Szent György katedrálisA város az észak-itáliai síkságon, a Pó-folyó mellett fekszik. A reneszánsz hódítása során szellemi és kulturális központtá vált a 15-16 században. Az UNESCO Világörökségének része.

Ferrara tudatos tervezésnek köszönheti mai arculatát. Épületeit a „tökéletes reneszánsz város” koncepciója szerint hozták létre a humanista városépítészek 1492-től. Az életre kelt reneszánsz álmot a város szerkezete ma is hűen őrzi, de természetesen az idők során eredeti állapota néhol mégiscsak változni kényszerült.

Ferrara a többi olasz várostól eltérően nem a hagyományos római rendszer szerint épült. Utcái a központot nem körkörösen övezik, hanem hosszanti irányban, számos keresztutcával tarkítva. Ez a városrendezés következménye, melyet Európában először itt alkalmaztak és használják ma is minden modern nagyvárosban.

Legfontosabb műemléke az 1100-as évekből származó Szent György katedrális, mely román-lombard stílusjegyeket visel magán. Harangtornya 1451-ben készült el, belsejét 1712-ben barokk stílusban restaurálták.

Castello EstenseA város egykor befolyásos családjának vára, a Castello Estense a városközpontban található. A jellegzetes négytornyú vár az 1300-as években épült. Belseje márvánnyal és freskókkal díszített. Pazar szobái és a festői vár tetőkertje is nyitva állnak a látogatók előtt.

Ferrara számos temploma és kora-reneszánsz palotája mellett a legjobb állapotban megőrzött reneszánsz épület a Casa Romei, melynek tulajdonosa, Giovanni Romei házasság által került kapcsolatba a város vezető családjával, az Estékkel. Az épület később az apácákhoz került, akik semmin sem változtatva éltek benne. A dekorációk, freskók, a terrakotta kandalló Giovanni Romei eredeti címerével ma is látható.

A ferrarai zsinagóga és Zsidó Múzeum az óváros központjában található, abban az utcában, amely a zsidó negyed része volt. Ferrara zsidó lakossága itt élt elkülönítve 1627-től 1859-ig. A ferrarai zsidó közösség egyébként az egyetlen Emilia-Romagna tartományban, mely a középkortól napjainkig folyamatosan jelen van.

A Corso Ercole d’Este Ferrara egyik legszebb utcája, mely több száz éve őrzi eredeti hangulatát. Itt található a Palazzo dei Diamanti, a ferrarai reneszánsz egyik mesterműve, a város egyik szimbolikus helye. Itt kapott helyet a Szépművészeti Múzeum.

A várost 9 km hosszan övező ősi városfalak a 15-16. századból maradtak fenn. Olaszország legjobb állapotban megőrzött városfalai ezek. Sétához vagy biciklizéshez tökéletes terepet adnak.

Ferrara zöldellő parkjai, káprázatos városképe és kézzel fogható történelme révén kétségtelenül Olaszország egyik legszebb városa.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here