RijksmuseumHíres a tulipánokról, a fapapucsról, a szélmalmokról és a sajtról, de Hollandia nem merül ki csupán ennyiben. Aki gyönyörű történelmi városokat, a világ élvonalába tartozó múzeumokat és páratlan műalkotásokat szeretne látni vagy megízlelné Európa kozmopolita városainak ízig-vérig pezsgő hangulatát, ne tétovázzon, már most kezdje el szervezni a hollandiai utazást!

Rijksmuseum

Hollandia legjelentősebb múzeuma, amit egyetlen, valamit magára is adó turista sem mulaszthat el. Hágában alapították a 19. században, majd átköltöztették Amszterdamba, ahol ma is található. Hollandia nemzeti múzeuma gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a holland festészet aranykorából, a 17. századból, ugyanakkor láthatók itt a világ minden pontjától, többek közt Ázsiából származó alkotások is. A múzeum története nagyjából 200 festménnyel kezdődött, ez a szám ma már 5000 nőtt, beleértve a szobrokat és más műtárgyakat, míg a múzeum ázsiai szekciója 43.000 kiállított darabbal büszkélkedhet. A világhírű Rijksmuseum nemcsak több száz éves alkotásokat, de kortárs remekműveket is kiállít. Napjainkban egyértelműen Hollandia egyik legnagyobb attrakciója ez, melyet évente több mint 1 millió turista keres fel.

Binnenhof

Hága központjában található ez az épületkomplexum, az ún. Belső udvar, ahol a holland parlament is ülésezik. A Binnenhof közepén, egy gótikus stílusú épületben van a Ridderzaal, a Lovagterem, melyet a középkorban a holland rendek számára építettek. Ma elsősorban reprezentatív funkciót tölt be, itt nyitja meg a királynő a parlament legelső éves ülését és itt fogadják a külföldi delegációkat is. A Binnenhof nagyrészt látogatható, de mivel a parlament, a miniszterelnök és időnként a királynő is használja a területet, különleges alkalmakkor lezárják a látogatók előtt.

Keukenhof

Keukenhof

Hollandia a tulipánokról és általában a virágokról világszerte ismert. Aki az országnak a virágos arcát szeretné megcsodálni, áprilisra vagy májusra időzítse a hollandiai utazást és a legjobb, ha Keukenhof felé veszi az irányt. Ez a világ legnagyobb virágoskertje, ahol több mint 7 millió tulipán, jácint, nárcisz és mellettük sok száz fa virágai kápráztatják el a látogatókat, beleértve azokat is, akik nem különösebben rajonganak a virágokért. Keukenhofot 1949-ben hozták létre Lisse városa mellett. Napjainkra Hollandia világhírű látványossága lett, de nem lehet bármikor felkeresni. Évente csupán 3 hónapig tart nyitva, márciusban, áprilisban és májusban.

De Haar vár

Lovagok és hercegkisasszonyok, királyok és királynők – ki ne fantáziált volna már arról, hogy milyen is lehet egy várban élni? De Haar vára az ország szívében található, története a 14. századig nyúlik vissza. Hollandia legnagyobb vára ez a mesebeli épület, mely minden részletében a középkort idézi. Tornyok, várárok, felvonóhíd, mellette kápolna, gyönyörű parkok és kertek, benne pedig művészeti gyűjtemény látható. De Haar vára kizárólag vezetett túra során látogatható, kísérő nélkül csak kívülről lehet megnézni. A tárlatvezetés során végigkalauzolják a látogatókat ezen az építészeti szempontból is csodás épületen, elmesélik a vár történetét, a gyerekek pedig hercegnők és lovagok bőrébe bújhatnak. A kastély francia és angol stílusú kertjeiben akár piknikezni is lehet.

Kinderdijki szélmalmok

Hollandiában nagyjából 1000 szélmalom maradt fenn, többségük az ország északi és déli részén, valamint Utrecht környékén. Ezeken a vidékeken viszont nem nagyon kell keresgélni őket, mindenütt szélmalmok díszítik a tájat. Mégis a Rotterdam mellett található Kinderdijk 19 szélmalma vált a leghíresebbé, ezeket az UNESCO 1997-ben felvette a Világörökségek sorába. A csatorna mindkét oldalán sűrűn sorakozó szélmalmok között a vidéken elterjedt valamennyi típus megtalálható. A 18. századtól kezdve használták őket és még ma is működőképesek, júliusban és augusztusban minden délután beindítják őket. A turistáknak ekkor olyan látványban lehet részük, ami a holland vidékeken egykor hozzátartozott a mindennapi élethez, ma viszont már világszerte ritkaságszámba megy.

