Kezdőlap Horvátország Horvátország legjobb kikötői

Horvátország legjobb kikötői

0

Horvátország 1773 km hosszú partszakasza és több mint 1000 kisebb-nagyobb szigete megszámlálhatatlan természetes és mesterségesen létrehozott kikötővel várja azokat, akik vitorlással szeretnék bejárni az Adria legszebb pontjait.
A horvát tengerparti városok, az eldugott kis öblök legalább annyi hajóst vonzanak a világ minden pontjáról, mint szárazföldi turistát. Ez Európa és a világ egyik legnépszerűbb vitorlás úti célja mesébe illő természeti környezete, mediterrán éghajlata és nem kis részben kikötői miatt, melyek távoli, apró falvak vagy éppen nyüzsgő, történelmi nagyvárosok partjainál fekszenek.

Minden vitorlázó álma a nagy tengeri kaland, melynek során olyan helyekre juthat el, melyeket a szárazföldről nem lehet megközelíteni. Ezekhez a felfedezésekhez, amikor a világ egy új szemszögből tárul elénk, Horvátországnál aligha találhatunk jobb helyet.

A horvát városok és falvak kikötőit általában egy-egy kisebb vállalkozás üzemelteti állami engedéllyel. Ezeket sem a interneten, sem az útikönyvekben nem könnyű megtalálni. A Horvátországi Hajózási Társaság oldalán ugyan említik őket, de inkább csak felsorolásszerűen, bővebb információkhoz – leszámítva egy mobilszámot – itt sem juthatunk. A legegyszerűbben utazásunk során bukkanhatunk rájuk, a legjobb helyeket pedig a főszezonra jellemző tumultust megelőzve foglalhatjuk el.
Néhány helyi kikötő nem elég mély a yachtok számára, ezeket csak a halászhajók használják. Bárhol kötünk is ki, mindig ellenőrizzük a mélységet! A Horvátországi Hajózási Társaságnál lehet érdeklődni, hogy melyik kikötőt tartják fenn yachtok és melyiket kizárólag halászhajók számára.
A városok kikötőiben minden esetben találunk áramforrást és vizet is. A legtöbb kikötőben a lábazat alkalmas a horgonyzáshoz, de a kisebb kikötőkben találékonyságra is szükségünk lesz.

Horvátországban nagyon sok olyan kikötő üzemel, ahol luxuskörülményeket biztosítanak a yachtok számára. Ugyanakkor az ezeknek gyakran közvetlen közelében lévő apróbb kikötőkben nagyjából féláron vehetjük igénybe a szolgáltatásokat, érdemes tehát alaposan körbenézni, hogy elfogadható árakon élvezhessük az Adriáról a tengerparti városok gyönyörű látképét.

Pucisca – Brac-sziget

A kb. 2000 fős települést mintha elkerülné a turizmus, miközben lakói nagyon is vendégszeretők. A városka szép ívű fejlődését a helyben bányászott, jól megmunkálható brac-i kőnek köszönheti, mely családok generációinak ad munkát már évszázadok óta. A művészien kivitelezett faragványok a településen szobrok, lámpaoszlopok formájában mindenütt láthatók, de a híres kő a világ számos neves építményének adta már alapanyagát. Pucisca hosszú és keskeny öblének mély vize ideális a yachtok számára, villamosenergia és víz is több pontján elérhető. Nagyszerű éttermek és bárok is vannak a településen, ahol az egyetlen zavaró talán az lehet, hogy a templomok még éjjelente és harangoznak.

Sali – Dugi Otok

Ahogy Sali pasztellszínű házai naplementekor tükröződnek az Adria lágyan ringó vizén, képeslapokra kívánkozó látvány. Dugi Otok legnagyobb településén villamosenergia és víz is rendelkezésre áll a kikötőben a hajók számára, de van egy sólya és egy javító műhely is a parton. Nincs hiány kávézókból és éttermekből sem és akárcsak Pucisca, Sali sem egy álmos település, egész évben nagy itt a nyüzsgés, bár gazdaságának alapját a halászat és a halfeldolgozás adja. Ha itt kötünk ki hajónkkal, a Kornati-szigetekre is felejthetetlen kirándulást tehetünk.

Vrboska – Hvar-sziget

A 15. században halászkikötőként alapított település elsősorban a vitorlással, yachttal érkező turisták kedvelt célpontja. A magát kis Velencének is nevező Vrboska jellegzetességei a kis, íves hidak, melyből több is található az apró, mindössze 500 lelket számláló tengerparti faluban. Kikötője ACI marina, melyből összesen 21 található Horvátországban. Ezek minőségük és szolgáltatásaik tekintetében európai viszonylatban a legfelső kategóriába tartoznak. Vrboskaban viszonylag kevés étterem és kávézó található, de a parton tett kellemes, kb. 1 órás sétával elérhetjük Jelsat, mely nagyobb település révén jóval több lehetőséget kínál. Jelsaban szintén sok hajós köt ki, de mert a bórával szemben viszonylag védtelen és napnyugta után a csendet a tengerparti bárok zaja töri meg, a vízen való éjszakázáshoz nem a legideálisabb hely.

Prvic Luka – Prvic-sziget

A Sibenik-szigetcsoport sok rejtett drágakövet tartogat. Prvic Luka, a bájos kis település egy közülük, melynek kikötője szintén áramforrással és vízzel ellátott. Ha kedvünk van eltölteni egy kis időt ezen a területen, Zlarin és Krapanj-sziget is megéri a látogatást.

Bol – Brac-sziget

Az itteni horgonyzóhelyek nem a legvédettebbek, de Bol olyan festői és minden igényt kielégítő város, hogy mégis érdemes itt kikötnünk. Itt fekszik az ikonikus Zlatni Rat strand is, a partok mentén pedig nemcsak az úszáshoz, de a szörfözéshez és a vízisportok valamennyi válfajához is kitűnőek az adottságok. Bár a fotókon legtöbbször úgy tűnik, ez aprókavicsos és nem homokos strand.

Természetesen rengeteg más kikötőt is találunk szerte Horvátországban. Az egyik legnépszerűbb a Vis-szigeten fekvő Vis városé, de a fentebb említettek talán kevésbé ismertek és egyúttal kikötőik is kevésbé zsúfoltak. Egyes kikötőket kifejezetten a nagyobb méretű hajók számára tartják fent, de a horvát kikötőkről általánosságban elmondható, hogy a külföldi vizekről érkező yachtok és a helyi halászhajók harmóniában megférnek egymás mellett – gyönyörű kikötői látképet festve elénk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version