Skakavitsa-vízesésHegyvidéki országként, híres vízi erőforrásokkal, Bulgária tele van csodálatos vízesésekkel. Bár a bolgár vízesések nem olyan híresek, mint a Niagara-vízesés vagy az Iguazú-vízesés, mégis abszolút megéri beiktatni valamelyik természeti csodát egy kalandos vagy épp nyugodt, piknik túra keretében.

1. A hegyek mennydörgése: Skakavitsa-vízesés a Rila-hegységben

A körülbelül 70 méter magas Skakavitsa-vízesés a Rila-hegység egyik legnagyobb turista látványossága. A vízesés, az 1750 méter magas Kabul csúcs keleti lejtőjéről zúdul le. A magashegyi elhelyezkedésének köszönhetően a Skakavitsa-vízesés minden télen befagy. Tavasszal az olvadó hótól megduzzadó vízesés egy mennydörgő zuhataggá válik. A híres Rila-tavak csupán 2 órás túrára vannak, így egy nagy kirándulás alkalmával több természeti csodát is megtekinthetünk.

2. A balkáni rekordtartó: Raysko Praskalo

Raysko Praskalo

Raysko Praskalo (Райско пръскало) szó szerint azt jelenti, hogy „égi permet”, és tulajdonképpen a vízesés úgy is néz ki. A Raysko Praskalo mélyen a Közép-Balkán Nemzeti Parkban található, s a maga 124,5 méteres magasságával a legmagasabb állandóan áramló vízesés a Balkánon. A Raysko Praskalo vízeséshez tavasszal vagy ősszel a legideálisabb ellátogatni, hiszen akkor láthatjuk teljes nagyságában. A nyár közepén idelátogató turisták csalódottak lehetnek a kis mennyiségű víz láttán.

3. A szurdokba ömlő Skaklya-vízesés, Svoge közelében

Skaklya-vízesés, Svoge közelében

Bulgáriában két vízesés is a Skaklya nevet kapta, ezek közül az egyik Svoge város közelében található. A 85 méter magasról leömlő vízesés a magával ragadó Iszkar szurdok központi látványossága. A megközelítése nem mondható nehéznek, a Balkán-hegység szikláin felvezető túra a Gara Bov nevű faluból indul Zasele felé. Ivan Vazov, bolgár író egyik kedvenc helye volt az Iszkar szurdok, amit legalább egy művében meg is említ.

4. A festői karszt teraszok: Krushuna-vízesés

Krushuna-vízesés

A festői szépségű erdős vidéken megbújó Krushuna-vízesés a barlangjaival, türkizkék vízével és a békés, természeti elhelyezkedésével nyűgözi le az idelátogató turistákat. Sétáljon fel az útvonalon és egy kellemes ebéd mellett csodálhatja a vízesést, de akár egy egész éjszakát eltölthet a csillagok alatt kempingezve ezen a mennyei helyen.

5. A Rodope-hegység gyöngyszemei: a vízesések szurdoka

Vízesések szurdoka

A vízesések szurdoka 46 vízesés pompás gyűjteménye. Ezek közül a legmagasabb, a 70 méteres Orpheusz, amely a mitikus, trák zenész és próféta után kapta a nevét. Állítólag Orpheusz népesítette be a Rodope-hegységet, ahol a vízesések szurdoka is található. Az Elenska folyó zöldellő szurdokában található mind a 46 vízesés, melyeket egy jól kialakított út köt össze. Összességében, egy felejthetetlen, négy órás túra alatt megcsodálhatjuk az összes vízesést.

6. Egy masszív vízesés a város felett: Skaklya, Vratsa közelében

Skaklya-vízesés, Vratsa közelében

A Raysko Praskalo talán délkelet Európa legmagasabb állandó vízesése, de Vratsa közelében található 140 méter magas Skaklya-vízesés mellett még a 124 méteres zuhatag is eltörpül. A név zavaró lehet, hiszen az Iszkar szurdokban is van egy Skaklya. Ezt az óriási vízesést azonban még Vratsa város központjából is látni. A legjobb tavasszal vagy ősszel ide látogatni, hiszen ez a vízesés is egy csapadékos időszak után a leglátványosabb. Nyáron semmiképp se tervezzünk ide utat, mivel szinte biztos, hogy ki lesz száradva.

7. Egy emlékezetes túra Szófiából: Boyana vízesés

Boyana vízesés

Ha Szófiában, a fővárosban tartózkodva egy kis izgalomra vágyik és felmerészkedne a hegyekbe, a Vitosha-hegység tele van csodálatos turista látványossággal. A legnépszerűbb úti cél kétségkívül a Boyana vízesés, amely tavasszal még Szófia központjából is látható. Bár a maga 25 méteres magasságával nincs Bulgária legmagasabb vízesései között, de biztos, hogy nem bánja meg, ha ellátogat ide egy egy napos túra keretében, s közben ki ne hagyja a bámulatos, középkori Boyana templomot, ami szerepel az UNESCO Világörökségi listáján.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here