Freundsberg kastélyTirolban a túrázókat, kerékpárosokat változatos és szemet gyönyörködtető terep várja, de azok sem maradnak látnivaló nélkül, akik a történelmi vagy a kulturális érdekességeket keresik.
Kastélyok, gyógyfürdők, kalandparkok, túraútvonalak, káprázatos panorámák és megannyi szépség egy helyen.
A tiroli várak és régi kastélyok tornyai az ég felé nyújtóznak, történelmi falaik, művészeti kincseik, kis kápolnáik az ősi múltba repítenek vissza. Kezdődhet az időutazás!

Freundsberg kastély

Az ezüstbányászatáról híres Schwaz déli részén áll egy magas hegy tetején. A komplexum építése az 1150-es évekre datálódik, ez volt a freundsbergi lovagok székhelye. Zsigmond főherceg a 15. században vásárolta meg a kastélyt és át is építtette. A reneszánsz stílusú templomot 1634-1637 között toldották az épülethez. 1812-ben a kastély Schwaz város tulajdonába került, 1948-ban nyitották meg benne a Néprajzi Múzeumot. Itt átfogóan megismerhetjük a vidék kulturális és ökológiai fejlődéstörténetét, beleértve az ezüstbányászatot is. A kastélyban egy lovagkori stílusban berendezett vendéglő is található, ahol a helybeliek gyakran tartanak esküvőket. A várrom teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Ehrenberg vár

Ehrenberg vár

Az Europaische Burgenwelt Ehrenberg napjainkban nem csupán egy vár, hanem egy valóságos családi szórakoztató központ. Itt minden a középkor körül forog, korhű jelmezekbe öltözött emberek között sétálhatunk, lovagok és hercegnők bőrébe bújhatunk. A Lovagok Ösvényét követve 14 szobán keresztül mutatják be, hogyan zajlottak a lovagok hétköznapjai, miből is állt egy lovag élete és milyen eszközök, fegyverek, felszerelések tartoztak hozzájuk. Alkimisták, keresztes háborúk, pestis, tudományos kísérletek – a középkor valamennyi meghatározó jellemzőjét elsőkézből ismerhetjük meg.
A vár sokszáz évvel ezelőtt is forgalmas volt, a lovagok és a kereskedők forgalmas csomópontja az északot déllel összekötő út mentén. A vár kiállítása mintegy 700 esztendő történetét öleli fel. Ehrenburg és a vidék múltját nagyon élénk és izgalmas tárlatok keretében ismerhetik meg nemcsak a gyerekek, de a történelem iránt érdeklődő felnőttek is.

Berneck vár

Magasan a Kaunertal-völgy bejárata felett áll a Bernegg néven is emlegetett vár. A középkori építmény 1076 m-en, mintha a szikla tetejéről készülne az alatta futó folyóba zuhanni. Első írásos említése 1225-ből származik, de már korábban is erőd állt a helyén. Az évszázadok során gyakran cserélt gazdát, 1435-ben svájci tulajdonosa kibővíttette és átalakította egy hatalmas gótikus épületté. 1499-ben Miksa császár a Tartzbergi várért cserébe jutott hozzá, elsősorban értékes vadászati területei miatt szemelte ki magának. Amikor stratégiai jelentőséggel már nem bírt, a Pillerhöhe út egyik állomása lett. Az idők során a vár állapota egyre romlott, 1970-ben egy innsbrucki építész vásárolta meg és állította helyre nemcsak magát az épületet, de a hozzátartozó kápolnát, annak udvarát és a gótikus freskókat is, így azok újra eredeti pompájukban tündökölnek, akárcsak 1437-ben.

