Rabac

Csupán 5 km-re Labin városától, egy védett, kavicsos öbölben található Rabac, mely az Isztria egyik legnagyobb fürdőhelye. Egykor halászfalu volt, múltjára azonban ma már nem sokminden emlékeztet, hiszen az elmúlt évtizedekben hotelek, apartmanok, kempingek és a turisták igényeit szolgáló egyéb létesítmények határozzák meg leginkább jellegét.

Rabac és környéke nem szűkölködik festői panorámákban, a természet látványos megnyilvánulásaiban. Ennek és kristálytiszta vízű strandjainak köszönhetően az egyik legfelkapottabb pontja az Isztria partjainak. De nem volt ez mindig így. Egészen a 19. század második feléig csendes, világtól elzárt életet élt a falu, ahol csupán néhány ház állt, melyeknek lakói a természettel szoros összhangban léteztek. Elsősorban halászattal foglalkoztak, nap mint nap harcot vívtak a kiszámíthatatlan tengerrel a megélhetésükért. Az első nyaraló az 1800-as évek közepén épült fel a faluban, ez azonban ma már nem látható, mivel a II. világháború során megsemmisült. Építtetőiről azonban a helyiek szerettek volna megemlékezni, ezért a település egyik legszebb részét családnevük után Prohaska-nak nevezték el.

Rabac strandAki Rabac-ot választja úticélnak, biztos lehet benne, hogy a strandolás földi Mennyországába érkezik. Fehér kavicsos partjain Kék Zászlók hirdetik a víz és a szolgáltatások kitűnő minőségét. Vízibiciklizés, banánozás, vízisízés után megpihenhetünk a tengerparti sétány bárjaiban, hívogató tavernáiban. Az éttermek kifogyhatatlan skáláját kínálják a helyi, isztriai specialitásoknak a tengergyümölcseitől a húsételekig. A kellemes klíma, a rendkívül tiszta levegő, a környék természeti szépségei rengeteg turistát csábítanak ide júniustól szeptember végéig.

A napozós pihenés mellett az aktív kikapcsolódást kedvelők is elkényeztetve érezhetik magukat Rabac környékén. A partoknál számtalan búváriskola várja a lelkes jelentkezőket, akik szeretnék felfedezni az Adria érintetetlen víz alatti világát. A vidék felfedezésének egyik legromantikusabb módját kínálják a rendszeresen szervezett hajókirándulások, a szárazföldet, a változatos növényvilágot pedig a Rabac-ból induló és a közeli Labin városába vezető túraútvonalon keresztül fedezhetjük fel. Labin mindössze 5 km-re fekszik Rabac-tól, az óvárosában található múzeumot végigjárva megismerhetjük a település bányászati múltját. Labinban számos gyönyörű palotát is megnézhetünk, melyek többsége a 17. század óta díszíti a várost.

RabacAz első kis hotel 1889-ben nyitotta meg kapuit Rabac városában. Jó fél évszázaddal később, az 1960-as években már igazi kis turistaparadicsomként fogadta a nyaralókat a település, amely kiérdemelte a „Kvarner gyöngyszeme” becenevet, amit azóta is előszeretettel használnak. Ahogyan akkor, úgy ma is minden korosztály megtalálja a számára ideális kikapcsolódási lehetőséget Rabac-ban és annak környékén, természetesen napjainkban már jóval magasabb színvonalon. Zenei fesztiválok, túralehetőségek, luxust kínáló szállodák, alacsonyabb árfekvésű apartmanok, kempingek és számos mesebeli partszakasz várja vissza a vendégeket minden évben Rabac-ba.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here