok jegyében zajló megújulás keretében építették. A Zappeio a Nemzeti Kertek része, de önmagában is érdekes látnivaló. A kertekben kávézó és étterem működik, gyönyörű panorámával az Akropoliszra és a Lycabettus-hegyre.

Háborús Múzeum

1975-ben avatták fel a görög történelem valamennyi háborúja előtt tisztelgő múzeumot. Külön termet szenteltek Görögország őskori és kőkori történelmének, a bizánci és a frank korszaknak, a görög függetlenségi háborúknak, az 1912-1913-as balkáni háborúknak, az I. és II. világháborúnak, a német megszállásnak. A múzeum minden korosztály számára érdekes, hiszen a korabeli fegyverektől és hadászati eszközöktől kezdve fotókon át számos érdekesség látható kiállításain. A múzeum épülete az egyik legkülönösebb a városban, az 1950-es évek végén jelentkező modernizmust tükrözi. A múzeum rendkívül gazdag könyvtárral és fotográfiai archívummal is rendelkezik.

Technopolis

Technopolis

Nagyjából 30.000 m2-es területet foglal Európa egyik legérdekesebb élő ipari múzeuma. A régi gázgyár területén hozták létre, mely 1862-től 1984-ig működött, ez volt az utolsó gyára Európának, ami bezárásáig a hagyományos módon üzemelt. Az épületeket fokozatosan alakították át többfunkciós kulturális központokká, melyek lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy képet kapjanak egy letűnt korszak ipari múltjáról. A 8 épületet magában foglaló komplexumot 1999-ben nyitották meg, elsősorban a híres görög zeneszerző, Manos Hatzidakis előtt tisztelegve. Az épületek mindegyike egy-egy görög költő nevét viseli. A Technopolis hatalmas kéményeivel és gáztartályaival izgalmas egyvelege a görög ipari és művészeti múltnak.

Központi piac

Az athéni piacokon bármit meg lehet vásárolni, de a zsákmányszerzést leszámítva vizuális élménynek sem utolsó a bazárokban barangolni. A város legnagyobb piaca a Központi piac, a Varvakios Agora, ahol a bevásárlóközpontokhoz képest nagyon sokat lehet spórolni, ha húsokról, halakról, zöldségekről, gyümölcsökről van szó. A hétfőtől szombatig nyitva tartó piacon hagyományos görög fűszereket, gyógynövényeket, sajtokat és édességeket is árulnak, az itt található étteremben pedig garantáltan a legfrissebb árukból készítik a fogásokat.

Elnöki palota

Az Elnöki vagy Új palota az egyik legszebb műve a híres szász építésznek, Ernst Zillernek, akinek vezetésével 1891-ben fejeződtek be az építési munkálatok. A palota története 1868-ban, Konstantin trónörökös születésekor kezdődött, amikor a kormány úgy döntött, egy rezidenciát épít számára. Ehhez egy 3,5 hektáros területet vásároltak meg, ami ma a Nemzeti Kertek részét képezi. Egészen 1967-ig volt uralkodói palota, 1974 óta elnöki rezidenciaként használják. A körülötte lévő kertek 25.000 m2-en terülnek el, Athén zöld szívét alkotják. A 19. században termékeny talaja miatt a palota saját használatú veteményes kertje volt, később díszkertté alakították át.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here