Majna-toronyFrankfurt reptere óriási nemzetközi forgalmat bonyolít, ezért az itt landoló külföldiek közül sokan csupán kiindulópontnak használják útban más német városok felé. Ez Németország gazdasági központja, melyet felhőkarcolói és az itt futó Majna-folyó miatt Main-hattannek becéznek a németek. Annak ellenére, hogy egy modern, fejlett és pezsgő nagyvárosról van szó, Frankfurtban a történelemnek is megvannak a kézzel fogható nyomai. Izgalmas egyvelege a modernitásnak, a művészeteknek, a múltnak és a törekvő jelennek.

1. Majna-torony

A város negyedik legmagasabb felhőkarcolójából egész Frankfurtra ráláthatunk. A 200 m magas épület nyitva áll a látogatók előtt, teraszáról és étterméből is csodás panoráma tárul elénk. Az 1990-es években épült torony nevét a város folyójáról kapta, benne vállalkozások, irodák és egy tévéstúdió működik. Az időjárásjelentést rendszerit az épület tetejéről közvetítik. Amikor építése befejeződött, még azok a frankfurtiak is le voltak tőle nyűgözve, akik kezdetben ellenezték az építkezést, féltve a városkép összhangját. Ez volt az első épület Európában, mely teljes egészében üvegből épült. Valójában egy komplexum, melyet több kisebb épület együttese alkot. Ma a város legújabb szimbóluma és kedvelt turista látványosság.

2. Goethe szülőháza

Goethe szülőháza

Németország egyik legjelentősebb írója, Johann Wolfgang Goethe Frankfurtban született 1749-ben. Bár szülőházát a II. világháborúban lerombolták, később teljesen újjáépítették és az eredeti bútorokkal rendezték be. Láthatók a Goethe-család festményei és könyvei, valamint az íróasztal, ahol Goethe Az ifjú Werther szenvedései című művét írta 1779-ben. A ház betekintést enged egy jómódú, 18. századi család otthonába, megnézhetjük az elegáns berendezést, sőt, a konyhában még az eredeti felszereléseket, süteményformákat is láthatjuk.

3. Römerberg

A Római-hegy Frankfurt történelmi központja és itt áll a régi Városháza is 1405 óta. A téren tartották a város legelső nemzetközi vásárait a 13. században. A kereskedők egész Olaszországból és Franciaországból özönlöttek ide, ezek a vásárok voltak a mai nagyszabású Frankfurter Messe ősei, bár a mostani vásárok a térről már külön erre a célra létrehozott épületekbe költöztek. A Römerberg volt a helyszíne a város életében fontos eseményeknek, fesztiváloknak, ünnepségeknek is. Ezek közül a legfontosabbak a koronázások voltak, melyekre a Városházában került sor. A tér egyik odalát az Ostzeile, azaz a hagyományos favázas házak sora szegélyezi. Ez a hat ház a 15-16. századi épületek pontos rekonstrukciója, melyek többségét a 18. században újították fel vagy építették újjá. 1944-ben egész Römerberget bombatalálat érte, néhány épületet rögtön a háború után helyreállítottak, de az Ostzeile csak az 1980-as évekre született újjá. A városnak ezen részén találjuk a Történeti Múzeumot, ahol a középkortól napjainkig készült kézműves tárgyakat láthatunk és közelebbről megismerhetjük Frankfurt múltját.

4. Szent Pál templom

A Paulskirche 1789-1833 között épült és legfőbb nevezetessége, hogy itt született meg a német demokrácia. A templom egykor politikai találkozók helyszíne volt, 1848-ban itt ült össze az első német parlament. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, ezután alakították át hangversenyteremmé, kiállításokat is tartanak itt.

5. Múzeumnegyed

A Frankfurt óvárosát átszelő Majna partján végigsétálva Németország legjobb múzeumai mellett haladunk el. Többek közt az etnográfiai, a postamúzeum, a városi galéria és az ókori szobrászati múzeum is itt található, szombatonként pedig itt tartják a város legnagyobb bolhapiacát, ahol mindig érdemes kincsekre vadászni.

