Boyne-völgyMegtervezni egy írországi utazást nem is olyan egyszerű feladat. Bár egy viszonylag kis országról van szó, az ír vidék tele van látni- és tennivalókkal. Már-már ikonikussá vált zöld tájai nemcsak a természet szerelmeseit varázsolják el, de a történelem, az ősi kultúra és a hagyományok világába is elkalauzolják az utazókat. Néhány nap alatt lehetetlen felfedezni Írország valamennyi nevezetességét, ezért érdemes leszűkíteni az útitervet a legfontosabb látnivalókra.

Boyne-völgy

Kötelező úti cél a turisták számára a Boyne-folyó völgye, ahol Írország legfontosabb történelmi helyszíneit és műemlékeit láthatjuk. Az UNESCO Világörökségek részét képező terület az őskori leletek kincsesbányája, tele megalitikus sírokkal. A legszebbeket Newgrange, Knowth és Dowth környékén találjuk, ezek régebbiek, mint a gízai piramisok vagy az angliai Stonehenge. Newgrange Írország leghíresebb őskori helyszíne, története több mint 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Különösen látványos a téli napfordulókor, december 21-én, mivel a sírt úgy építették, hogy ilyenkor a napsugár a tetőn lévő résen keresztül beragyogja a kamra egész belsejét. Akik ezen a napon jönnek ide, felejthetetlen élményben lesz részük. Senki sem tudja, hogy miért épült és főként, hogy hogyan hordták ide a hatalmas kőtömböket, hiszen feltételezhetően akkoriban még nem találták fel a kereket. Tara dombján szintén több ősi építmény maradványai láthatók. Úgy tartják, ténylegesen ez a hely volt Írország nagy királyainak a székhelye. A közelben található a híres boyne-i csata helyszíne, az ír történelem egyik legfontosabb eseménye zajlott itt 1690-ben, amikor Orániai Vilmos protestáns seregei legyőztek II. Jakab katolikus királyt.

Trinity College – Dublin

Trinity College - Dublin

Írország legrégebbi és talán legjobb egyeteme, de a turisták számára elsősorban nem ezért érdekes. Az I. Erzsébet által 1592-ben alapított egyetem igazi attrakció ódon hangulatú, fenséges épületeivel, melyekben szervezetten vezetik végig a látogatókat. Minden épületnek megvan a maga saját története, melyeknek szereplői az egyetem híres diplomásai is, mint Swift, Goldsmith, Beckett és Wilde. A Trinity büszkesége a világ legnagyobb egyterű könyvtára, közel 200 ezer darabos gyűjteménnyel. Az egyetemet a legjobb tanéven kívül, május végétől felkeresni.

Guinness Raktár – Dublin

Dublin legnépszerűbb turisztikai attrakciója és kötelező nemcsak a sörimádók, de minden magára valamit is adó turista számára. Az írek leghíresebb exportcikkének, a fogalommá vált Guinness sörnek a történetét ismerhetjük meg ebben a fantasztikus épületben, melyet 2004-es megnyitása óta több mint 4 millió látogató keresett fel. A raktár 1902-ben épült, eredetileg a sörgyár erjesztő üzemeként működött egészen 1988-ig. 1997-ben alakították át, hogy a nagyközönség számára is látogatható legyen. Az hétemeletes épület belsejét egy söröskorsó alakú, üvegfalú átrium teszi stílszerűvé. A földszinten a sör alapanyagait, valamint a sörgyár alapítóját, Arthur Guinness-t mutatják be, a többi szinten reklámok és interaktív bemutatók láthatók. Az épület tetőterén lévő bárban minden vendégnek jár egy korsó Guinness, melynek árát a belépőjegy tartalmazza. Az írek híres sörét Dublin panorámájában gyönyörködve kortyolhatjuk el.

Galway

Írország bohém városa, amit élénk kulturális élete és a fesztiválok tömkelege mindig ébren tart. Jelenleg 65 ezres népességével ez Európa leggyorsabban növekvő városa. Ellentétben sok ír településsel, Galway nem europanizálódott, sokkal inkább ragaszkodik hagyományaihoz. Tökéletes egyensúlyt teremtett a haladás és a múlt között, sajátos légköréből számtalan művész és író merített ihletet. Galway népszerű tengerparti üdülőhely, gyönyörű strandokkal, hosszú, kanyargós sétányokkal, macskaköves utcákkal, színesre festett házakkal. A város fiatalos hangulata miatt az egyik legnépszerűbb úti cél.

Kilmore Quay és a Saltee-szigetek

Kilmore Quay és a Saltee-szigetek

Írország délkeleti részén fekszik a hagyományos kis halászfalu, Kilmore Quay. Fehérre meszelt, nádfedeles házairól és vendégszerető lakóiról híres elsősorban, kedvelt úti célja a családoknak, a horgászoknak, az állat- és növénykedvelőknek. Partjaihoz közel találhatók a Saltee-szigetek, melyek egykor mágnesként vonzották a kalózokat és a csempészeket, ma már Európa egyik legnépesebb madárkolóniája él itt, több száz szulával, lundával és fókákkal. Kilmore országszerte híres a tengergyümölcseiről, ezeket érdemes megkóstolni a helyi vendéglőkben.

Blarney kastély

A látogatók leggyakrabban nem is magára a kastélyra, hanem a híres Blarney-kőre kíváncsiak. A legenda szerint, aki ezt a követ megcsókolja, ékesszóló beszédre tesz szert. Évente több mint 300 ezren jönnek, hogy elvégezzék ezt a rituálét, ami nem is olyan könnyű, hiszen háton fekve, fejjel lefelé lógva egy segéd kíséretében lehet csak megtenni. A két vasrácsba kapaszkodó, vakmerő turisták többségükben maguk sem hiszen a kő misztériumában, inkább csak tisztelik a hagyományokat. A kő mellett a kastélyra is érdemes figyelmet fordítani. Egy 10. századi fa vár helyén épült fel 1210-ben és Oliver Cromwell érkezéséig, 1646-ig a McCarthy család birtokában volt. A vár szép kerttel és különleges sziklaalakzatokkal büszkélkedhet, mint a Boszorkány-barlang vagy a Druida-kör.

Ferns falu és vár

Az eredetileg 13. századi, saroktornyos várnak ma már csak a fele áll. Legteljesebben megmaradt tornyában egy szép, kör alakú kápolna található, gyönyörűen faragott dekorációval. A toronyban több eredeti kandallót és egy boltíves pincét is láthatunk. A várat valószínűleg Cromwell katonái rombolták le a 17. században, ezt követően már nem építették újjá. Ferns falu hivatalosan is elismert történelmi öröksége miatt. A látogatók szerte a településen megtalálják a múlt nyomait, köztük rengeteg ősi emléket, egy 12. századi apátság és egy 13. századi templom romjait, kőkereszteket és remetelakot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here