A Német Borút

A Rajna-vidék-Pfalz régióban található Németország legelső panorámás útvonala. Az 1935-ben létrehozott Német Borút csupán 85 km hosszú, mégis rengeteg élményt tartogat. Németország második legnagyobb bortermelő régióján kalauzolja végig az utazókat, végeláthatatlan szőlőültetvények, történelemmel és kultúrával átitatott, szebbnél szebb települések között.

A Borút az északi Bockenheimtől a francia határ közelében fekvő Schweigen-Rechtenbachig fut, gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választjuk kiinduló- és végpontnak, hiszen az utazás oda- és visszafelé is izgalmas. A szőlőültetvények annyira sűrűn fekszenek egymás mellett, hogy a táj egy hatalmas, smaragd színű tó látszatát kelti, melyben a borok két istene, Dionüszosz és Bacchus valószínűleg önfeledten fürdőznének. A napsütötte pfalzi vidék igazi Mekkája a bor szerelmeseinek, ahol a helybeliek nagy része valamilyen módon kapcsolatban áll a borászattal, maguk is termelik vagy fogadót üzemeltetnek, ahol végig lehet kóstolni a régió legfinomabb nedűit. A borkóstolókat a szőlőhegyeken tartják, nagyon ízlésesen bemutatva az új termést és a kifejezetten a régióra jellemző fajtákat. Az itt előállított borok többsége száraz fehérbor, amit többnyire rizlingből készítenek, de megtalálható a vörös pinot noire is.

MandelblütenfestA Borút márciusban kel igazán életre és szezonja októberig tart. A Mandelblütenfest, azaz a márciusban, Gimmeldingenben megrendezett Mandulavirágzási fesztivál nyitja meg a borászati szezont, innentől kezdve pedig egymást érik a különböző ünnepi rendezvények a régió településein, természetesen kivétel nélkül a szőlő és a bor jegyében. A Német Borút Napját minden évben augusztus utolsó vasárnapján rendezik meg. Ekkor a borút útjait lezárják az autóforgalom elől, mindenütt standokat állítanak fel, ahonnan a borokat kínálják a gyalog vagy kerékpárral érkező látogatóknak. A Borút tavasztól kezdve kiváló úti cél, de aki valóban ízelítőt szeretne kapni a német szőlőtermesztés és borkészítés kultúrájából, annak kétségkívül az ősz a legjobb időpont arra, hogy meglátogassa a vidéket.

Ahhoz képest, hogy a Borút viszonylag rövid, a szőlők és a borok mellett mégis magában foglal gyönyörű várakat, romantikus romokat még a római korból is, hangulatos kisvárosokat és falvakat, Németország néhány legszebb részletét.
A Borút fővárosa Neustadt an der Weinstrasse, háttérben a Pfalzi-erdővel, körülvéve hosszan nyújtózó szőlőültetvényekkel. A város környékén a természet szépsége nyűgöz, le Neustadt an der Weinstrasse óvárosában pedig a történelmi atmoszféra. Óvárosa hagyományosan a piactér körül épült ki, melyet a vidékre jellemző favázas házak koszorúznak. A közelben található a Hambacher vár, melynek mára csupán romjai maradtak, mégis nagy jelentőséggel bír, hiszen ezt tartják a német demokrácia bölcsőjének, ahol 1832-ben megrendezték a német demokratikus fesztivált. Aki június végén érkezik a városba, a legnagyobb hagyományőrző fesztivál részese lehet.

A szomszédos város Deidesheim, ahol még mindig ugyanolyan lassú tempóban zajlik az élet, mint évszázadokkal ezelőtt. A város a hagyományait folyamatosan életben tartja, több fesztivált is rendeznek a tradíciók és ehhez kapcsolódóan a népviseletek jegyében. A Borút egyik állomásához méltón Deidesheim legnagyobb szabású rendezvénye a borhoz kapcsolódik. a Weinkerwe a Borút egyik legfontosabb eseménye, melyet augusztus második vagy harmadik hétvégéjén tartanak. Télen a meseszerű karácsonyi vásár tölti meg élettel a várost, ahol híresen szép kézműves termékeket lehet vásárolni. Deidesheim látnivalói közé tartozik az egykori püspöki palota, ahol ma borászat működik, a Városháza, benne a Bormúzeummal és a kastélypark, ahol őshonos és egzotikus növények mellett a régi városfal maradványai és tornya is láthatók.

WachtenburgWachenheim nemcsak a bor, de a habzóbor előállításáról is nevezetes. A nagyjából 5000 lakosú település valódi gyöngyszem, egy középkori kisváros, melynek még mindig láthatók a 14. században épített városfalai. Érdemes ellátogatni a római kúrai romjaihoz és a wachtenburgi várhoz, melyet a 17. században, a harmincéves háború során robbantottak fel.
Bad Dürkheim egy fürdőváros, de jobbára arról ismerik, hogy itt található a világ legnagyobb fahordója, amit egy többemeletes étteremmé alakítottak át. A Rajna-vidék-Pfalz egyik legszebb településének tartják, mely főként a borászatból és az idegenforgalomból él. Bad Dürkheim neve egybeforrt a híres kolbászfesztivállal, ami nevével ellentétben a világ egyik legnagyobb borfesztiválja. Szeptember második és harmadik hétvégéjén kerül sor rá, immár közel 600 éve. A helyi gazdák és bortermelők által kínált különlegességek évente nagyjából 600 ezer látogatót vonzanak. A bor- és ételkóstolókat koncertek, színielőadások egészítik ki.

Dörrenbach egyike azoknak a Borút mentén fekvő városoknak, melyeken vétek megállás nélkül átutazni. Egyik legszebb épülete a középkorból származó, gótikus templom, melyet vastag falakkal és sarkokon tornyokkal erősítettek meg. A városka központjában hagyományos favázas házak sorakoznak, közülük a legkiemelkedőbb a Városháza, melyet egész Pfalz területén a legszebb épületnek tartanak.
Grünstadtban júliusban tartják a borpiacot, ahol a helyi bortermelők értékesítik portékáikat. Mivel a kisváros környékén több mint 30 borászat működik, bőven van miből válogatni. Ez az a város, ahol mindenképp érdemes kerékpárra pattanni, hiszen a gyönyörű vidéken szinte egymást érik a középkori várak.

Freinsheim a Borút egyik legbájosabb települése, ahol már január végén megtartják az év első borfesztiválját. Ennek keretében fáklyákkal járják körbe este a várost és a szőlőket, a környékbeli 13 borászat pedig bemutatja vörösborait, melyek mellé a pfalzi régió ételspecialitásait szolgálják fel. A nagyjából 5000 lakosú kisváros sokat őriz középkori épületeiből, központjának ékességei a favázas házak. Az óvárost még ma is a 15. századi városfal veszi körbe, melynek számos kapuja és tornya szép állapotban maradt fenn az évszázadok során. Freinsheim jellegzetességei a kapuk felett látható, gyönyörűen festett és vésett címerek, melyek az egykor az épületekben működő műhelyek vagy üzletek tevékenységét szimbolizálják.
A Borút északi végpontja a csupán 2000 lakosú Bockheim. Sok szépen felújított, régi épülete és a 11. században alapított Szent Márton templom a városka legfőbb nevezetességei, természetesen a borok mellett.
A Német Borút az év bármely szakában kitűnő úti cél, autóval is végig lehet járni, de tavasztól a túrázáshoz is ideális feltételeket kínálnak festői tájai. Általa betekintést nyerhetünk nemcsak a történelmi bortermelő vidékek múltjába, de az itt élők hagyományaiba, kultúrájába és gasztronómiájába is.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here