6. Zeil

Zeil

Több mint 50 éve ez Frankfurt bevásárlónegyede, ahol sikkes butikok, divattervezők elegáns kis üzletei és egy tízemeletes bevásárlóközpont, a Zeil Galerie is csábítja a nézelődőket. A Zeil Galerie legalább annyira jelentős építészeti értéke, mint a benne található boltok miatt. Az 1992-ben megnyílt épület különlegessége a spirális belső rész, amit a tervezők azért álmodtak meg, hogy tökéletesen helyettesítsék vele a lépcsőt vagy a liftet. Így a bevásárlóközpontban nincsen lépcsőház, az enyhén lejtős, spirál alakú folyosókon lehet feljutni egészen az épület tetejéig. Rámpák könnyítik meg a közlekedést a mozgáskorlátozottak számára és az épületben nagyjából egy tucatnyi mozgólépcső található.

7. Palmengarten botanikus kert

1868-ban Frankfurt lakóinak egy csoportja fogott össze és alapította meg ezt a változatos kertet. Séta közben több éghajlat jellemző növényvilágát ismerhetjük meg, utazást tehetünk az afrikai szavannákon, a trópusi esőerdőkben és a díszes európai kertekben. Az 50 hektáros területen több mint 6000 különböző növényfajt láthatunk. Hatalmas üvegházában, a Tropicariumban trópusi növényeket, orchideákat, pálmákat, páfrányokat nézhetünk meg.

8. Katedrális

A 13. században épült székesegyházban koronázták meg a királyokat és császárokat 1356-1792 között. Annak ellenére, hogy katedrálisnak hívják, valójában nem az, hiszen sohasem volt püspöki székhely. A 18. században kapta ezt a titulust csakis annak köszönhetően, hogy itt zajlottak a koronázások. 1867-ben tűzvész pusztította, majd a II. világháború során is megrongálódott, 1950-53 között építették újjá. Eredeti tornya a 15. században készült, a most láthatót a 19. században építették, a tűz utáni helyreállítások során. A 95 méter magas toronyba 328 lépcső vezet fel, a fantasztikus kilátásért megéri megküzdeni vele. A katedrális kolostorában múzeum működik, ahol az épület történetével kapcsolatos relikviákat, köztük az épület főhajójában előkerült Meroving-sírból származó tárgyakat lehet megnézni.

9. Régi Operaház

Ez volt Frankfurt első operaháza, melyet 1880-ban avattak fel. A helyi polgárok adományaiból épült reneszánsz stílusban és sokban emlékeztet a drezdai Semper Operaházra. A 34 méter magas épületben hatalmas koncerttermet alakítottak ki, több mint 2000 ember tekinthette meg egyszerre az előadásokat. Németország egyik legjelentősebb operaháza, ahol számtalan híres művész fellépett már. 1944-ben a bombázások után tűz ütött ki az épületben, ami annyira rossz állapotba került, hogy 1952-ben intézkedéseket kellett hozni, hogy megakadályozzák az összeomlását. Nem sokon múlt, hogy az egykor fényes operaházat lebontsák és a helyére irodaházat emeljenek, de a helyiek összefogása megmentette az épületet. 1981-ben nyitották meg újra, ekkor nevezték el Régi Operaháznak, mivel a korábbi évtizedek alatt, amíg a felújítást halogatták, Frankfurtban felépült még egy operaház. Ma ez egy modern, többfunkciós komplexum, ahol nemcsak előadásokat, de konferenciákat is tartanak.

10. Hauptwache

A barokk stílusú épület az egykori rendőrállomás, ami napjainkban kávézóként működik. Frankfurt belvárosában található, kiindulópontnak is ideális a legnevezetesebb látnivalók felkereséséhez. A város főépítésze, Johann Samhaimer tervezte a kontytetős házat 1729-ben. Eredeti funkciója szerint a városvédelmi szerveknek adott otthont és itt alakították ki a börtönt is. Később elvesztette ezt a szerepét és már csak a rendőrség működött benne 1904-ig. Ezután alakították ki benne a kávézót, amit 1954-ben, a II. világháborúban elszenvedett bombázások miatt újjáépítettek. Miután a város tömegközlekedési hálózatának útjában állt, a Hauptwache-t lebontották, majd kőről kőre újjáépítették. Ma Frankfurt szívében ez a város egyik legnépszerűbb kávézója.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here