Óriások ÚtjaAkik a szabadban tudnak igazán kikapcsolódni, azokat Írország igencsak elkényezteti. Mérföldeken át húzódó vad és szeles vidékei, hajmeresztő tengerparti sziklái, smaragd színű dombjai hihetetlen változatos tájat alkotnak. Olyan látképet nyújtanak, ami egyből fényképezőgépért kiált. Csak otthon ne felejtsük!

Óriások Útja

Észak-Írország egyetlen olyan helyszíne, ami az UNESCO Világörökségek közé tartozik. Méltán, hiszen gyönyörű bizonyítéka annak, hogy a legérdekesebb látnivalókat az anyatermészet képes létrehozni. Az Óriások Útját 40 ezer, különböző magasságú bazaltoszlop alkotja, melyek egy ősi vulkánkitörés következtében jöttek létre. A legenda szerint egy ír óriás építette a sokszögletű sziklákból álló utat a part mentén, ami ma olyannyira népszerű kirándulóhely, hogy az Egyesült Királyság negyedik legjelentősebb természeti csodájának szavazták meg.

Antrimi völgyek

Antrimi völgyek

Egyedülálló természeti jelenség ez a több mint 30 km-es terület, ahol glaciális völgyek, homokos tengerpartok, függőlegesen meredező sziklák, fennsíkok, erdős vidékek, vízesések és festői falvak egyszerre tárulnak a szemünk elé. Az Antrim-fennsíktól kilenc völgy és szurdok vezet le a tengerparthoz. A völgyek lakói elsősorban az őshonos írek és a hebridai skótok leszármazottai, a régészeti ásatások során neolitikus települések nyomait tárták fel itt. A partok bőséges kovakő források voltak, ezeket az akkoriban itt élt emberek eszközeik készítéséhez bányászták.

Moher-sziklák

Az ország leglátogatottabb természeti látnivalói közé tartoznak a 214 m-rel az Atlanti-óceán hullámai fölé magasodó sziklák. Egy hatalmas folyó deltája alakította ki őket nagyjából 320 millió évvel ezelőtt. Középpontjukban áll az O’brian-torony, amit Írország egyik királyának leszármazottja, Sir Cornelius O’Brian építtetett kilátótoronyként 1835-ben a kirándulók számára, akik már akkoriban is tömegesen érkeztek ide. A Moher-sziklák népes állatvilágnak adnak otthont, 29 különböző madárfaj nagyjából 30 ezer egyede él itt.

Kerry-gyűrű

Az ország legcsodálatosabb turistaútja a Délnyugat-Írország lenyűgöző tájait közel 200 km hosszan átszelő Kerry-gyűrű. Ez Írország leghosszabb és legrégebbi gyalogútja, mely áthalad a Killarney Nemzeti Parkon, érinti a 15. századi Ross kastélyt és Charlie Chaplin kedvenc üdülőhelyét, Waterville-t is. Az útvonal mentén Európa néhány legszebb strandját, szakadékokat és vízeséseket is láthatunk. Kerry-gyűrű ugyanakkor bepillantást enged az ország ősi örökségébe is a vaskori erődökön és a régi kolostorokon keresztül. Népszerű úti cél az egy napos kirándulásokhoz, hiszen nemcsak túrázni, de golfozni, pisztrángra és lazacra horgászni, kerékpározni és lovagolni is lehetősége van az idelátogatóknak.

Skellig-szigetek

Két meredek, sziklás sziget alkotja a Bolus-foktól 16 km-re nyugatra fekvő Skellig-szigeteket, melyek a lunda és szula kolóniáikról, valamint az UNESCO Világörökségek listáján szereplő korai keresztény kolostorról híresek. A kisebbik Skellig-sziget nem látogatható, mivel itt él Írország legnagyobb és a világ második legnagyobb északi szula kolóniája, ami közel 30 ezer párt számlál. Tőle 1,5 km-re fekszik a Nagy Skellig-sziget, ami 230 m-rel emelkedik a tengerszint fölé. Itt található a 6. századi kolostor, ami közelebb visz az első ír keresztények világának megismeréséhez. Mivel a Skellig-szigetek viszonylag távol esnek mindentől, még napjainkban is csak kevesen látogatják őket, ezért gyönyörű állapotban őrződtek meg természeti és történelmi értékeik.

