FatimaPortugália középső részén, Lisszabontól 123 km-re északra fekszik a katolikus vallás egyik legfontosabb zarándokhelye. A 7000 lakosú kisváros, Fatima vidéke vad és kietlen, éles ellentétben áll a településsel, amit minden évben hívők és lelki megnyugvásra vágyók milliói keresnek fel. Templomait, szentélyeit azonban nemcsak a zarándokok látogatják, hanem azok az érdeklődő turisták is, akik szeretnének többet megtudni a jelenésekről, amikre nem találtak tudományos magyarázatot.

Május és október 13-án szinte végeláthatatlan tömegek gyűlnek össze Fatima városában, hogy megemlékezzenek a katolikus vallás egyik fontos eseményéről. Három pásztorgyermek állítása szerint 1917-ben összesen ötször jelent meg nekik Szűz Mária, majd októberben ugyanez egy többtízezres tömeg szeme láttára ismétlődött meg. A legutolsó jelenést mindent elvakító fény és egy különös természeti jelenség is kísérte, az ún. napcsoda. A szemtanúk szerint a Nap saját tengelye körül forgott és úgy tűnt, mintha lezuhanni készülne. Az eseményeknek országszerte híre ment és ettől kezdve indultak meg a zarándoklatok, de az egyház csak 13 évvel később foglalt állást hivatalosan a jelenésekkel kapcsolatban.

Bazilika, FatimaA Cova da Iria legelőn, ahol a gyerekek kis kunyhót építettek maguknak a jelenés után, ma Fátima legfontosabb látnivalója, a bazilika áll. A neoklasszikus stílusú épület 65 m magas tornya tiszteletet parancsoló, megadja a hely magasztos hangulatát. Ehhez illő öltözetben léphetünk be csak a bazilika kapuján, máskülönben az ott álló őrök parancsolnak megálljt. Rövidnadrágban, rövid szoknyában, ujjatlan felsőben és szandálban nem nézhetjük meg a templomot belülről, pedig hiba lenne kihagyni. A bazilikában 15 oltár a rózsafűzér 15 titkát ábrázolja. Itt láthatjuk a két pásztorgyermek sírját is, akik a jelenéseket követően nem sokkal spanyolnáthában veszítették életüket. Jacinta Marto és Francisco Marto korai halálát állítólag a jelenések megjósolták. A bazilikában helyezték őket nyugalomra azzal a céllal, hogy boldoggá avatják őket, de erre csak 2000-ben került sor.

A Jelenési kápolnát szintén minden zarándok és turista felkeresi. 1919-ben annak a tölgyfának a helyén építették fel, mely fölött a gyermekek Szűz Máriát vélték látni. Az eredeti fa a korai zarándokok áldozatául esett, sokan vittek belőle haza egy-egy darabot emlékbe. Helyette újat ültettek, ami a szentély közelében áll. Itt található a Nagy Berlini Fal Emlékmű, egy kőtömb a Falból, melyet egy portugál emigráns ajánlott fel annak emlékére, hogy a jelenések során ígéretet kaptak a kommunizmus elpusztulására. Az egész évben látogatható, nyitott kápolna virtuális felfedezését webkamerával tették lehetővé azok számára, akik személyesen nem tudnak ellátogatni ide.

Jacinta Marto és Francisco Marto egykori otthona

Sokan járják végig a Magyar Keresztút állomásait, melyet az 1956-ban kivándorolt magyarok adományaiból építettek meg. A 3 km-es út mentén 14 kápolna vezet a keresztre feszített Jézus márvány szobrához.
A két kisgyermek eredeti sírját is sok zarándok keresi fel. Mielőtt a bazilikába tették volna át végső nyughelyüket, a helyi temetőben feküdtek Fatima mellett. Érdemes ellátogatni a gyermekek egykori otthonába is, mely a várostól csupán 3 km-re fekvő Aljustral faluban található. A házat nagyrészt meghagyták eredeti állapotában, így bepillantást enged abba is, hogy milyen lehetett a kis falu, mielőtt a szentély felépült.

Vallási jelentősége mellett Fatima a turizmus szempontjából is fontos szerepet játszik Portugáliában. A zarándokok tömegeit szakrális és emléktárgyakat árusító üzletek és számtalan szállás- és étkezési lehetőség várja mindenféle árkategóriában. A Fatima városába induló kirándulások a szent helyek meglátogatásán túl a közeli Obidos és Nazare meglátogatására is kiterjednek. A környék egyik legszebb épülete a gótikus Batalha kolostor, mely az UNESCO Világörökségei közé tartozik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here