Oude kerk

Ironikus vagy sem, az Öregtemplom Amszterdam piros lámpás negyedének kellős közepén áll. A főváros legrégebbi temploma ez, melyet egy 13. századi fatemplom helyére építettek. Az idők során többször is bővítették, így nyerte el mai méreteit és vált egy varázslatos, gótikus bazilikává. Bár belső tere eléggé díszítetlen, szép ólomüveg ablakai, mennyezeti freskói és világhírű orgonája figyelemre méltók. A Szent Miklósnak szentelt templom tornya 1565-ből való, azóta az egész épület külseje gyakorlatilag változatlan maradt. A templom neve sokáig összefonódott a zenével is, itt orgonált Hollandia egyik legnevesebb zeneszerzője, Jan Pieterszoon Sweelnick.

Nemzeti Tengerészeti Múzeum

Nemzeti Tengerészeti Múzeum

A holland hajózás négy évszázados történetébe, a tengerészet kalandokkal, felfedezésekkel tarkított múltjába enged bepillantást az ország egyik legérdekesebb múzeuma. Láthatók itt régi térképek, navigációs eszközök, festmények és hajómodellek, melyek a világ egyik leggazdagabb tengerészeti gyűjteményének részét képezik. A múzeum fő attrakciója a Holland Kelet-Indiai Társaság hajójának életnagyságú rekonstrukciója, ami a múzeum mögött van kikötve. Nagyon izgalmas felmenni a fedélzetére és megnézni, milyen lehetett több száz évvel ezelőtt egy ilyen hajó, mellyel a világ másik felére tettek meg hatalmas távolságokat. A múzeum bemutatja a bálnavadászat, a halászat, a tengeri kereskedelem és a rabszolga kereskedelem történetét, a kiállítások között sok kifejezetten gyerekeknek szól.

Rembrandt-ház

A ház és a benne kialakított múzeum a híres holland alkotó életét és korát mutatja be. Rembrandt ebben a házban élt 1639-1658. között, karrierjének csúcsán. 1656-ban csődbe ment, adósságait személyes tárgyaiból próbálta fedezni. Az ezekből összeállított lista segítségével alkották meg hűen a ház szobáinak berendezését, hiszen pontosan tudták, hogy a művésznek milyen bútorai voltak. A múzeumban meg lehet nézni Rembrandt műveit, köztük a festményeket, rézkarcokat, vázlatokat, egy 17. századi alkotóműhelyt, valamint a mester tanítványainak néhány alkotását is.

Királyi Palota

A Dam téren, Amszterdamban áll annak a három palotának egyike, melyet a holland királyi család jelenleg is használ. A palota nem királyi rezidencia, de a fontos vendégeket itt fogadják. A 350 éves épület történetének kezdetén Városháza volt. 1808-ban I. Lajos holland király alakíttatta át palotává és ezt a funkciót tölti be azóta is. Az épület és a benne működő múzeum is megéri a látogatást. Márvány lépcsők, gyönyörű festmények, pompás szobrok, hatalmas csillárok láthatók a palotában, mely nagyrészt látogatható, de különleges események idején bezárják.

Heineken Élménymúzeum

A régi sörfőzde helyén hozták létre ezt a nagyon is modern múzeumot, ahol a legkorszerűbb technológia segítségével lehet látni, hallani, ízlelni és élvezni a Heinekent. A világhírű sör bemutatását az alapoktól kezdik, azaz az összetevőkkel és a sörgyártás 150 évével is megismertetik a látogatókat, akik 4D-s élményt kaphatnak arról, mit is jelent a főzés és a palackozás. Az interaktív kiállításokat egy Heineken show zárja, a végén pedig természetesen a korsó sör sem maradhat el. A Heineken Élménymúzeum meglátogatása a legszórakoztatóbb módja annak, hogy a sörimádók mindent megtudjanak kedvenc italukról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here