Villa d’Este, TivoliColosseum és Trevi-kút, Spanyol lépcső és Szent Péter bazilika – Róma leghíresebb látnivalói. A városnézés azonban korántsem az egyetlen programlehetőség, amit választhatunk, ha Olaszország fővárosában járunk. A város környéke egész napos kirándulásokhoz kiváló úticélokat, élménygazdag helyszíneket tartogat.

Tivoli

Rómától 30 km-re található ez a kisváros, ami az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a környéken. Az ókorban a leggazdagabb nemeseknek és magának Augustus császárnak is a kedvenc pihenőhelye volt. Első számú nevezetessége a Hadrianus Villa, egy lenyűgöző épületkomplexum. A császár azt szerette volna, ha a görögök és az egyiptomiak legjelentősebb épületének mását sikerül itt felépíteni. A házak mellett templomok, könyvtár és múzeum állt. Számos híres ember látogatott már el ide, többek közt II. János Pál pápa is. A kör alakú Vesta-templom az i.e. 1. században épült. Romjai a város legmagasabb pontjáról néznek le az Aniene-folyóra. 18 korinthoszi oszlop veszi körbe az viszonylag jó állapotú épületet, melyet a romlástól az óvott meg, hogy a későbbiekben keresztények használták templomként. A Villa d’Este helyén eredetileg bencés kolostor állt, később helytartói palota lett, 1550-ben szépen felújították. Ferenc Ferdinánd tulajdonába került, majd 1918-ban kapták vissza újra jogos tulajdonosai. Ekkor nyitották meg kapuit a látogatók előtt. Hatalmas, teraszos kertjei, több mint 100 szökőkútja, ciprusai, vízesései közt romantikus sétát tehetünk.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo

25 km-re Rómától található a pápa nyári rezidenciája az Albani dombok között, az Albani-tó partján. A terület a Vatikán birtokában van. A névadó Gandolfi-család a 13. században építtette, majd a főpapság kezébe került. A háború alatt a környék lakossága itt talált menedéket, magát az épületet több célt tévesztett bombatalálat is érte. A kastély, mivel magánterület, nem látogatható, de maga a település és annak szép természeti környezete ideális egy egész napos kiránduláshoz.

Cerveteri

Az utolsó etruszk város, az egykori Caere a fővárostól 46 km-re fekszik. Évezredekkel ezelőtt virágzó és hatalmas, 100 ezer lakosú város volt. Ma is büszkélkedhet néhány pompás épületmaradvánnyal. A temetőben feltárt kincsek nagy része Rómában, a Villa Giuliaban van kiállítva. A falu közelében található egy i.e. 6. századból származó sír, melyen nyomokban még láthatók az eredeti ábrázolások, festmény maradványok. Nekropolisza, vagyis a temető területe az UNESCO Vilgörökségi védettsége alatt áll. Cerveteri környékén szervezett túrákon is részt vehetünk.

Frascati

A remek fehérborok mellett, melyeket a környéken termelnek, a Rómától csupán 22 km-re lévő város fényűző vidéki kúriáról is híres. Ezeket a vidék leggazdagabb családjai, valamint a pápák emeltették a 16. századtól kezdve státuszszimbólumként. A villák az egymást túllicitáló fényűzést hivatottak szolgálni, nem pedig a mezőgazdasági termelést. Szép állapotban sikerült megőrizni őket, a második világháborúban elszenvedett károkat is helyreállították. A Frascati mellett található egykori római város romjai is megérnek egy látogatást.

Grottaferrata

Grottaferrata

A 20 ezres kisváros leginkább apátságáról híres, melyet 1004-ben alapítottak a legenda szerint azon a helyen, ahol Szűz Mária megjelent. A Rómától 20 km-re található kolostor még most is működik, a szerzetesek örömmel körbeviszik a látogatókat az épületben, ahol a könyvtárban számos ritka görög kéziratot, a múzeumban pedig vallási ereklyéket őriznek. IX. Benedek pápa az apátságban halt meg és annak falai közt is van eltemetve. A közelben található néhány csodálatos ősi templom, amit szintén érdemes felfedezni.

Ostia Antica

A legtöbben, akik Rómában járnak, elfeledkeznek erről a rendkívül látnivalóról, pedig csupán 28 km-re fekszik a várostól. Róma ősi kikötője volt ez az i.e. 2. században. Egy közepes méretű, gazdag és forgalmas római város a Tiberis torkolatánál, amelynek csupán egyetlen negyedében megközelítőleg 100 ezer ember élhetett. Egy komplex városban járunk, ahol jól látható, hogy az üzletek, a mosodák, a házak hogyan sorakoztak egymás mögött. A város hanyatlását a barbárok támadása okozta. A romok annak köszönhetően konzerválódtak ennyire jól, hogy a területet szép lassan beborította a homok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here