HarangtoronyA bámulatos Brugge városa egy igazi turista paradicsom. Belgium legtökéletesebb állapotban megőrzött középkori városa, a gyönyörű épületei, pedig évente több mint két millió látogatót varázsolnak el. Ha csak egy rövid időre látogat el Belgiumba, Brugge legyen az első számú úti cél. Az érdekes, régi épületeivel és csatornáival, a mai napig ugyanazt a régi, középkori hangulatot árasztja, mint egykor. A szűk utcákon sétálgatva, vagy épp a csatornákon hajókázva, Flandria legelragadóbb városa biztosan mindenkit lenyűgöz majd. Brugge viszonylag apró központjának köszönhetően azok is megcsodálhatják a fő látnivalókat, akik mindössze egy napra látogatnak el a településre. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik például a főtéren álló harangtorony, a Szent Vér-bazilika, valamint a fő program a városban a hajókirándulás a híres csatornákon.

1. A Harangtorony és a Halle

Brugge főterének déli oldalát a Halle és a felette magasodó harangtorony uralja. A Halle-t 1248-ban kezdték el építeni, s kétszer bővítették ki, először a 14. században, majd a 16. században. Egykor a város fő piactereként funkcionáló épület egy festői udvart zár körül, a bejárat feletti erkélyt pedig a városatyák használták, hogy kihirdessék rendelkezéseiket az alattuk sorakozó tömegeknek.
A 83 méter magas harangtorony Belgium egyik legszebb ilyen típusú épülete, ahová a Halle belső udvarából juthatunk be. A harangtorony építését 1282-ben kezdték el, a nyolcszögletű felső részt azonban csak 1482-ben fejezték be. A 47 harang a mai napig a tornyot ékesíti. A torony tetejére 366 lépcsőfok vezet fel, ám abszolút megér egy kis fáradtságot, hiszen innen elképesztő kilátás nyílik Brugge egész városára. Felfelé haladva a régi Kincstári szobát is megtekinthetjük, ahol a polgári dokumentumokat tartják.

2. Szent Vér-bazilika

Szent Vér-bazilika

A Szent Vér-bazilika (Heilig-Bloedbasiliek) a Burg néven ismert központi tér fölé emelkedik. A templom híres a kristály üvegcséről, amelyben Krisztus vérének egy cseppjét őrzik, ami 1149-ben, a második keresztes hadjárat idején került ide. Minden év májusában a szent ereklyét körbeviszik Brugge utcáin a Szent Vér felvonuláson. A bazilika homlokzata három lenyűgöző ívvel és aranyozott szobrokkal díszített 1529 és 1534-ből. A bazilika egy román stílusú alsó kápolnából és egy késő gótikus felső kápolnából áll. Nagy Szent Vazul ereklyéit (négy gerinccsigolyát) II. Róbert flamand gróf hozta Kaiszareia-ból. Egy elegáns spirál lépcső vezet a felső kápolnához (1480-ban épült), ahol minden pénteken a Szent Vért tartalmazó üveget bemutatják a hívőknek.

3. A főtér

Brugge főtere

Brugge szívében terül el a minden oldalról gyönyörű, különböző korszakokból fennmaradt épületekkel körülölet főtér. A tér keleti oldalát az 1887-ből származó, neo-gótikus Provinciaal Hof uralja, ami egyben a nyugat-flandriai tartományi kormány székhelyeként szolgál. A nyugati oldal bal oldalán áll a csodás, 15. századi, téglaépítésű Huis Bouchoute. Vele szemben található a Craenenburg, ahol 1488-ban a feltüzelt brugge-i polgárok elkapták a jövőbeni I. Miksa császárt, s 11 hétre bebörtönözték. Miksa csak az után szabadult, hogy elfogadta az uralkodó Kormányzótanács hatalmát, valamint elrendelte az idegen csapatok visszavonulását. A legjobb módja a pompás épületek felfedezésének, ha csatlakozunk a turisták és helyiek tömegéhez a főtér egyik kávézójában, s onnan szívjuk magunkba a fenséges történelmi épületek látványát.

4. Városháza

Városháza

A város délkeleti oldalán helyezkedik el a Városháza, Belgium egyik legrégebbi épülete, melyet 1376 és 1420 között építettek. A gótikus épület homlokzatán a stílus jellegzetes, függőleges mintázata látható az égbe magasodó falkiugrásaival, s közülük három, egy-egy nyolcszögű kis toronyban végződik, melyeket magas, gótikus, íves ablakok választanak el. A 49 falmélyedést a flandriai grófok szobrai díszítik. Az épület belsejében semmiképp se hagyjuk ki az első szinten található, fantasztikus, fa boltozatos, gótikus termet. Az 1402-ből származó terem, Albrecht és Juliaen de Vriendt által készített falfestményei a város történelmi eseményeit ábrázolják.

