MarienplatzSok külföldi kedvenc német városa München, ahova elég akár egyetlen egyszer elutazni ahhoz, hogy örökre belopja magát az ember szívébe. München egy gazdag város és ez látszik is rajta. Önmagában ettől azonban még nem lenne különleges. Hogy mi adja mégis sajátos varázsát? Leginkább az, hogy az új, modern város itt teljes egészében a régi alapokon épült fel. Ahogyan Münchenről eszünkbe jut a laptop gyártás, úgy azonnal beugrik a bőrnadrág és a sörfesztivál is. Az ígéretes jövő felé mutató jelen harmóniában létezik együtt a múlttal, nélküle nem is lenne ugyanaz. A kettő együtt adja ma München semmilyen más városhoz nem hasonlítható kozmopolita és mégis ízig-vérig történelmi atmoszféráját.

Marienplatz

München szíve, a legjobb kiindulópont a városnézéshez. Gyönyörű épületek veszik körbe és a város legtöbb látnivalójához innen kényelmes sétával eljuthatunk. Évszázadokkal ezelőtt itt tartották a vásárokat, ünnepségeket, a város életének lüktető központja volt. A 12. századi tér ma is fontos szerepet tölt be a helyiek életében, kedvelt találkahely, tele éttermekkel és kávézókkal. Itt áll az új városháza, a tér leglátványosabb épülete. Gazdagon díszített homlokzata, a többszáz szobor, a tornyok és az ívek kiemelik a Marienplatz több épülete közül. Bár ránézésre középkorinak tűnik, valójában 1867-1909 között építették flandriai gótikus stílusban. Itt ülésezik a városi önkormányzat, valamint itt található az idegenforgalmi iroda és egy étterem is a földszinten. A városháza épületében egy gyönyörű, százéves harangjáték is van, mely mindennap 11 órakor és délben szólal meg. Ilyenkor többszáz ember gyülekezik a torony előtt, hogy meghallgassa a harangjátékot és megnézze a 32, embernagyságú figurát, melyek a német történelem fontos eseményeit ábrázolják.
A Marienplatz keleti felén áll a régi városháza, melyet a 14. században építettek. 1874-ben, amikor túl kicsinek bizonyult a város ügyeinek intézéséhez, a városvezetés az új városháza épületébe költözött át. A II. világháborúban teljesen megsemmisült, de utána eredeti, gótikus stílusban építették újjá. Ma játékmúzeum működik benne, ahol Amerikából és Európából származó, ritka régi játékokat állítanak ki.
A Mária-oszlop, tetején az arany Szűz Mária szoborral 1683 óta áll a téren. Hálából emelték a harmincéves háború után.
A Marienplatz 1642 óta minden évben otthont ad a híres karácsonyi vásárnak. A Christkindlmarket a turisták számára igazi csemege, hiszen autentikus bajor kézműves termékeket, hagyományos játékokat, kristályból készült tárgyakat lehet itt vásárolni. Esténként pedig az új városháza erkélyén minden este karácsonyi koncertet adnak.

Királyi palota

Királyi palota

A bajor uralkodók hivatalos székhelye 1385-1918 között, története pedig leginkább annyira szövevényes, mint maga az épület. Legelső átépítésekor, a 16. század elején készült el az Antiquarium, a gyönyörű reneszánsz szalon. Minden soron következő uralkodó hozzátoldott egy-két szobát a palotához, báltermekkel, kápolnákkal, lakosztályokkal, szökőkutakkal és kertekkel bővült a Residenz az évszázadok során. Mindez stílusán is megmutatkozik, szinte minden oldaláról más képet mutat. A II. világháború alatt a palota nagy része romba dőlt, de a bombatámadást megelőzően belőle a legfőbb értékeket biztonságos helyre vitték. Ma a palota 120 szobája tele van művészeti alkotásokkal, eredeti bútorokkal és egyéb kincsekkel. Az Antiquariumban több tucat 16-17. századi freskó látható, a Galéria faragott, aranyozott falát a Wittelsbach-család tagjainak portréi díszítik, a Porcelán Galériában pedig távol-keleti porcelánokat és szőnyegeket lehet megnézni. A csodálatos rokokó Cuvilliés színház még mindig eredeti, 18. századi pompájában tündököl. A Kincstárba külön jegyet kell váltani, itt drágakövekből és nemesfémekből készült kincseket láthatunk.

