Fethiye

Egy alig 70.000 lakosú török kisváros, nevét mégis világszerte ismerik. Páratlan természeti adottságai révén vált az egyik legnépszerűbb üdülőparadicsommá. Gyönyörű partjai, különleges kávékultúrája, luxusszállodái mögött Fethiye azonban nem csupán kirakat-település, hanem egy élő, lélegző város, mely akkor sem árvul el, ha október legvégén az utolsó turisták is szomorúan búcsút vesznek tőle.

Az ókorban Telmessos néven a kikötővárosok forgalmas hétköznapjait élte. Lükiai, római és görög múltja jól láthatóan átszövi az egész vidéket és hirdeti, hogy a gazdaság mellett a kultúra is virágzott. Bár az 1957-es földrengés a városközpont házainak nagy részét elpusztította, a történelmi belváros, Paspatur szépen megmaradt. Rengeteg kis üzletet és kávézót találunk itt, igazi bazári hangulat uralkodik Fethiyenek ezen a nagyon ősi és érdekes részén. Hagyományos török termékeket, bőrárut, táskákat, cipőket, kézzel készült ékszereket vásárolhatunk és beszerezhetjük a vidék legjellegzetesebb ízeit méz, kávé, tea formájában. A régi hamam, a hagyományos török fürdő a 16. század óta várja a vendégeket és ma is szerves része Fethiye mindennapjainak. A testi feltöltődés mellett a helyiek társasági életében is fontos szerepet tölt be. Paspatur szűk utcácskái sétára csalogatnak a meleg nyári estéken, jól esik a vacsora az egyik kis vendéglőben vagy megnézhetjük a halpiacot és lesétálhatunk az óvárostól csupán egy kőhajításnyíra lévő kikötőbe.

FethiyeA város környéke bepillantást nyújt az ókori kultúrákba. Fethiyetől délre található az a sziklafal, mely a híres lykiai sírokat rejti. Leghíresebb közülük a dór stílusú Amnytas-sír, mely az i.e. 4. századból származik és úgy tartják, hogy Telmessos egykori királya vagy kormányzója nyugszik benne. Fethiyetől délre találjuk a Világörökségek sorába tartozó Xanthos és a tőle 8 km-re fekvő Letoon ókori városainak romjait. Xanthos Lükia fővárosa volt, míg Letoon kultikus hely, erre utalnak a templomok maradványai.
A városon belül is több lükiai szarkofágot láthatunk rajtuk sírfeliratokkal. Fethiye erődje azon a ponton áll, ahol a város legrégebbi része volt. A ma álló falak a 11. századból származnak, de találunk a római korból maradt romokat is. A rodéziai lovagok a 15. században felújították az erődöt és haditengerészeti bázisként használták. Fethiye városközpontjában áll a római színház. Egy korábbi görög típusú színház helyén építették a 2. században.

FethiyeA műemlékek mellett Fethiye aktív kikapcsolódási lehetőségekkel is elkényezteti az utazókat, hiszen a város környékén Törökország legszebb strandjai találjuk fehér homokdűnékkel és a kék hihetetlen árnyalataiban pompázó tengerrel. A Kék Lagúna a vízisport szerelmeseinek paradicsoma. A víz alatti világ varázslatos zátonyai, barlangjai és ókori kincsei felejthetetlen búvárkalandot ígérnek. A közeli Baba Dagi hegységről siklóernyőzni lehet, a partok mentén pedig szörfözni, kiteozni, vízisízni. Ölüdeniz és Patara országszerte a legnépszerűbb strandok közé tartoznak.

Fethiye minden joggal nevezhető turistaközpontnak, hiszen évente már több mint egymillió külföldit csábít szerte a világból, kisvárosi báját mégis sikerült megőriznie. A város igazi gazdagsága kétségkívül festői szépségében rejlik. A tenger, a szigetek és a hegyek olyan meseszerű kombinációban találkoznak itt, hogy szándékosan sem lehetett volna szebben elhelyezni őket. Aki egy igazán lenyűgöző helyen szeretné tölteni a nyaralását, ne keressen tovább.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here