5. Szabadság palota

Szabadság palota

A város keleti oldalán álló épület egészen 1984-ig törvényszékként funkcionált, ma pedig a Brugge Utazási Iroda foglalja el az egyik részét. A létesítményt 1722 és 1727 között építették a korábbi Brugge-i Szabadságpalota helyére, ahol a független bírók gyakorolták jogaikat a régió felett. A régi épület néhány része a mai napig fennmaradt, mint például a gyönyörű, csatornára néző, 16. századi homlokzat. Néhány történelmi szoba jelenleg a Brugse Vrije Múzeumnak ad otthont, ahol a Lanceloot Blondeel által 1529-ben tervezett, híres kandallópárkány is látható, melyet végül Guyot de Beaugrant valósított meg fekete márványból és tölgyfából. A reneszánsz művészet fenséges darabkája egy bámulatos alabástrom szegélydísszel is büszkélkedhet a Zsuzsannát és a véneket ábrázoló alkotás felett.

6. Groeninge Múzeum

Groeninge Múzeum

A Dijver-csatorna felé haladva mindenképp látogassunk el a Groeninge Múzeumba, ahol Brugge legjobb művészeti kiállítását csodálhatjuk meg. A régi flamand festmények kitűnő gyűjteménye mellett, a múzeumhoz egy modern művészetek galériája és a régi Brugge-t bemutató kiállítás is tartozik. Egyértelműen a múzeum első öt szobája kelti fel a legtöbb érdeklődő figyelmét, hiszen régi flamand művészek igen kivételes festményei láthatóak. Az első szobában Jan van Eyck két műve található: a Van der Paele kanonok (1436) és a feleségéről, Margaret van Eyck-ről készített portréja, amit a nő 33. életévében készített róla. A hármas számú szobában a látogatók megcsodálhatják a Szent Orsolya legendáját ábrázoló alkotást, valamint Luis Gruuthuse portréját, melyek mindegyikét ismeretlen brugge-i művészek készítettek, az ötös szobában pedig Hieronymus Bosch híres Végítélet című festménye látható.

7. Miasszonyunk-templom

Miasszonyunk-templom

A Miasszonyunk-templom 112 méteren csúcsosodó tornya Belgium legmagasabb ilyen típusú tornya. A főhajó és az oldalhajó építését 1230 körül kezdték el, a legtávolabbi oldalhajókat és kápolnákat pedig a 14-15. században adták hozzá. A templom elképesztő műkincsekkel büszkélkedhet, például a híres szobrász, Michelangelo Madonna gyermekével című alkotását is megcsodálhatják a látogatók. A szobor a kápolna oltárán áll a déli hajó végénél. A magas oltáron Bernaert van Orley Kálváriája található, a Pásztorok imádása című szárnyas oltárképet Pieter Pourbus készítette, míg a Krisztus színeváltozása Gerard David nevéhez fűződik.

8. Memling Múzeum

Szent Ursula Ereklyetartó

A Memling Múzeumban Hans Memling hat, bámulatos mesterműve látható, melyek mindegyike a flamand művészet gyöngyszeme. A legkiemelkedőbb alkotás az 1489-es Szent Ursula Ereklyetartó, amit a művész egyik legfontosabb alkotásának tartanak. Egy kevésbé ismert műve a Keresztelő Szent János oltárra készített Szent Katalin rejtélyes házassága című festménye. Az 1479-ben elkészült alkotás Szent Barbarát és Katalint ábrázolja, akiket Keresztelő Szent János és Szent János Apostol vesz körbe. A múzeumban látható négy másik Memling festmény: az 1487-es Maarten van Nieuwenhove kétszárnyú oltárkép (az egyik szárnyon Szűz Mária ad éppen a gyermekkorú Krisztusnak egy almát, a másikon pedig Maarten van Nieuwenhove fantasztikus portréja látható), a következő festmény a Háromkirályok imádása (1479), a harmadik alkotás egy másik oltárkép, a Keresztlevétel, s végül Sibylla Zambetha 1480-as portréja.

9. Szent János Kórház

Szent János Kórház

A Miasszonyunk-templom nyugati ajtajával szemben áll Brugge legrégebbi épülete, a 12. században épített Szent János Kórház. A Mariastraat bejáratától balra, a falazott kapunál található, háromszögű oromfalat, Szűz Máriát ábrázoló domborművek díszítik, melyek körülbelül az 1270-es évekből származnak. Az ókori épület belsejében, ahol egykor a kórtermek voltak, jelenleg orvosi dokumentumok és műszerek láthatóak, melyekből az érdeklődők megismerhetik a kórház történelmét. A kórtermekkel szomszédos, régi gyógyszertárat is remek állapotban őrizték meg. A Szent János Kórház déli oldala, a Walstraat nevű utcán, a 16-17. századból fennmaradt, gyönyörű, kisméretű, oromzatos házak sorakoznak, ahol a csipkekészítők a mai napig dolgoznak.