Frauenkirche

München egyik szimbóluma, a város legnagyobb temploma, melyben egyszerre 20 ezer ember is elfér. 99 m magas ikertornyai meghatározzák München látképét. Fentről nemcsak a városra láthatunk rá, de fantasztikus panoráma tárul elénk a Bajor-Alpokra is. A katedrálist a 15. században építették késő gótikus stílusban, jellegzetes kupolái a jeruzsálemi Sziklatemplom mintájára készültek. 1944-45-ben az épület súlyos károkat szenvedett, helyreállítása 1947-től kezdve 10 éven át tartott. A katedrális belsejében négy páncélos lovag 15. századi, bonyolultan faragott feketemárvány sírja is látható és itt van IV. Lajos német-római császár nyughelye is. Legértékesebb darabjai közé tartoznak a fából faragott, 15. századi próféták alakjai, melyeket a müncheni mester, Erasmus Grasser készített.

Viktualienmarkt

A város piaca 1807-ben, I. Miksa császár rendeletére jött létre egy korábbi, jóval kisebb vásártér helyén, hogy a város megnövekedett népességének élelmiszerigényeit kiszolgálja. Az eredeti piac a Marienplatzon volt, ám a lakosság gyarapodásával a 19. században ez már elégtelennek bizonyult. A császár ezért döntött úgy, hogy költöztessék odébb a piacot, ehhez lebontották a szeretházat, az új vásárteret pedig Martkplatznak vagy Viktulienmarktnak nevezeték el. 1823-ban már ezt a piacot is bővíteni kellett, a következő évtizedekben egyre több területet csatoltak hozzá. Külön pavilonok épültek a halárusok, a hentesek, a virágárusok és a pékek számára. A II. világháború során a Viktualienmarkt súlyos károkat szenvedett, ekkor azt fontolgatták, hogy végleg elbontják, de a háború után mégis a helyreállítás mellett döntöttek. Szökőkutakkal és lucfenyőkkel kapta meg új, ma látható arculatát a város piaca. Az ínyencek számára München kihagyhatatlan látnivalója ez, ahol nem kevesebb, mint 140 üzletben és standon kínálják az árusok portékáikat. A piac jelenlegi területe óriási, 22.000 m2, ezért gyakran tartanak itt nagyszabású fesztiválokat, rendezvényeket is.

Alte Pinakhotek

München Múzeumnegyedében, a Kunstrealban található az Alte Pinakhotek, ami letűnt korok művészeinek csodálatos műveit mutatja be a 14-18. századig. Építését 1826-ban I. Lajos bajor király rendelte el azzal a céllal, hogy otthont adjon a Wittelsbach-család gazdag műgyűjteményének, köztük Rubens Utolsó ítélet című munkájának is. Megalapításának idején a művészeti múzeum rendkívül korszerűnek számított, Leo Von Klenze az itáliai reneszánsz stílusában tervezte, később számos más német és európai múzeum mintájaként szolgált. 1939 elején a múzeumot bezárták és gyűjteményét megőrzés alá helyezték. Az épület megsérült a háborúban, helyreállítására 1950-ben került sor. Külsőleg nagyrészt visszanyerte eredeti arculatát, de belső, gazdag díszítését nem rekonstruálták. A falán látható, téglával pótolt lyukak a háború nyomaira emlékeztetnek.
A múzeumban több mint 800, ónémet, itáliai, holland és flamand alkotás látható, a gyűjtemény a világ legjelentősebbjei közé tartozik.

Hofbrauhaus

A világ leghíresebb sörözője kötelező látnivaló azoknak, akik München valódi esszenciájából szeretnének ízelítőt kapni. A Hofbrauhaus több mint 400 évvel ezelőtt nyílt meg, V. Vilmos herceg rendelte el alapítását a nemesség igényeinek kielégítésére, akik elégedetlenek voltak a müncheni sörkínálattal. Logikus lépésnek tűnt tehát, hogy számukra egy külön sörfőzdét és sörözőt nyissanak. Eleinte csupán egyféle barnasört főztek itt, majd miután a herceg fia vette át az irányítást, hamarosan szélesedett a választék és egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a sörfőzésre. A búzasörük annyira népszerű lett, hogy München többi sörfőzdéje alig tudott lépést tartani vele. A megnövekedett kereslet miatt a sörfőzdét aztán máshova költöztették és áraikat annyira lecsökkentették, hogy a “köznép” számára is elérhetőek legyenek a termékeik. 1944-ben bombatámadás következtében a Hofbrauhaus nagy része megsemmisült, pincéjéből azonban hihetetlen módon többszáz söröshordót mentettek ki teljesen sértetlenül. A háború után csak az éttermi része működött, 1958-ban nyitották meg újra a sörözőt, mely az épület földszintjén várja a vendégeket. Feljebb bajor specialitásokat felszolgáló vendéglő működik, a fesztiválteremben pedig hagyományos bajor zenei előadásokat és táncesteket tartanak.

