Montfort-kastélyOlajfák, fenyvesek, tölgyek, citromfák és parfümként illatozó virágok ölelésében fekszik La Colle sur Loup. Ez a dél-franciaországi kisváros mindössze 10 km-re található a Riviéra egyik központjától, Nizzától, de ha a néhány ezer fős városkából nem a tengerpart, hanem a hegyek felé vesszük az irányt, kevesebb, mint egy óra alatt már Gréolières és Andon sípályáin lehetünk.

La Colle sur Loup a tengerparti Cagnes sur Mer városrészének is tekinthető, hiszen a két település mára szinte teljesen egybeépült. A városok határát jelző táblán kívül azonban más is van, ami megkülönbözteti őket egymástól. Aki kedveli a francia vidéki romantikát, annak La Colle sur Loup nem fog csalódást okozni. A település magját hagyományosan az óváros alkotja, melynek sokszázéves utcáin úgy barangolhatunk, mintha valóban visszarepültünk volna az időben. A szorosan egymás mellé épült házak és a kapualjak hagyományos mediterrán képet nyújtanak, de köztük omladozó, romos épületet nemigen találunk. Mintha újonnan épültek volna, a házak olyan takarosan feújítva szegélyezik a macskaköves, autóktól elzárt utcákat. A korabeli városképnek megfelelően a templom előtt terül el a főtér, ahol hetente kétszer piacot tartanak. Csalogató pékségek, apró cukrászdák és galériák, antik üzletek színesítik a csupán néhány utcából álló régi városközpontot.

La Colle sur Loup története önálló településként csak néhány száz évre nyúlik vissza, hiszen a középkorban még a szomszédos és mára a turisták által nagyon felkapott Saint-Paul de Vence részét alkotta. Ennek terjeszkedésével és az új városfalak építésével sok házat leromboltak és egyre többet csatolták az akkoriban csak La Colle-ként emlegetett faluhoz, mely végül 1792-ben szakadt el és vált független mezővárossá és főként narancs- és olajfák termesztésére szakosodott. Hagyományosan La Colle sur Loup-ban és környékén termesztették azokat a különleges rózsákat, melyeket a francia parfümgyártás központjában, Grasse-ban használtak fel a parfümök készítéséhez.

La Colle sur LoupSzámos történelmi látnivalót is tartogat ez a kis település az utazók számára. A Canadel kápolnát a bencések alapították a 11. században. Később kolostort építettek köré, mely napjainkban luxus szállodaként és étteremként működik. A Canadel-kapun át pedig a város legrégebbi részébe juthatunk. Az 1400-as évekből származik a Montfort-kastély, melyet a francia arisztokrata és katona, Savoyai René építtetett. A tornyos épületet csodás kert övezi, korábban egyes részei látogathatók voltak, jelenleg viszont eladásra kínálják ezt a fényűző palotát. A Szent Donát kápolna a Grasse felé vezető útról látható. Előtte haladt el a középkori út, melyre a még ma is látható híd maradványa emlékeztet a Loup-folyó felett. A 18. században egy híres sebész adományozta a városnak a régi kórház épületét, ezzel jelentősen javítva az életfeltételeket a településen. Később iskolává alakították át, ma pedig a benne kialakított lakásokban helyiek élnek. A 16. században épült az egykori börtön, melynek ajtaja és ablaka eredeti formájában látható. Természeti látnivalói közül a Loup-folyó különösen kedvelt a turisták körében. Nyaranta a pisztrángoktól hemzsegő folyó partja forgalmas területté változik. Az Alpok által övezett települést sűrű erdők koszorúzzák, nem kell sokat keresgélnünk, hogy többszáz éves olajfaligeteket láthassunk.

La Colle sur Loup legexkluzívabb része felkúszik az Alpok lábaira. A mindössze néhány utcát alkotó településrész sűrű erdők rejtekében bújtatja el a magas falakkal védett luxusvillákat. Itt kizárólag elegáns, jól őrzött lakóparkokat és hatalmas rezidenciákat találunk. A hatalmas kapuk csak röpke bepillantást engednek a parkszerűen kialakított, kertészek által gondosan vigyázott kertekre és a tervezés magasiskoláját képviselő mediterrán palotákra. Néhány évvel ezelőtt Michael Schumacher is vásárolt itt egy házat és a helyiek szerint Rod Stewart is magáénak tudhat egyet.

La Colle sur Loup

Mára az egykor a mezőgazdaságból, kézművességből és kereskedelemből élő La Colle sur Loup elsősorban a turizmusból szerzi bevételeit. Az Alpok és a Földközi-tenger között fekvő település enyhe klímájának és csodás természeti adottságainak köszönhetően egyre népszerűbb a külföldiek körében. Évről évre többen költöznek ide a világ minden részéről, ezt mutatja, hogy az elmúlt harminc évben a lakók száma mintegy duplájára nőtt.
A turisztikai körökben magának egyre nagyobb nevet szerző La Colle sur Loup kisvárosi báját mégsem vesztette el. Maga a város és környéke olyan hangulatot sugároz, mely szinte mágnesként vonzza a különböző művészeti ágak képviselőit, akik előszeretettel költöznek ide és alkotnak itt a vidék harmóniája által megihletve. Fantasztikus éttermek, elbűvölő kis presszók, felső kategóriás szállodák és csendes apartmanok kavalkádja várja az errejárókat. La Colle sur Loup mégis megőrizte különlegességét és továbbra is varázslatos menedéke a Riviéra nyüzsgésétől elvonulni vágyóknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here