Killary Harbour

Írország egyetlen fjordjaként emlegetik, mégis sokan vitatják, hogy valóban gleccserek által jött volna létre. Hossza 16 km, vize a közepén eléri a 45 m-es mélységet. Északi partján áll a 817 m magas Mweelrea-hegy, vele szemben pedig Rossroa falucska, melynek ma ifjúsági szállóként működő épületében korábban az ismert filozófus, Ludwig Wittgenstein élt és alkotott a második világháború után. A fjordot és a környező vidéket legjobban katamaránnal lehet felfedezni, a kirándulásnak gyakran kísérői a delfinek is.

Achill-sziget

A Curraun-félszigeten keresztül lehet elérni az Achill-szigetet, amit egy híd köt össze a szárazfölddel. Ezt a vidéket minden ízében áthatja a történelem, annak ellenére, hogy világvégi vidéknek tűnik, rengeteg híres és gazdag embert vonzott magához. A terület állat- és növényvilága is gazdag, a partok mentén öt kék zászlós strand található, a háttérben gyönyörű hegyvidékkel. Az Achill-szigeten a vízisportok és a szabadban való kikapcsolódás szinte határtalan lehetőségei várják a turistákat. A romantikus környezet olyan művészek és írók menedékhelye volt, mint Graham Greene, Paul Henry és Heinrich Böll. A sziget környéki vizek rengeteg halnak adnak otthont, ez Írország egyik legjobb helye a tengeri horgászathoz.

Glendalough

Glendalough

Dublinból a helybeliek gyakran járnak kirándulni ide, a Két folyó völgyébe. Az Írország kertjének is nevezett Wickow-hegység Nemzeti Park szívében fekvő terület a korai keresztény szerzetesek nyomait őrzi. Itt láthatók a 6. században Szent Kevin által alapított település maradványai, a közel 1000 éves kerek torony, kőből épült templomok és az ősi, egyetlen gránit tömbből kifaragott kereszt. Háttérben a festői ír vidék terül el, hatalmas dombokkal és virággal borított rétekkel. Rengeteg zarándok érkezik ide, de a természet szerelmeseit is tömegével csábítja ez a zöld oázis.

Burren

A karsztos, holdbéli táj több ezer éves saverózió hatására jött létre. A repedésekkel teli sziklák olyanok, mintha óriások kirakós játékai lennének 300 m-rel az óceán partja felett. Ez az egyik legkiterjedtebb karsztvidék Európában, melynek területe közel 250 km2-t tesz ki. Régészeti szempontból is jelentős lelőhely, több mint 90 megalitikus sírt tártak fel eddig, a falvakban pedig erődök és kelta keresztek maradtak fenn. A vidék növényvilága nagyon különleges, együtt élnek itt az alpesi, az Északi-sarkon és a mediterrán tájakon őshonos fajok. Burren népszerű a barlangászok és a sziklamászók körében is.

Aran-szigetek

A Galway-öbölben fekvő három mészkő kiemelkedés alkotja az Aran-szigeteket, melyek a hagyományos nyelv, kultúra és zene bölcső is. Emellett egyedülállóak geológiai szempontból, de számos régészeti kincset is rejtenek. A szigetek, Inis Mór, Inis Meáin és Inis Oírr, sajátos hangulattal és karakterrel rendelkeznek, évszázadok óta ellenállhatatlanok nemcsak a turisták, de az írók, művészek számára is. Számtalan rejtélyes műemlék, az ókeresztények nyomai, régi világítótornyok adják időtlen és megfejthetetlen atmoszféráját. Az életritmus itt lassú, békés, a szigeteken kizárólag kerékpárral vagy gyalog lehet közlekedni, az autós forgalomtól elzárt vidékek ezek. Itt lehet igazán megnézni, milyen is egy hagyományos ír falu, amit a modern kor kártékony hatásai semmilyen formában nem érintettek. A mérföldeken át húzódó homokos strandok és a zord parti sziklák mögött erdők zöldellnek, a helyiek kis földműves közösségekben élnek és még ma is az ősi kelta nyelvet beszélik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here