BrightonBrighton Anglia legkedvesebb és legélénkebb tengerparti városa. Egész évben szórakoztató, kozmopolita és excentrikus, mozgalmas művészeti és pezsgő éjszakai élettel rendelkező település, háttérben a hagyományos angol vidék minden bájával. Jellegében autentikusan brit, mégis hedonista, a lendület és a szabadság akár a város jelszavai is lehetnének. Brighton egy kis halászfaluból nőtte ki magát napjaink egyik legnépszerűbb úti céljává, számtalan étteremmel, üzlettel, kávézóval, galériával és szórakozási lehetőséggel.

Brighton egy kis angolszász faluként kezdte pályafutását az 5. században. Az évszázadok során várossá fejlődött, lakói főként halászatból és mezőgazdaságból éltek. A 14. században forgalmas mezőváros volt, ahol hetente több piacot és minden évben vásárt tartottak. A középkorban csupán négy utcája volt, az Északi, a Déli, a Nyugati és a Keleti utca, az utcák közötti kertekben zöldségeket termesztettek. Partmenti részét a tenger folyamatosan hódítja vissza, már a 14. században is említik, hogy a víz elmosott 40 hektárnyi termőterületet. Ennek ellenére Brighton nem néptelenedett el, napjaikban virágkorát éli.

1514-ben a franciák felégették a várost, ami nem volt különösebben nehéz feladat, hiszen ekkoriban Brighton valamennyi háza fából készült és zsúpfedeles volt. A várost hamar újjáépítették, ám nem sokkal később a franciák újból a tűz martalékává tették. 1540-re Brighton virágzó kisvárossá nőtte ki magát, 400 halász és több mint 100 földműves férfi élt itt, ami azt jelenti, hogy lakossága kb. 2500 fő lehetett. A 16. századra már 80 halászhajója volt, de a 17. században a halászat jelentősége visszaszorult a városban. Mivel Anglia egy sor harcot vívott Franciaországgal és Hollandiával, a haditengerészet megakadályozta a halászhajók kifutását a tengerre, a lakók pedig többször kellett, hogy elszenvedjék a partra szálló ellenség támadásait. Brighton történelmének két legnagyobb vihara 1703-ban s 1705-ben csapott le a városra, sok házat, malmot pusztítva el. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy lakossága egyre fogyott, a 18. századra már csak 1500 ember élt itt. Az óceán közben szakadatlanul ostromolta a város partmenti részeit, alámosta az itt álló házakat is. Fennállt a veszélye, hogy Brighton egyre nagyobb nyomorban élő lakossága, csonka családjai hamarosan egytől egyig elhagyják a települést.

The Pump House, Market Street, The South Lanes, BrightonA város azonban képes volt hamvaiból is újjáéledni. Fellendülése az 1750-es években indult meg, amikor Richard Russel orvos a könyvében azt írta, Brighton partjainál fürdeni nagyon hasznos az egészség szempontjából. A társadalom tehetős rétegei fokozatosan kezdtek szállingózni, hogy kipróbálják a város gyógyhatású vizét. 1783-ban maga a wales-i herceg is ellátogatott ide barátaival. Ennél több nem is kellett az angol arisztokráciának, követték a példát és a város hamarosan egy előkelőségektől nyüzsgő hangyaboly lett. Színház nyílt és gimnázium, szórakozóhelyek, üzletek nőttek ki a semmiből. Ezzel együtt a lakók száma is emelkedett, a 18. század végén már 4000-en éltek itt, 1770-1795. között mintegy 635 új épületet húztak fel. A halászatot már az 1800-as elején szinte a nullára szorították vissza, a halászhajók helyét a Franciaországból érkező utasszállító hajók vették át a kikötőben. 1841-től kezdve Londonból már vasúton is el lehetett jutni Brightonba és mind többen éltek is ezzel a lehetőséggel. 1860-ban már 65.000 ember mondhatta otthonának a várost, amit folyamatosan fejlődött és növekedett, kórházzal, akváriummal, múzeummal és könyvtárral gazdagodott.

