GoldeggSalzburg tartományban, egy fennsíkon fekszik az egész évben népszerű üdülőhely, melyet Napos Terasznak is neveznek. Goldegg, a 2500 fős kisváros leginkább a hazai és a közeli Münchenből idelátogató német turisták körében ismert. Bár síterepe kevesebb látogatót vonz, mint az ország legfelkapottabb síparadicsomai, a város gazdaságában mégis előkelő helyet foglal el a turizmus. 825 m-es magasságban, jóval a forgalmas utak felett helyezkedik el, igazi csendes kis hegyi település, ahol télen és nyáron egyformán nyugalmat találunk.

Goldegg a 19. század második felében, az Osztrák-Magyar Monarchia idején került fel Ausztria idegenforgalmi térképére. A Hotel Seehof 1867-ből fennmaradt vendégkönyvében az első bejegyzett vendégek a skóciai Glasgow-ból érkeztek. Goldegg első látogatói között sok világszerte ismert személyiség, művész, politikus, sportoló volt, akiket elvarázsolt az alpesi táj szépsége, az erdők, hegyek, legelők,a több száz éves, tipikus salzburgi stílusú parasztházak, melyeknek mind megvan a maga története.

A turizmus mindazonáltal a II. világháborúig gyerekcipőben járt, majd az 1950-es évektől, mint nyaralóhely vonzott egyre több látogatót. A meglévő régi fogadókat ekkor kezdték korszerűsíteni, kényelmesebbé tenni és kibővíteni a vendégek egyre növekvő száma miatt. Az 1960-as évektől a különböző létesítményekre is nagyobb hangsúlyt fektettek, kiépült a teniszpálya, a közelmúltban egy igényes golfpályát alakítottak ki és két tó is várja a kikapcsolódni vágyókat. Ugyanakkor Goldegg népszerűségéhez a helyiek vendégszeretete nem kis mértékben járul hozzá. Az itteniek örökről fogva a természettel együtt léteztek, a kemény munka mindig is hétköznapjaik része volt. Hagyományaikat tudatosan ápolják, azonban nem állják útját a fejlődésnek, nyitottságuk minden látogatónak szembetűnő lesz.

A külföldi turisták elsősorban síterepei miatt keresik fel. Magához a városhoz 10 km-es pálya tartozik, ez azonban egy nagyobb, 860 km-es, kitűnően felszerelt salzburgi pályakomplexum részét képezi, így a közelben bőven van lehetőség kipróbálni a lejtőket, melyek között transzfer buszjáratok közlekednek. Goldegg síterepei főként a családok számára ideálisak, Buchberg a kezdőknek is megfelelő terepet kínál a gyakorláshoz, ugyanakkor a szánkózáshoz, korcsolyázáshoz is. A város környékén Ausztria egyik legnívósabb síterepét vehetjük birtokba, miközben Goldeggben a téli turistatömegtől távolt pihenhetünk meg.

A tél elmúltával, amint az idő naposabbra fordul, már érdemes célba venni a várost. A vidéket kb. 100 km hosszan szelik át a kijelölt turista útvonalak, melyek a kellemes sétától kezdve a hegymászáson át a családi kirándulásig kitűnő programlehetőségeket tartogatnak. Goldegg a Hohe Tauern lábainál fekszik, a tiszta hegyi levegőt szinte harapni lehet. Az Oberhof-ösvényt kb. egy óra alatt kényelmesen bejárhatjuk, de választhatjuk a romantikus tóparti utat, mely az erdőbe vezet. A közeli kis faluba, Goldegg-Wengbe vezető út megtételéhez nagyjából 2 órát számolhatunk, itt már magasabban járunk, útközben pedig megnézhetünk egy 180 éves juharfát, melyet 1931-ben nyilvánították védetté. A 13. századi Judenhof-tanya szintén az út mellett található. A Goldegg környéki útvonalaknak még kisgyerekkel is érdemes nekivágni, végigjárni őket nem jelent fizikai értelemben vett kihívást, közben pedig a Salzuburg környéki hegyvidéket csodálhatjuk meg és tradicionális kis fogadókba térhetünk be.
A buchbergi lejtőket 2-3 órás túrával érhetjük el. Aki még nagyobb magasságokba vágyik vagy hegyi kunyhóban szeretne megszállni, ahol ínycsiklandó helyi specialitásokat szolgálnak fel, vegye az irányt Meiselstein felé. Az 1270 m-es magasságban fekvő vendégházat a helyiek működtetik és május elejétől október végéig fogadják a látogatókat. A Meiselstein legmagasabb pontján áll a vadászkápolna, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Hochkönig és a Hohe Tauern hegyekre. Valamivel lejjebb, 1100 m-en találjuk Hacker Almot, ami szintén májustól októberig tart nyitva. Goldeggből a túrázni vágyókat buszok viszik fel a kijelölt turistaösvényekhez. Az előre megbeszélt időpontban közvetlenül a szállás előtt veszik fel az utasokat, majd a nap végén ide is szállítják vissza őket.

