Minden turista tudja, hogy Dél-Korea egy teljesen más világ. Vannak dolgok, amik magától értetődőek (pl. az egzotikus ételek), de vannak olyanok is, melyeket csak azok ismernek, akik már éltek ott. Ilyenek a szépségideálok, a gyereknevelés és az oktatás is.
A következő összeállításból most egy kicsit jobban megismerheted a koreai öltözködési és életmódbeli szokásokat, a különösnek tűnő szabályokat.

1. A koreai nők a térdüket egy pléddel letakarva ülnek.

Sok koreai nő tesz takarót az ölébe, függetlenül attól, hogy meleg vagy hideg van. A koreai popsztárok, a tévéműsorok szereplői és átlagemberek is használják őket kávézókban, éttermekben, nyilvános helyeken. Azért teszik, hogy semmit ne mutassanak meg magukból akkor sem, ha miniszoknyát viselnek. A takaró ebben az esetben a szemérem szimbóluma.

2. A nők eltakarják a szájukat amikor nevetnek.

Régen a lányoknak azt tanították, hogy nevetni nem nőies viselkedés. Ha valami megnevetteti őket, el kell fordulniuk vagy el kell rejteni a mosolyukat. Ha látsz egy koreai nőt, aki eltakarja a száját, valószínűleg nevet és nem ásít éppen.

3. A V- és az S-vonal a tetszetős a női test esetében.

A V-vonal a szép állvonalat jelenti a koreaiaknál. Ez férfiakra és nőkre is áll, mivel úgy tartják, ez teszi elegánssá az arcot. Az S-vonal a női test formájára vonatkozik. Ez egy vékonyabb verziója a homokóra alkatnak. Ha egy koreai azt mondja, szép V- vagy S-vonalad van, akkor tetszik neki az alakod és a fejformád.

4. Minden sofőrnek alkoholtesztet kell csinálnia.

Este, sokszor pénteken és szombaton a koreai rendőrök az út egyik sávján megállítják a forgalmat és minden sofőrt ellenőriznek, kivéve a taxisofőröket. Ha látsz egy járőr autót, le kell húzódnod, le kell húznod az ablakot és alkoholtesztet kell csinálnod.

A vérben lévő alkoholszinttől függően kell büntetést fizetni: 0,05-0,10 ezrelékig 1400-2800 dollárt. Ez azt jelenti, hogy mielőtt autóba ülsz, még megihatsz 400 ml sört vagy egy szodzsut.

5. Az esős évszakban sem kell otthon maradni.

Koreában a monszun július-augusztusban kezdődik. Ilyenkor előfordulnak áradások. De az autók ettől ugyanúgy közlekednek, az emberek ugyanúgy járkálnak a térdig érő vízben, csak esernyővel a kezükben. A legrosszabb ugyanis, ami egy koreai nővel történhet, hogy elázik a haja.

6. Nagyon jó ételeket adnak a kórházakban.

Egy átlagos koreai kórházban mindennap különböző ételeket szolgálnak fel, a kagylóleves mellé hagyományos előételeket adnak, mint a marinált rizs, a zöldséges palacsinta vagy a kimcshi.

7. Az egyetemi tanév márciusban kezdődik, ilyenkor a diákok harcolnak azért, hogy bekerüljenek az órákra.

A főiskola megkezdése előtt a hallgatóknak külön oktatáson kell részt venniük. A leendő elsőéveseknek 2 nap és 1 éjszaka alatt meg kell tanulniuk a főiskola történetét és meg kell ismerkedniük egymással. A hallgatók szerint azonban ez a dolog valójában teljesen másról szól. A felsőbb évesek megtanítják a gólyákat arra, hogyan töltsék az éjszakát bulizással, majd legyenek képesek tanulni reggel.

A koreai diákok kiválasztják, hogy mely kurzusokon szeretnének részt venni, és összeállítják a saját órarendjüket. De a férőhelyek száma a kurzusokon korlátozott, 60-100 ember verseng egy-egy helyért. A legnépszerűbb előadások egy percen belül betelnek, ezért nagyon gyorsnak kell lenni.

8. Barbie babák helyett koreai popsztárok babáit árulják.

Koreában a helyi popsztárok annyira népszerűek, hogy még babaként is meg lehet vásárolni őket. A képen a BTS tagjainak baba verzióit láthatod.

9. A takarékos turisták szaunában is megszállhatnak.

A koreai közfürdőket vagy szaunákat jjimjilbang-nek nevezik. Ezek a hét minden napján 24 órában nyitva vannak, és csak 7 dollárt kell fizetni a belépőért. Sok turista, aki csak rövid időre érkezik az országba, ilyen szaunákban száll meg, a helyiek pedig munka vagy bulizás után jönnek ide felfrissülni. A bejáratnál felteszik a fejükre a yangmeorit, a törölközőt, bent pedig kanapékon pihenhetnek, a kicsiket pedig játszószobák várják.

10. Nem beszélnek ellenkező neművel, ha párkapcsolatban élnek.

Dél-Koreában a legtöbben nem hisznek abban, hogy férfi és nő között létezhet barátság. Ezért, ha egy nő és egy férfi kapcsolatban él, nem találkozhatnak többet az ellenkező nemű barátaikkal.