Olimpiai Park

Olimpiai Park

A parkot az 1972-es XX. olimpiai játékokra építették, de hosszútávra terveztek. A világ sok olimpiai helyszínével ellentétben a münchenit még ma is használják, olyannyira, hogy a város egyik legfőbb látnivalója lett. Található itt egy jégpálya, egy fedett medence, lakónegyedek és természetesen az olimpiai stadion, mely 2006-ig a város futball csapatának, az FC Bayern Münchennek az otthona volt. A sátorszerű, futurisztikus tetőszerkezetéről is ismert stadion befogadóképessége 80.000, az olimpiai csarnoké pedig 14.000 fő.
Az Olimpiai Park területét 1925-ig a bajor hadsereg használta, majd a müncheni reptér része lett. A II. világháború után a város épületeinek romjait ide hordták ki, később bedolgozták a földbe, ennek következtében lett a terület ilyen dombos. A 3 km2-en elterülő Olimpiai Park mára összeolvadt a várossal, ezért metróval is könnyen megközelíthető.

BMW Központ és Múzeum

Az Olimpiai Park közelében található a Bayerische Motoren Werke, azaz a BMW székhelye. Ez München egyik legnagyobb vállalata, melyet 1913-ban alapítottak, akkor a cég még repülőgép motorok gyártásával foglalkozott. Az autógyártást 1928-ban kezdték meg, de röviddel a II. világháború után a szövetségesek lebontották a vállalat épületeit és kizárólag kerékpár, valamint háztartási eszközök gyártását engedélyezték. A BMW 1950-ben térhetett vissza az autógyártáshoz, a lassú kezdés után a cég fő irányvonala a luxusautók gyártása lett, melyeknek népszerűsége ma világszerte óriási.
A négy jellegzetes tornyáról könnyen felismerhető BMW Központ és a mellette található, a BMW logóját formázó Múzeum évente többszázezer látogatót vonz. Itt a motorkerékpárok és autók gyártásának fejlődéstörténetét ismerhetjük meg, a spirális rámpa mentén rengeteg régi autó van kiállítva, kezdve az 1928-as Dixie-től a sportautókon át egészen a legújabb modellekig.
A BMW tornyokat a bécsi építész, Karl Schwarzer tervezte a négyhengeres motor mintájára. Az alumínium borítású torony 1972-ben röviddel az olimpia megnyitója előtt készült el.
2008-ban az utca túloldalán a BMW megnyitotta másik látványos attrakcióját. A BMW-Világ egy multifunkcionális komplexum, ahol az új tulajdonosok felvehetik autóikat, a látogatók pedig kiállításokat nézhetnek meg. Az épület egy gyalogos híddal kapcsolódik a múzeumhoz és otthont ad több étteremnek, valamint BMW-szuveníreket árusító üzleteknek.

Angolkert

A müncheni angolkert Európa legnagyobb közparkja, melynek fénypontja a két söröző, a kínai pagoda, a japán teaház és a görög stílusú templom, a Monopteros. Az 1700-as években a várost érintő egyéb átalakításokkal párhuzamosan hozták létre a parkot, elsősorban azért, hogy a katonáknak lehetőséget adjon a szabadban való kikapcsolódásra. A kert az Angliában a 18-19. században népszerű stílust tükrözi, jóval nagyobb, mint a new yorki Central park, egyik része 3 km, másik 2 km hosszú. A parkban található a Kleinhesseloher-tó, melynek partján az 1960-as évektől élő szokást követve sokan meztelenül napoznak.

Szent Péter templom

München legrégebbi temploma, mely 1180-ban épült és viharos múltat tudhat maga mögött. Egy 8. századi kolostor helyén építették fel eredetileg fából, de ez csak 150 évig állt, mivel egy tűzvész elpusztította. Átépítése gótikus stílusban történt, később reneszánsz elemekkel gazdagodott, tornyát a 17. században toldották hozzá, majd rokokó stílusban építették át. A II. világháború alatt szinte teljesen romba dőlt és bár rekonstrukciója rögtön a háború után megindult, csupán 2000 előtt sikerült befejezni a munkálatokat. Az évszázadok során a Peterskirche számos műalkotással gazdagodott, 15. századi szobrok és festmények is láthatók benne. Hátborzongató látnivalója Szent Mundita aranyozott és drágakövekkel kirakott csontváza. Magas tornyából tiszta napokon az Alpokig is el lehet látni.

1 hozzászólás

  1. A fenti münchennel kapcsolatos ismertetőt rendkivül informativnak tartom és várakozással tölt el a javasolt objektumok megtekintése. Hamarosan oda utazom. Azt viszont szeretném megjegyezni, hogy egy csatolt várostérkép bizonyos lokalizációs segitséggel (az adott helyek bejelölésével, utcanév stb) rendkivül megemelné az anyag qualitását. Mindenesetre csak köszönni tudom! Üdvözlettel, Anna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here