Ljubljanai várSzlovénia különleges földrajzi fekvése révén mindig is a legfontosabb európai útvonalak kereszteződésében feküdt. Ennek köszönhetően stratégiai szerepe megkérdőjelezhetetlen volt, tucatnyi kastélya és vára mind erre emlékeztet. Ezek ma már nem a hatalmas földesurak rezidenciái és nem a környéket védik az ellenséges támadásoktól, hanem történelmi nevezetességek, turisztikai látnivalók és legendák bölcsői. Többségükben regionális múzeumok működnek, néhányukban szállodák várják a romantikus lelkületű utazókat. Sokuk dombtetőkön, sziklák tetején ül, ezeket már csak a gyönyörű kilátás miatt is érdemes felkeresni.
Az ország legértékesebb attrakciói ezek a sok évszázada álló építmények, a felmérések szerint Szlovénia 10 legnépszerűbb látnivalója között négy vár is szerepel.

Ljubljanai vár

A Várhegyről tekint le Szlovénia fővárosára a több épületegyüttesből álló vár. Mai arculatát a 16. században nyerte el, amikor az 1511-es földrengés után szükségessé vált a helyreállítása. A ljubljanai vár egyszerre szolgált katonai célokat, valamint betöltötte az uralkodói rezidencia szerepét is. A ma látható vár helyén az illír és a kelta időkben is erődítmény állt, a 12. századi dokumentumok egy 9. századi erősséget említenek a területen. Ez volt a Spannheim család székhelye, akik innen irányították a környékbeli településeket, Ljubljanaban még saját pénzt is verettek. 1335-ben a vár a Habsburgok örökös tulajdona lett és központja Krajna tartománynak. A 15. században egy új, nagyobb, kör alakú kastély épült III. Frigyes császár parancsára.
Az 1489-ben Ljubljana védőszentjének tiszteletére felszentelt Szent György kápolna külső falait kivéve a vár valamennyi része a 16-17. századi újjáépítések eredménye. 1814-ig a helyőrség állomásozott itt, később tartományi börtön lett. Az 1848-ban épült őrtoronyból az őrszem ágyúlövéssel figyelmeztetett, ha betolakodók közeledtek. 1905-ben a várat Ljubljana városvezetése vásárolta meg, hogy aztán kulturális célokra használja, ennek ellenére 1964-ig lakóépületként használták. Felújítása azóta is folyamatban van, 2000 óta a Festival Ljubljana társaság irányítása alá tartozik.
A várban ma kiállításokat, esküvőket és különböző rendezvényeket tartanak. Ljubljana óvárosából több kis út is felvezet ide, de a Bábszínháztól akár siklóval is feljöthetünk.

Ptuji vár

Ptuji vár

Azon a helyen, ahol ma a ptuji vár áll, már a történelem előtti időkben is létezett emberi település. Stratégiai helyzete folytán ez a pont hamar a főurak figyelmének középpontjába került, már a 9-10. században várat építettek itt, melyből mára csupán egyetlen torony maradt meg az épület nyugati oldalán. A 12. század első felében a salzburgi érsek építtette újjá az idők során romossá vált várat, egyben át is alakította. Erődszerű külsejéből előkelő rezidencia lett, ekkori arculatára a Leslijev-szárny emlékeztet. A reneszánsz és a barokk időszak rajtahagyta nyomát az épület minden részletén. 1873-ban Herberstein Terézia vásárolta meg, teljesen felújíttatta és új bútorokkal rendezte be. A Herberstein család 1945-ig maradt a várban, melyet a II. világháború után múzeummá alakítottak. át.
Az épület földszintjén Ptuj egykori polgárainak értékes hangszereiből nyílt kiállítás. A vár legszebb szobái az első emeleten találhatók, ezek a 16-19. század közötti lakásbelsőt jelenítik meg, bennük korabeli bútorok, faliszőnyegek, festmények és használati tárgyak láthatók. A második emeleten hagyományos farsangi maszkok vannak kiállítva, a vár galériájában pedig a szlovén gótikus és barokk művészet legszebb darabjait láthatjuk.

Celjei vár

Vitathatatlanul Szlovénia legszebb vára, melyet a káprázatos panoráma még varázslatosabbá tesz. Celje városközpontjától dél-keletre egy magas szikla tetejére épült, először a Vovbre család, majd a Cillei grófok tulajdonába került. A 17. században a vár omladozni kezdett, a század végén már tető sem védte az időjárás viszontagságaitól. 1755-ben Gaisruck gróf vásárolta meg, de ez sem segített sokat a vár állapotán, hiszen új gazdája mintegy kőbányaként tekintett rá, a vár köveit másik kastélya építéséhez hordta el. A hányattatott sorsú épületet 1846-ban kezdték helyreállítani, megerősítették falait és lassan újjáépítették. Tulajdonképpen a felújítása azóta folyamatosan zajlik. Az eredetileg gótikus, majd reneszánsz és barokk vonásokkal gazdagított vár alapterületét tekintve Szlovénia legnagyobb vára.

Rihemberk vár – Branik

Rihemberk vár

A hatalmas vár feltehetően a település déli oldalán lévő egykori erőd maradványain épült fel, jellegzetessége a magasan kiugró, kör alakú torony. A várat először a 12. században említik, mint Rihemberg grófjainak tartózkodási helyét. 1649-ben a Lanthieri grófok birtokába került, akik egészen a II. világháborúig lakták. Az erőd a karsztvidéken áthaladó, Trieszt irányába tartó fontos kereskedelmi útvonalak feletti ellenőrzés jogával is rendelkezett.
A vár fénykorában luxuszínvonalon volt berendezve, a gótikus és barokk stílusjegyeket a 19. században romantikus elemekkel bővítették. A II. világháború után a várat érthetetlen okokból felégették, benne minden elpusztult. Ennek ellenére a Rihemberk vár még ma is őrzi a tipikusan a Földközi-tenger környékén épült várakra jellemző sajátosságokat, mint a megerősített központi mag és a domináns körtorony. A kastély felújítása folyamatosan zajlik, külső falait már 1957-ben helyreállították, majd 1986-ban a palotaépületet és újjáépítették. A várba ugyan be lehet menni, de nem kifejezetten turistalátványosság, hiszen még közel sincs olyan állapotban, hogy szervezetten tudja fogadni a látogatókat. Egyik tornyában népes denevérkolónia él.

Bledi kastély

Valószínűleg Szlovénia egyik leglátogatottabb kastélya, hiszen a különleges természeti nevezetesség, a Bledi-tó felett fekszik. Meseszerűen magasodik a vidék fölé egy kiugró, 130 m magas szikla tetején és misztikumát még tovább növeli, hogy ezt tartják Szlovénia legrégebbi várának, mely 1011-ben már biztosan létezett. Teraszairól páratlan kilátás nyílik a tóra és benne a kis szigetre, a Karavanke-hegyre és a Júlia-Alpokra. Bled szépségének az utazók már évszázadokkal ezelőtt is hírét vitték a nagyvilágban. A modern történelemben is fontos politikai szerepet játszott abban a tekintetben, hogy számos hivatalos találkozót rendeztek itt, magas rangú államférfiak fordultak meg itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here