Casu Marsu

Az olasz konyha a világhírt és a népszerűséget nem a „furcsa” jelzővel illetett ételeinek köszönheti.
Ennek ellenére akad néhány olyan gasztronómiai érdekesség, melyet nem biztos, hogy a világ legjobb ételei közé sorolnánk, még akkor sem, ha azok éppenséggel az egyébként príma olasz konyha termékei.

Ezek az ételek olyan helyi specialitások, melyek az egyes régiók hagyományos ételeinek számítanak. Az ott élők tehát nagyon is büszkék rájuk és bár néhányuk higiéniai és egészségügyi okokból ma már nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, otthonaikban még mindig előszeretettel készítik őket az ősi családi receptek alapján. Jöhet bármilyen szabály, ezek akkor is ott maradnak az olasz családok asztalain.

Casu Marsu

Szardínián van nagy hagyománya a kukacos sajt készítésének. Juhsajtból készül, kétségtelenül a legtermészetesebb módon, hiszen a sajtlégy lárváit használják arra, hogy a sajt megfelelő állagú legyen és kellőképpen megpuhuljon. Amikor kenhetővé válik, a nagyon vékony szárd kenyérrel fogyasztják.
Egy kis veszélyt is rejt a dolog, hiszen a sajt könnyen mérgezővé válhat, ha a lárvák elpusztulnak benne. Mivel a casu marsunak ősi múltja van, nem valószínű, hogy a mérgezéstől rettegnünk kéne.

Nyers polip

Nyers polip

A nyers hal fogyasztása Pugliaban ősi hagyomány. A halak még csak-csak, de egy nyers poliphoz már erősebb gyomor és idegrendszer szükségeltetik. Pugliában viszont különleges finomságnak tartják. A halászok, miután a sziklához csapkodják a polipot, megmossák a tengerben és egy sor eljárásnak vetik alá, hogy nyersen is biztonsággal ehető legyen.

Nyers csiga

A csigafogyasztás a franciák hagyománya, de ők is főzve vagy sütve fogyasztják a puhatestűeket. A szicíliaiak viszont nem körülményeskednek ilyesmivel, megeszik a csigát úgy, ahogy van. Na nem annyira az íze, mintsem a jótékony hatásai miatt teszik ezt. A bélrendszer és a gyomor betegségeit ugyanis igazoltan enyhíti. Tulajdonképp alternatív gyógymód.

Disznóvérből készült torta

Disznóvérből készült torta

A közmondás szerint a disznó bármely részét vétek kidobni, hiszen mindene ehető. Ezt vallják Toszkánában is, ahol a disznóvérből készítenek desszertet. Elsőre talán furcsán és bizarrul hangzik, de leginkább egy feketeszínű pudinghoz hasonlít és a torta összességében igazi finom édesség.
Párolt ökörfark, pacalszendvics, kakastaréjból készült klasszikus toszkán étel és még lehetne bőven sorolni, hogy az olasz vidékek milyen kulináris különlegességeket rejtegetnek.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here