Gesztenye fesztivál Lovranban

Októberben ünneplik ezt a finom csemegét, melynek számtalan elkészítési formája létezik. A lovrani pedig az egyik legjobb fajta gesztenye a világon.

A lovrani gesztenye különlegességét az adja, hogy a helyben termő, Kvarner-öbölben honos fajtát keresztezték a Távol-Keletről a hajósok által áthozott gesztenyefajtákkal. A lovraniak nagyon büszkék a gesztenyéjükre, így hagyományosan már 38 éve minden októberben megrendezik a Marunadat, vagyis a gesztenye ünnepét. A hónap első hétvégéjén Lovran, a másodikon Lignju, az azt követőn pedig Dobrec ad otthon a fesztiválnak.

A legnagyobb ünnepség Lovran főterén zajlik, ahol egész napos programokat tartanak, zenekarok lépnek fel, bowling versenyt rendeznek, oldtimereket állítanak ki. Az esemény legfontosabb szereplői azonban a gesztenyék, melyeket hihetetlen változatokban kínálnak a látogatóknak. Az utcákon sült gesztenye, gesztenyés húsok, gesztenyés jégkrém, palacsinta, sütemények, torták csalogatják a nézelődőket. Nagyjából minden megtalálható itt, amit gesztenyéből csak el lehet készíteni.

Gesztenye fesztivál Lovranban2010-ben a Marunada bekerült a világ tíz legjobb gasztronómiai fesztiválja közé. Kétségtelen, hogy a gesztenye ünnepe ízig-vérig egy nagy horvát buli!

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here