Az 1930-as években megkezdték a nagyrészt halászok által lakott brightoni nyomornegyedek felszámolását, helyükre négyemeletes házakat építettek, melyekben a városi vezetés hivatalai kaptak helyet. Több új magánház is épült és tovább bővült a város úthálózata is. 1939-ben, amikor a II. világháború elkezdődött, a londoni iskolákból tömegesen menekítették a gyerekeket Brightonba, bízva abban, hogy a város gazdasági és ipari szempontból jelentéktelen tengerparti üdülőhelyként elkerüli majd a bombázásokat. Azonban mint kiderült, Brighton közel sem volt olyan biztonságos, mint hitték. A várost több bombatalálat is érte, razziát több mint félszáz alkalommal szenvedett el. 5000 háza rongálódott vagy semmisült meg a háború alatt, de Brighton megint csak fel tudott állni. 156.000-es lakosságával Anglia egyik legnépszerűbb települése a hazai és a külföldi turisták körében is.

Látnivalók

Királyi Pavilon

Királyi Pavilon, Brighton

A város központjában álló épület eltéveszteni sem lehet. Csupán néhány lépésre a tengertől az egykori királyi rezidencia úgy fest, mintha India egyik előkelő épülete előtt állnánk. John Nash építész tervezte IV. György király számára Anglia egyik legfényűzőbb épületét. A palota kívülről is szemet gyönyörködtető, de belseje még több érdekességet tartogat. A sárkány témájú nagyterem dekorációja az egész országban egyedülálló. A bankett-, a zene- és a hálóterem vezetéssel látogathatók, meg lehet nézni a 18. századi öltözeteket, valamint a porcelánokat és art deco műalkotásokat bemutató kiállításokat is.

Palota Móló

A finoman megmunkált vasszerkezet 1891 óta ékessége és egyik jelképe Brightonnak. A város három mólója közül ez az utolsó, ami ma is használatban van, egyiket egy vihar rombolta le, a másik elhagyottan áll a város tengerpartja mellett. A brightoni városnézés elhagyatatlan része a móló, ami gyakorlatilag egy szórakoztató központ szerepét tölti be játéktermekkel, céllövöldével, bazárokkal.

Kikötő

A mólótól keletre több mint 2 km hosszan terül el Brighton kikötője. Itt található számos világhírű márka üzlete, a hollywoodi mintájára kialakított brightoni Walk of Fame, azaz a hírességek sétánya, ahol olyan neves személyiségek nevei olvashatók, akik valamilyen módon kapcsolódnak a városhoz, mint Graham Greene vagy Winston Churchill. A kikötőhöz a világ legrégebbi villamosával is le lehet jutni, ami 1883 óta folyamatosan üzemel.

The Lanes

Brighton legrégebbi városrésze keskeny utcákkal, 17. századi épületekkel, melyeknek jellegzetes, fából készült bejárati része mögött hangulatos üzletek, galériák és kávézók bújnak meg.

Óriáskerék

Brighton látképéhez máris szorosan hozzátartozik az óriáskerék, ami a város legújabb látványossága. A 45 m átmérőjű szerkezettel 50 m magasból lehet megcsodálni a települést és annak környékét. Közvetlenül a tengerparton helyezkedik el, így az egész partszakasz elénk tárul, amint a kerék tetejére érünk.

Strandok

Brightont a világ legjobb 10 tengerparti üdülőhelye közé választották, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kitűnő strandokkal is rendelkezzen a város. Megszakítás nélkül közel 9 km hosszan lehet élvezni a strandolás minden örömét, a Palota Móló melletti részen a strand magas színvonalát Kék Zászló jelzi. Bárok, éttermek, night clubok, sportolási lehetőség és számos szórakoztató létesítmény áll a látogatók rendelkezésére, akikből van bőven. Egy átlagos nyári hétvégén Brighton partjait nem kevesebb, mint 150.000 látogató keresi fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here