Laudegg vár

A Berneck szomszédságában, Ladis üdülőhely felett áll a Laudegg vár. A középkor hangulatát nemcsak az erőd, de a falu házai is visszaadják. Több épület homlokzatán láthatunk gyönyörű festményeket, melyek a múltat idézik. 1200-ban még csak egy lakótorony állt, majd egy 13. századi forrás már a Castrum Laudekke létezéséről számol be. Az itt feltárt régészeti leletek arra utalnak, hogy az épület elsősorban őrtoronyként töltött be fontos funkciót. Később börtönként és raktárként is használták, állaga sokat romlott, a 20. században részben felújították. Nyaranta hetente egyszer látogatható idegenvezetővel.

Rabensteini várrom

Mellitz falu felett, egy meredek hegyoldalban, 1410 m magasan áll a 12. században épített Rabenstein vár. Egykor Tirol keleti felének legmagasabban épített vára volt, ma csak romjai láthatók. A hegy feltehetően már a rómaiak alatt is lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált római érmék. Castrum Virge néven 1271-ben írtak róla először, a Rabenstein nevet csak jóval később, a 15. században kapta. A vár 1703-ig a kurátor birtokában volt, majd amikor ő leköltözött a faluba, a vár romlásnak indult. 4800 m2-es területével Rabenstein Tirol egyik legnagyobb középkori várkomplexuma. Amikor évtizedekkel ezelőtt a vár nagy része összeomlott, átfogó intézkedéseket vezettek be. Ennek köszönhetően részben még mindig látogatható. Északi homlokzatánál a megmaradt St. Leonhard kápolnában figyelemreméltók a 14. századi falfestmények.

Kufsteini erőd

Észak-Tirol egyik legkedveltebb kirándulóhelye és a tartomány legimpozánsabb középkori építménye. Méltán tette híressé az alatta elterülő Kufstein városát. 1205-ben már tudunk létezéséről, a várat ekkoriban a regensburgi püspök birtokolta. Az évszázadok alatt folyamatosan bővítették, 1924-ben pedig a város tulajdona lett. Napjainkban változatos programokat kínál azoknak, akik érdeklődnek a kultúra és a történelem iránt. Különleges látnivalója a világ legnagyobb szabadtéri orgonája, a Heldenorgel, melynek 4307 sípja minden délben a világháborúkban elhunyt katonák emlékére szólal meg. A várban lévő kiállítás a település történetével ismertet meg, emellett megnézhetjük a Téli sportok Kufsteinben című állandó tárlatot is, valamint a régen börtönként használt tornyot. A várhoz nemcsak gyalog, de a Kaiser Maximilan siklóval is feljuthatunk.

Császári palota

Ausztria egyik legfontosabb történelmi épülete az innsbrucki palota, a mai Tirol tartományi székhelye. Egy középkori vár állt a helyén, melyet a 15. században Sigmund főherceg építtetett. Később I. Miksa császár bővítette ki az épületet, mely ezt követően a késő gótikus építészet legszebb példája lett. Mai megjelenését a 18. században nyerte el, amikor Mária Terézia kívánságra barokk stílusban építették át. Végigjárhatjuk a luxusszalonokat, mint a 30 m hosszú Nagyterem, melynek falát a császárnő és családjának portréi díszítenek. A császári kert is nyitva áll a látogatók előtt. A palota egésze kerekesszékesek számára is megfelelően van átalakítva, 2010-ben el is nyerte az Arany Kerekesszék díjat az akadálymentesség színvonalas megvalósításáért.

Ambras kastély

Ambras kastély

A kastély ma a Bécsi Művészeti Múzeum egyik társintézménye. Innsbruck egyik legismertebb nevezetessége, melynek története szorosan kapcsolódik II. Ferdinánd főherceghez. Az ő nevéhez fűződik az ambras-i gyűjtemény létrehozása és a modern múzeumi létesítmény megépítése. A főherceg eredeti műkincseit a Csodák Termében, a Fegyvertárban és az Antik Teremben nézhetjük meg. A Habsburg-ház tagjairól készült portrégyűjtemény összesen három emeletet tölt meg. A 200 festmény alkotói között olyan neveket találunk, mint Lukas Cranach, Van Dyck vagy Velasquez. Ez a kastély igazi fénypontja. A klasszikus zene kedvelőinek azért is érdemes ide ellátogatni, mert a Spanyol Teremben nyaranta koncerteket tartanak. Gyönyörű parkját angol stílusban alakították ki, a kastélyban külön a gyerekek számára is tartanak idegenvezetést, melynek során a számukra legérdekesebb történelmi eseményekre helyezik a hangsúlyt.