10. Beginaudvar

Beginaudvar

A középkorban, a Wijngaardplein déli végén elhelyezkedő Minnewater, vagyis a Szerelem-tó Brugge nyüzsgő, külső kikötőjének egy része volt, manapság csak az északi végén álló, gótikus zsilipház szolgál bizonyítékul a régi, nem épp nyugodt múltjára. A háznál állva gyönyörű kilátás nyílik a brugge-i Beginaudvarhoz vezető hídra, ahol fehér, 17. századi házak csoportosulnak a füves, fákkal árnyékolt udvar köré. Az udvart II. Margit flamand grófnő alapította meg 1245-ben, ma pedig a begina nővéreknek ad otthont. A bejárati kapu és az 1245-ben épített, majd 1605-ben felújított templom között található, korábbi begina házat alakították át a Begijnhof Múzeummá, ahol az érdeklődők megismerhetik a begina élet rejtelmeit.

11. A Dijver-csatorna menti házak

A Dijver-csatorna menti házak

A Dijver-csatorna végén, a baloldalon gyönyörű, 15. századi épületek sorakoznak, melyek egykor a Heren van Gruuthuse palota részei voltak. 1471-ben a szökevény, IV. Eduárd angol király is itt talált menedékre. Az eredeti „heren” szó a szárított gyógynövény kereskedelemben egyeduralmat élvező embereket jelölte. A házak egy része jelenleg az igen kivételes Gruuthuse Múzeumnak ad otthont, ahol a 22 szobában antik és iparművészeti tárgyak kivételes gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók. A csipkemunkák, a faragványok, a tapéták és a fegyverek különösképpen bámulatosak, továbbá egy teljesen felújított, régi flamand konyhát és a gyógyszertárat is megcsodálhatják az érdeklődők. A Gruuthuse Múzeum mellett álló, 18. századi Arentshuis nyújt otthont a Brangwyn Múzeumnak, ahol porcelánok, ónból készített tárgyak, kerámiák, gyöngyházszínű edények, a régi Brugge-t bemutató, bájos gyűjtemény, valamint az itt született, angol művész, frank Brangwyn (1867-1956) festményei és rajzai várják a műkedvelő turistákat.

12. Szent Salvator-katedrális

Szent Salvator-katedrális

A Miasszonyunk-templomtól elindulva a Heilige Geesraat nevű rövid utcán juthatunk el a Szent Salvator-katedrálisához, Brugge legrégebbi plébániatemplomához, ami 1834-től kezdve funkcionál katedrálisként. Az eredetileg 10. században alapított templom jelenleg látható épületének legtöbb része a 12-13. századból maradt fenn. Az erődszerű, 99 méter magas nyugati tornyot több időszakban építették, a kevésbé érvényesülő román stílus 1116 és 1227 között épült, a téglából készített rész pedig 1183 és 1228 között. Az évszázadok során a katedrális négy tüzet, valamint a képrombolások korszakát is túlélte. A 101 méter hosszú belső részben néhány igazán figyelemreméltó bútor látható, melyek közül különösen kiemelkedő az Artus Quellin Atyaisten alakját ábrázoló, barokk szentélykorlát, a 15. századi kórusülések, amiket az Aranygyapjas rend lovagjainak címere díszít, valamint az ülések felett található, 1731-es brüsszeli tapéták. A jobb kereszthajón túl helyezkedik el a néhány felbecsülhetetlen művészeti kinccsel büszkélkedhető katedrális múzeum. Brugge főterétől a Steenstraat nevű utcán át juthatunk el a katedrálishoz, ahol a tipikus brugge-i oromzatos egyesületi házak sorakoznak, melyeknek köszönhetően ezt tartják a város egyik legszebb utcájának.

13. Szent Jakab-templom

Szent Jakab-templom

A főtér északnyugati sarkától indulva, a Sint-Jacobstraat nevű utcán áthaladva, az Eiermarkt-on túl található a Szent Jakab-templom, melynek bal oldalán áll a 18. századi Zeneakadémia, jobb oldalán pedig egy kulturális központ. A közeli palotában élő, Burgundi hercegek ajándékaként, a viszonylag szerény templomot a 13-15. században bővítették ki jelenlegi méretére. A gazdagon díszített belső részben gyönyörű 16-18. századi festmények láthatóak, melyeket helyi művészek készítettek, valamint néhány igazán érdekes sírt is megcsodálhatnak az érdeklődők. A kórus jobb oldalán található Ferry de Gros, az Aranygyapjas rend 1544-ben elhunyt kincstárnokának sírja.

14. Jeruzsálem-templom

Jeruzsálem-templom

A jeruzsálemi Szent Sír-templomról mintázott, késő gótikus stílusú Jeruzsálem-templom 1428-ból származik. Az Adorne család elzarándokolt a Szentföldre, s visszatérésük után építették meg a templomot. Az idelátogatók mindenképp csodálják meg a gyönyörű, 15-16. századi színezett üvegablakokat, valamint Krisztus sírjának a másolatát. A templom külseje egyértelműen a bámulatos tornyáról híres, amelyet a látványos, keleties hatások különböztetik meg Belgium többi templomától.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here