Figueira da Foz - Praça Luis de CamõesA várost a Strandok Királynőjének becézik Portugáliában, így nem kétséges, hogy fő vonzereje maga a tengerpart. A nyári hónapokban aranyhomokos partjai vonzzák a vizek szerelmeseit, akik jönnek úszni, szörfözni vagy egyszerűen csak süttetni magukat az átlag feletti mennyiségű napsütésben.

Figueira da Foz neve a legenda szerint annyit tesz, fügefa a folyó szájában. Ehhez kapcsolódik a település kialakulásának története, mely szerint ott épült fel a város, ahol a halászok egy parton álló fügefához kötötték ki csónakjaikat és kötötték egymással az üzleteket. A kutatások szerint azonban a fügefának nincs köze az elnevezéshez, hiszen az mindössze annyit jelent, hatalmas száj, ezzel Figueira da Foz fekvésére utalva, mivel a Mondega-folyó torkolatában alakult ki a település. A környék már a neolitikumban lakott volt, az első írásos emlék 1096-ból származik. Kétszáz évvel ezelőtt még a hajóépítés révén volt csak ismert, míg a 19. század végén mint üdülőhelyet is felfedezték, majd az 1920-30-as években igazi virágkor köszöntött rá.

Figueira da FozBár a legtöbben nem azért érkeznek Figueira da Fozba, hogy múzeumokat nézzenek, a Casa do Paco mégis kivételes. A világ legnagyobb csempegyűjteményét láthatjuk itt a coimbrai gróf egykori villájában, majdnem 7000 darabot. Többek közt a híres holland kerámia gyártó városból, Delftből származó, 17. századi csempéket, melyeket egy hajótörést szenvedett roncsból mentettek meg. A Grande Casino az egyik legnagyobb szerencsejáték-barlang az országban. 1886-ban épült és a mai napig koncerteket, bemutatókat és táncos esteket tartanak itt. A városban található egy palota, melyet tulajdonosai hatalmas adósságuk fejében ajánlottak fel a kaszinónak. A Palacio Sotto Mayor egy francia stílusú kastély, mely egykor Figueira da Foz legnagyobb rezidenciája volt, Portugália legjelentősebb családja birtokolták. A fényűző villa festményekkel, értékes bútorokkal és antik tárgyakkal teli belseje nyitva áll a látogatók előtt.

A város kevés számú nevezetessége közé tartozik a Santa Caterina erőd. Wellington hercege 1808-ban a városban állomásozott embereivel, hogy megkezdje a háborút a franciák ellen. A város szélén álló, 15. századi, háromszögletű erődben volt a szálláshelyük, ami a kikötőt védte. A helyi arénában nyaranta népszerű bikaviadalokat tartanak, a közelben pedig a hegytetőn álló Montemor-o-Velho várat érdemes felkeresni és megnézni a körülötte lévő bájos kis települést. Nagyjából 3 km-re északra Figuera Da Foztól a modern világot teljesen kizárva, békésen ül a hegygerincen Buarcos, a kis halászfalu. Felüdülés ellátogatni ide, távol a kaszinótól és a zajos strandoktól.

Figueira da Foz

Bár Figueira da Foz egy felkapott üdülőhely, a mélytengeri halászat központja és jelentős kikötőváros is egyben. Az atlanti tőkehalak nagy része például a város körüli vizekből származik. Figueira da Foz Portugália legszebb strandjaival büszkélkedhet. A partja nemcsak szép, de hatalmas is, hiszen 3 km hosszan terül el és olyan széles, hogy jó öt percig sétálhatunk a homokban, mire elérjük a vizet. A szörfösök körében világszerte népszerű, világbajnokságot is rendeztek már itt. 13 szebbnél szebb strand közül választhatunk, melyek közt bőven találunk Kék Zászlóval kitüntetettet is. Ha valamire, Figueira da Foz a strandjaira igazán büszke lehet, hiszen portugálok és külföldiek elsősorban ezért választják úticélul ezt a várost az Atlanti-óceán partján.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here