Goldeggi várGoldegg történelmi szempontból legjelentősebb látnivalója a 14. században épült vár. Eredetileg a Pongau és Pinzgau közti utak védelmét látta el, egészen a 16. századig, amikor Matthaus Lang érsek az utat a Salzach-völgybe helyeztette át. Ekkor az évszázadok során sok véres csatát átélt vár elveszítette jelentőségét, ennek azonban Goldegg késői lakói sokat köszönhettek, egészen pontosan a hihetetlen nyugalmat, a békés hétköznapokat. 1854-ig a salzburgi bíróság működött itt, majd Max Graf O’Donnel vásárolta meg, aki 1853-ben lélekjelenlétének köszönhetően egy merényletet kivédve mentette meg Ferenc József császár életét. A vár ezután még többször tulajdonost cserélt, míg 1973-ban a város kezelésébe került és kulturális és konferencia központtá alakították át. Található itt egy kis múzeum, de a vár nagy része nem látogatható. A komolyzenei koncertek adnak lehetőséget arra, hogy belülről is jobban megnézhessük. Lovagterme különösen szép, fából készült mennyezetét 130 környékbeli arisztokrata család címere díszíti.
A város másik műemléke a Szent György templom, melynek legrégebbi részei korai gótikus stílusban épültek. A templom egy kis dombon áll a falu bejáratánál, a vár mögött és néhány lépcsőfok vezet fel hozzá. Első említése 1339-ből származik, déli tornyát 1502-ben toldották hozzá. Utoljára 1965-ben újították fel, a restauráció során kiemelték gótikus fali freskóit, valamint az oltár feletti mennyezeti festményeit is, melyeket szintén ugyanabban az évben fedeztek fel.

Böndlsee

Közvetlenül Goldegg mellett két, úszásra alkalmas tó is található. A Goldegger See vize nyaranta kellemesen felmelegszik, mivel mocsaras eredetű tóról van szó, hőmérséklete nem ritkán a 28 fokot is eléri. Ez valójában egy megmaradt darabkája egy nagyobb tó komplexumnak, mely egykor teljesen körbefogta a várat, napjainkban pedig hivatalosan is az Alpok legmelegebb vízű mocsaras tava. A tó strandja az 1920-as évek romantikus hangulatát tükrözi, vonzó az úszni és napozni vágyók számára is. Lehet itt búvárkodni és egy medence is a strandolók rendelkezésére áll. Úgy tartják, a mocsaras tó vize jó hatással van a hajra, a bőrre és az izmokra. Terápiaként régóta alkalmazzák reumás és ízületi panaszok kezelésére.
A Böndlsee egy tiszta hegyi tengerszem, mely Goldegg-Wengtől 3-4 km-re fekszik. Vize általában 24 fokos, a strandszezon itt május elejétől szeptember végéig tart. A legforróbb nyári napokon a környékbeliek titkos menedékhelye, melyet csak kevés turista ismer. Aki rábukkan, egyszerre talál felüdülést és varázslatos alpesi látképet. A tóparton kávézó és egy kis büfé is van, ha megéheznénk. A nyaranta enyhe hegyvidéki klíma, a kevés csapadék és a légutak számára áldásos levegő gondoskodnak a tökéletes családi nyaralásról.

1 hozzászólás

  1. Goldegg egy nagyon szép kis falu/város kedves, barátságos és nagyon dolgos emberekkel.
    A központban van egy bolt, ahol be lehet vásárolni ha nagyobb túrára indul az ember. Központban található a templom és a vár. Fent a hegyekben házi tejet es sajtokat lehet találni.
    Közel van St Johann im Pongau, egy nagyobb város ahol vásárlási igényeket ki lehet esetleg elégíteni.
    Goldegg gyönyörű város minden évszakban. Tavasszal mikor minden újból felébred, energiával tölt fel a természet séta közben. Nyáron több környékbeli tó, vízesés és túra helyek nyitva vannak. Ősszel az erdők sok színűsége elvarázsoló. Télen minden fehérbe borul és helyben van egy sípálya is, ahol a kedvenc téli sportokat lehet gyakorolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here