11. November 11-én ünneplik a szerelmet.

Ez a Pepero Nap, amit az édes, cukormázzal díszített kenyérrudacska után neveztek el. November 11-én a szerelmesek ilyen rudat ajándékoznak egymásnak, a két végétől elkezdik enni, és az nyer, akinek kisebb rész marad meg. Ezt nemcsak a szerelmüknek, de barátaiknak, rokonaiknak is ajándékozzák.

Úgy tartják, hogy ezt az ünnepet Lotte, az édesség kitalálója hozta létre. Akárhogy is volt, ma már része a kultúrájuknak.

12. A koreai férfiak nem randiznak olyan nővel, aki nem olyan vékony, mint ők.

Dél-Koreában biztosan nem fogsz olyan párt látni, ahol a nő magasabb vagy testesebb, mint a férfi. A párválasztásnak nagyon szigorú szabályai vannak. Nem számít, hogy mennyire jó ember valaki, egy fiú akkor sem randizhat nála nagyobb testű nővel. A nők pedig nem randevúzhatnak náluk alacsonyabb férfival. Ezenkívül az életkor és a vércsoport is szigorú határokat szab a párválasztásnak.

13. Imádják melegen tartani a kezüket.

Ha Koreában elmész egy fodrászhoz, egy szépségszalonba vagy más hasonló helyre, valószínűleg “megkínálnak” egy kézmelegítővel. Még akkor is, ha az épületben megy a fűtés.

14. Az iskolákban a szülők gondoskodnak a biztonságról.

Mindennap 2 szülő látja el a biztonsági feladatokat az iskolákban. Ők ügyelnek arra, hogy minden rendben menjen. Kóstolást is végeznek az iskolai ebédnél, hogy biztosak legyenek benne, jól táplálják a gyerekeket. Az anyák és az apák, mikor ezt a szolgálatot ellátják, egyenruhát viselnek és menetrendet követnek, hogy melyik feladatot mikor kell elvégezniük. Van számukra egy külön terem is, ahol a pihenőidejüket töltik.

15. A szülők mindig követik a gyereküket.

Sok koreai családban az apa dolgozik, az anya pedig a gyerekeket neveli. Ezt a feladatot pedig olyannyira komolyan veszik, hogy teljesen félredobják a saját életüket és személyiségüket. Nem számít, hogy a gyerek éppen mit csinál, az anyjának mindenben aktívan részt kell vennie.

A következő történetet egy blogger osztotta meg, aki hosszabb ideig élt Koreában: “Korábban a lányom még a hegyekbe is egyedül ment, most meg mindenhova követnem kell.” Gyakran megkérdezték tőle, hogy tényleg a sajátja-e a gyerek, nem pedig örökbe fogadta, mert a koreaiak szerint egy igazi anya nem lehet olyan közömbös a saját gyerekével szemben, hogy bárhova is egyedül engedje el. Ezután a bloggernek mindenhova követnie kellett a lányát, még a műsor forgatására is, amiben a lánya szerepelt.

16. Nincs szükségük teljes csendre és sötétségre az alváshoz.

A koreai gyerekek nem teljesen sötét és csendes szobában alszanak. Megtanítják őket, hogy világosban és zajok mellett is képesek legyenek elaludni, hogy ezzel erősítsék az idegrendszerüket. Felnőttként így hamar újra feltölthetik az energiakészleteiket, hiszen ha csak egy kis idejük is van, akár napközben is képesek elaludni bárhol, bármilyen körülmények között.

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A világosban alvás rendkívül egészségtelen. Megnöveli a prosztata illetve mellrák kialakulásának kockázatát. Ebben ne kövessük őket 🙂

  2. Legutóbbi marhaságtól kiakadtam. Ha egy csecsemőt, akinek az idegrendszere még nincs kifejlődve, állandó zajnak teszünk ki, labilis lesz. Nem lesz berögzült alvási ciklusa, mindig éberen alszik. Mivel komoly kifáradásnak van kitéve, beszélni még nem tud, fejfájásról nem tud panaszkodni, hát sokat sír.
    Később pedig figyelemzavaros, ADHD-s, autista, vagy csak hiperaktív lesz.

    • Nem biztos, hogy igy van, nekem volt egy jó ismerősöm, aki szinte bármilyen helyzetben el tudott aludni és pihenten ébredt. A sok ezer év alatt, sok megfigyelés, tapasztalat segítségével kialakult kultúrákat, nekünk, nem könnyű megérteni, de talán felelőtlenség kritizálni is.:)

  3. Nagyon sok főleg társadalmilag egészségtelen szokásuk van. 4, 5 ,6 9, 13,14-ezeket eltanulhatjuk a többivel viszont csak rontanánk az életet. A magyaroknál is vannak idióta szokások pl a Kalotaszegi egykézés…ma már úgy vannak kihalva a falvaik mintha pestis tombolt volna…közbe csak marhák voltak. Érdekes volt a cikk és kösz nem kérek egy csomó dologból..teszek rá, h gazdagok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here