Anras kastély

A 13. században Bressanone püspökeinek nyári rezidenciájaként épült kastély kedvelt kirándulóhely. Ma látható barokk stílusát az 1754-es átalakítások során nyerte el. Anrasban megnézhetjük a régi szobákat és a magtárat, melyek falát jellegzetes faburkolat borítja. Számos kiállítás látható, köztük ékszerek, drágakövek tárlata és fotókiállítások is. A kastélyt az 1990-es években újították fel, a hozzátartozó plébániatemplom eredeti, 500 táján készült része is látható. A templom román, gótikus és barokk freskóit szépen restaurálták. Egy kis kávézó és étterem is működik itt, ahol a környék hagyományos specialitásait kóstolhatjuk meg.

Bruck vár

A vár 1943 óta Lienz városi múzeumaként funkcionál. Korábban volt fegyverraktár, katonai kórház, Görz grófjainak rezidenciája, sőt még sörgyár is működött a falai között. Manapság különböző tárlatokkal csábítja a kultúra iránt érdeklődőket, udvarán koncerteket, színházi előadásokat tartanak. Gyűjteménye a római leletektől egészen a grafikákig és a műanyagból készült műtárgyakig nagyon széles spektrumú.

Landeck vár

Az 1290 körül épült vár 1797-ig Tirol közigazgatási és bírósági központja volt, ezt követően kórházként és munkásszállásként is működött. Napjainkban benne található a helyi múzeum, ami a régió történetét meséli el és a múzeumnak része az ún. jeniche népcsoport bemutatása is, akik afféle vándorkereskedők voltak, talicskán hordták az árukat a várnépnek és szinte mindennel foglalkoztak, söprűkészítéssel, különböző javításokkal is. Az egyik kiállítás a Sváb gyerekek címet viseli, ennek keretében megismerkedhetünk azzal az időszakkal, amikor a szegény családok gyermekeit a 19. században németországi gyerekpiacokra vitték, ahol szezonális munkák idejére a gazdák olcsón megvásárolhatták őket.
A kastélyban nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs művészetekre, azon belül is elsősorban a helyi művészek felkarolására.

Tratzbergi kastély

A Jenbach és Schwaz között található kastély igazi reneszánsz gyöngyszem. Létezéséről elsőként egy 12. századi dokumentum számolt be. Tratzberg egyike az Alpok legszebb kastélyainak, melynek fénypontjai a lenyűgöző reneszánsz festmények és szobák. A 15. század végén I. Miksa császár tulajdonában állt, aki az 1492-es tűzvész után úgy döntött, nem építi újjá. A romot inkább elcserélte a Tanzl-fivérek várára, így 1500-ban Veitjakob és Simon Tanzl hozzáfogtak a kastély egy részének helyreállításához. A 16. században a híres kereskedőcsalád, a Fuggerek birtoka lett, majd az Enzenberg grófokhoz került.
A zsindelytetős kastély a reneszánsz udvarral napjainkban Ausztria egyik legjelentősebb műemléke. Az egykor nyüzsgő vár történetét többnyelvű idegenvezetés során ismerhetjük meg. Az épület szíve a Habsburg Terem, ahol láthatjuk a népes család hatalmas családfáját, összesen 148 életnagyságú portréval. Nézzük meg a királynő szobájában a titkos ajtót, a vadásztermet és a fegyvertárat is. A gyerekeket külön tárlatvezetéssel várják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here