IzmirAz ókori Szmirna városa ma közel 4 milliós lakosságával Törökország egyik legnépesebb települése. Igazi nyüzsgő, modern nagyváros, haladó szellemisége teszi különlegessé a török városok között.

Bár történelme gazdag és fordulatos, főként a földrengések miatt kevés emléket őriz a múltból. Egyik közülük a Kadifekale erőd – „a bársony vár” –, mely az azonos nevű domb tetejéről magasodik a város fölé. Az erőd ma a városnak egy olyan része, ahol az átlagosnál is szegényebb körülmények közt élnek az emberek. Ellátogatni ide bár biztonságos, de tudomásul kell venni, hogy itt nagyon is idegennek fogjuk érezni magunkat. Az erőd falai közt asszonyok árulják a kézzel szőtt szőnyegeket, textíliákat és ékszereket viszonylag barátságos árakon. Az erődhöz felmászni nem kis kihívás – 200 m magasan fekszik –, ha ehhez nincs kedvünk, használhatjuk a felvonót is.

Izmir történelmi hagyományokra visszatekintő bazárja a Kemeralti. A város egyik legelevenebb része ez, a bazári hangulat magával ragadó, ajándékvásárlásra kitűnő hely. A város kulturális látnivalói közé tartoznak mecsetei, melyek közül az egyik legrégebbi az 1592-ben épült Hisar mecset, valamint a zsidó imaházak.

Ha egy hamisítatlan török fürdőbe vágyunk, Izmir nem fog csalódást okozni. A Sifali Lux Hamam boltíveivel és márványos belsejével az igazi autentikus fürdők hangulatát idézi. Fürdővel és masszázzsal relaxálhatunk.

A Kultur Park Izmir egy hatalmas zöld területe, ahol Törökország legrégebbi állatkertjét találjuk 2 hektáron, tele egzotikus állatokkal a világ minden tájáról. Izmir állatkertje hatalmas népszerűségnek örvend a törökök és a külföldiek körében is, ezzel magyarázható, hogy látogatottsága már az évi félmillió főhöz közelít. A Kultur Parkban található a Történelmi és Művészeti Múzeum, valamint a Szobrászati Múzeum is.

Izmir nemzeti parkja a Madárparadicsom, mely a város mellett található. Az 1982. óta védett, 8000 hektáros területen több mint 200 különleges madárfaj mellett egyéb vadonélő állatok is megfigyelhetők a sétautakról.

IzmirIzmir számtalan szép stranddal büszkélkedhet. A természetesen kialakult eldugott öblök kiváló lehetőséget biztosítanak a fürdőzésre, mindezt a város közvetlen közelében. A strandok nyaranta hamar megtelnek turistákkal, hiszen maga a város is népszerű az utazók körében. Nyarai forrók és szárazak, a tél viszont hűvös, kimondottan hideg lehet. Bár a hóesés ritkaságszámba megy, azért évente egyszer-kétszer előfordulhat.

Izmir egy lendületesen fejlődő igazi nagyváros, annak minden előnyével és hátrányával. A város dinamikus átalakulása sokaknak jelent karrierlehetőséget, egy biztosabb élet reményét. Lakóinak száma folyamatosan növekszik, gazdasága és nemzetközi kapcsolatai által a város meghatározó szerepet tölt be Törökországban. A belváros forgataga a nagy népességszám folytán egy nyüzsgő hangyabolyhoz hasonlítható leginkább. Óvárosában sétálva, éttermeiben, borozóiban üldögélve nyugalmat találhatunk és élvezhetjük a hamisítatlan török idillt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here