HvarMíg Horvátországot a nemzetközi turisztikai térképen sokáig, mint új tagot emlegették, ma már vitathatatlan, hogy helye van a világ legjobb úticéljai között. Különleges hely 1778 km hosszú tengerpartjával és – ugyan hihetetlen, de igaz – 1185 szigetével. Az Adriai-tenger partjáról az áttetsző kék víz távoli szigetekre, rejtett öblökbe és hagyományos halászfalvakba csábítja az utazót. Megállhatunk az Isztrián és belevethetjük magunkat a gasztronómiai csodákba vagy tovább vehetjük az irányt a mediterrán és mindig pezsgő Zadar és Split felé. Nyolc nemzeti park védettsége alá tartozó, érintetlen erdők, karsztos hegyek, folyók, tavak és vízesések tárják elénk a táj ősi szépségét.

Hvar városában sokak szerint az egyetlen szlogen a “látni és látszani”. A hangulatos városka az utóbbi években valóban egyre inkább eleget tesz a legfelsőbb elvárásoknak, beleértve minden luxust, amit egy nyaralóhelytől csak elvárhatunk. A hatalmas yachttal teli kikötők mellett a partokon fényűző szállodák várják a tehetőseket, de Hvar a vékonyabb pénztárcával érkező turistákat is ugyanolyan szívesen látja. Mivel évi 2724 órával ez az ország legnaposabb vidéke, a legjobb hely élvezni az Adria simogató hullámait.

Az egyik legjobb módja annak, hogy közelebbről is megismerjük a spica, vagyis a szombat reggeli és ebéd előtti rituális kávéivás rejtelmeit, ha leülünk egy zágrábi kávézó teraszára, rendelünk egy csészével és csak élvezzük, ahogy telik az idő. Nyári estéken a város szinte túlzsúfolt, a kávézók és az utcák is megtelnek emberekkel. A csendes nézelődés ilyenkor leginkább egy szabadtéri bulira hasonlít.

ZadarNéha úgy érezhetjük, hogy Zadar még nem foglalta el méltó helyét a világ legjobb tengerparti városai között. Sokan azért hagyják figyelmen kívül, mert út közben nem tesznek kitérőt, hanem egyből Splitet és Dubrovnikot, a két legkedveltebb üdülővárost célozzák meg. Pedig a városban töltött időt senki sem bánja meg. A márványos, forgalomtól mentes óváros az ókori római út mentén épült ki, történelmi romjai éppúgy magukkal ragadnak, mint a nyüzsgő kávézók és a legalább annyira nyüzsgő piacok vagy Zadar éjszakai élete.

George Bernard Show egyszer úgy fogalmazott, “azok, akik a földi Paradicsomot keresik, jöjjenek el Dubrovnikba és nézzék meg Dubrovnikot”. Az Adria gyöngyszeme valóban mindannak a koronája, amit az északról dél felé tartó utazás során magunkba szívtunk. A lélegzetelállító panoráma, az ötcsillagos hotelek, a kiváló éttermek, a rengeteg turista éppen annyira Dubrovnik sajátja, mint az egész óvárosban kézzel fogható történelem. Az 1979 óta az UNESCO Világörökségeinek sorát gyarapító városmagot végigjárni nem egyszerű, lépten-nyomon látnivalók mellett haladunk el. A városnézés mellett figyelmet érdemel a Nyári Fesztivál is zenés, színházi és táncelőadásokkal.

Hajózni a dalmát partokon kihagyhatatlan élmény.

Hajózni a dalmát partokon kihagyhatatlan élmény. A legszebb horvátországi kompos utazás a kilenc órán át tartó út Split és Dubrovnik között. Ringatózás közben napozhatunk és élvezhetjük a tengerről a csodás partok és szigetek, Hvar és Korcula látványát. Bár az utazás így kétszer tovább tart, mint busszal, a végén garantáltan azt mondjuk majd, hogy ez bizony megérte.

Talán a legjobb, amit a tengeren tehetünk, a vitorlázás. Azok a sokak által irigyelt kiváltságosok, akik magukénak tudhatnak egy vitorlást, kedvükre ugrándozhatnak a legszebb szigetek között. A legnépszerűbb kikötő Hvar, de ha már van szerencsénk vitorlázni, érdemes felkeresni a nehezebben megközelíthető partokat is, mint Kornatit vagy Elafitit.

Maga a tenger sem elhanyagolható, sőt talán a legnyomósabb indoka annak, hogy miért is szeretjük annyira Horvátországot. Az Adria nyilvánvaló, olykor zöldbe, olykor kékbe öltöző, de mindig más színű szépségét nem lehet túlhangsúlyozni, soha nem lehet túl sok jelzőt ráaggatni, hiszen objektíven nézve is – ahogyan azt számos turisztikai szaklap és társaság is egyöntetűen állítja – a világ egyik legszebb és legtisztább tengeréről van szó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here