Ancient-shipwreckAz adriai tenger tele van olyan helyekkel, amelyek úgy csalogatják a búvárokat, mint éhes mackót a mézesbödön. Kristálytiszta vize nemcsak káprázatos élővilágot, de ősi időkből maradt hajóroncsokat is rejteget.

Az Adria azért is kitűnő terep a könnyűbúvároknak, mert a szelíd áramlatok az átlagosnál is biztonságosabb körülményeket teremtenek a merüléshez. Nem beszélve arról, hogy semmiféle vérszomjas fenevadtól nem kell tartani, hiszen az Adriában sem cápa, sem egyéb, az emberre veszélyes fajok nem élnek. Az éghajlat is kedvező, mert viszonylag stabil, szélsőségektől mentes és ezáltal is tisztábbá teszi a vizet. Így a szerencsések, akik jó napokat fognak ki, akár 25 méterig is jól láthatnak a víz alatt. A tenger mélyét nagyobb részben kövek alkotják, a gyakorlott búvárok jól tudják, mennyire fontos ez a láthatóság szempontjából, hiszen a homokkal ellentétben itt nincs, ami felkeveredjen és átláthatatlanná tegye a vizet.

A legjobb búvárhelyek inkább a déli részeken és a rengeteg sziget partjainál találhatóak. Ezek a területek közelebb vannak a mélyebb vizekhez, amelyek gazdagabbak halfajokban és változatosabb az élőviláguk is.

A barlangi búvárkodás az egyik különlegessége a horvátországi búvárlehetőségeknek. Ahol a hegyek a víz alatt folytatódnak, számos barlang és barlangrendszer jött létre. Azért ha nincs még elég rutinod, nem ajánlott, hogy rögtön víz alatti barlangászkodással indítsd a búvár-pályafutásodat. Másik jellegzetessége a horvát tengeri merülésnek a hajóroncsok felkutatása. Ókori és újabb – mindkét világháborúból származó – hajómaradványok egyaránt értékes kincsei az Adriának. Zátonyokban az Adria nem bővelkedik, az a kevés is nehezen megközelíthető, mert csak a legmélyebb vizekben találhatóak.
Az északi partokon is lehet búvárkodni, de mivel a víz mélysége arrafelé nem nagyon haladja meg a 60 métert, a búvárkodás kevésbé izgalmas és változatos. Kezdőknek viszont kimondottan ajánlott, hogy itt gyakoroljanak, mielőtt a mélyebb vizekbe merészkednének. A búvárkodásban járatosak állítják, egyik legszebb hely a merülésre Vela Luka környéke, melynek tenger alatti élővilága az egész mediterrán térségben egyedülállóan komplex és érdekes.

A búvárkodás néhány helyen nem engedélyezett. Ilyenek a védelem alatt álló területek, nemzeti parkok, illetve azokon a részeken csak a szigorúan kijelölt vonalak között szabad merülni, ahol a délszláv háború folyt, hiszen elvétve itt még biztosan akad egy-két, nem a tenger fenekére való haditechnikai szerkezet.

A horvátoknak mindegy, hogy hol szerezted az engedélyedet, bármely nemzet iskoláinak igazolványát elfogadják. Ha nem rendelkezel búvárengedéllyel, de kedvet kaptál a merüléshez, ne ess kétségbe! Megéri helyben elvégezned a tanfolyamot – erre szinte minden tengerparti településen lehetőséged van -, hiszen jóval olcsóbban szerezheted meg a képesítést, mintha máshol vennél részt az oktatáson.

A búvárkodás minden bizonnyal az emberiség egyik legfantasztikusabb találmánya. Amíg nem próbáltad, nem mondhatod, hogy Horvátország és az Adria minden arcát ismered. Merüléskor szétfoszlanak a közeli partok nyüzsgő strandjainak zajai, minden csendes és nyugodt lesz, szinte érzed a súlytalanságot is, mintha csak az űrben lebegnél. Egy másik világban találod magad, ahol más szabályok érvényesek és ahova csak a tengeri élővilág iránt tanúsított alázattal vagy jogosult belépni. Merülj el a szépségében!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here