Ericeira

A sziklákon ülve tekint le az Atlanti-óceánra a nagyra nőtt halászfalu, melynek gyökerei a 12. századig nyúlnak vissza. Szép, szűk utcái, fehérre meszelt, kékkel keretezett házai között öröm sétálni, mielőtt a homokos strandok felé vennénk az irányt vagy egy felejthetetlen tengeri vacsorát költenénk el a népszerű éttermek egyikében.
Ericeira hullámai világhírűek, a városka legendás a szörfösök körében. Strandjai közül a Ribeira das Ilhas Európa legjobb szörfparadicsomaként van számon tartva, itt rendezik meg a Szörf Világbajnokságot is.

Portugália rengeteg kitűnő úticélt kínál, rejtett gyöngyszemeinek egyike Ericeira, amiről úgy tartják, csak a kiváltságok érdemlik meg, hogy itt nyaraljanak. A Lisszabontól néhány kilométerre fekvő település egy szerény, ám rendezett és szépen kiépült halászfalu, mely a 19. század végén, 20. század elején keltette fel a fővárosi arisztokrácia érdeklődését. A csendesen múló hétköznapokat ekkor váltották fel az első nyári rezidenciák építkezésének zajai, majd egyre több és több utazó érkezett, hogy felfedezze Ericeira báját. Ennek ellenére a falu még ma is sikeresen tartja magát távol a tömegturizmustól, bár ragyogó strandjai, remek éttermei és Portugália történelmileg legjelentősebb városainak közelsége egyre frekventáltabbá teszik.

EriceiraEriceira utcáin sétálva számos régi szökőkutat láthatunk. Ezeknek többsége az 1920-as években épült és ma már nem használják őket, mégis romantikus hangulatot kölcsönöznek a falunak. A St. Pedro templom a 15. századból való, belül gazdagon díszített, kapujánál a kereszt az 1700-as években készült. A falu északi felén áll a St. Sebastian kápolna egy parkoló közepén, melyen autókkal és csónakokkal osztozik. Ez egy nagyon egyszerű kis épület, melynek egyetlen, ám annál megkapóbb jellegzetessége, hogy belsejét teljes egészében, beleértve a mennyezetet is, díszes kék-fehér csempék borítják. A falu könyvtára a Jaime Lobo e Silva Művelődési Házban kapott helyet, Ericeira talán legszebb épületében. Több mint 17 ezer könyvet őriznek itt.
A falu egyik híres pontja a Cruzeiro, a kőkereszt, amiről úgy tartják, Ericeira legelső háza helyén áll. Belefaragva három dátum: 1140, 1640 és 1940, tisztelegve a nemzet alapítása, a restauráció és Portugália alapításának 800 éves évfordulója előtt. A faluban egy pellengér is található, mely 1513-ban épült, majd három és fél évszázad után, 1863-ban elbontották. 1905-ben került elő, 1924-ben ünnepélyes keretek közt avatták fel újra, azóta látható jelenlegi helyén.
Amikor a portugál király Mafra palotájába tette át a székhelyét, Ericeira királyi használatú kikötő lett, ahonnan az utolsó uralkodó elindult száműzetésére. A falu látványosan fejlődik, de a kikötő szinte érintetlen, a sziklákon még láthatók a mára már feleslegessé vált erődítések nyomai.

Ericeira óvárosában nagyon kényelmes sétát tehetünk. Nem sürget a történelmi nevezetességek végtelen sorának besűrítése néhány órába, nem kell buszt fognunk, sem kilométereket gyalogolnunk a nyüzsgő tömegben, hogy elérjünk egyik látnivalótól a másikig. A hangulatos városnézés során megismerkedhetünk a falu formájában és színeiben is jellegzetes épületeivel és rácsodálkozhatunk, hogy van még mód arra, hogy az üzletek, a szuvenír boltok nem tolakodva, hanem a környezettel teljes harmóniában kínálják portékáikat. A falu híres arról, hogy lakói büszkén őrzik hagyományaikat és kis településüket, ezért házaikat, éppúgy mint az utcákat, nagy rendben tartják, ezt pedig minden turista elismeréssel jutalmazza.

Ericeiraról egész Portugáliában tudják, hogy itt garantáltan mindig friss halak és tengergyümölcsei kaphatók. Több mint 50 étterem, köztük jónéhány marisqueiras (kifejezetten tengergyümölcseit kínáló étterem) közül választhatunk, melyek mindegyikében hagyományos helyi ételeket szolgálnak fel. Ilyen a puré de mariscos, a tengeri herkentyűkből készült püré, a frango de caldeirada, csirke és borsó különböző fűszerekkel és a sopa de cabozes, a rákból és tőkehalból főzött leves. Ahhoz képest, hogy egy kisebb faluról van szó, rengeteg bárt találunk. Ezek mindegyike hajnalig nyitva tart, köztük az Ourico, mely Portugália legrégebbi nightclubja. A strandról hazafelé tartva érdemes megállni egy koktél erejéig.

EriceiraHa Ericeiraban nyaralunk, akár mindennap más strandon süttethetjük magunkat. 20 km hosszú partszakaszán, mely egészen Torres Vedras városáig nyújtózik, legalább 40 strand kínálja a tenger valamennyi örömét. Santa Cruz kifejezetten festői, míg Porto Novo széles, homokos strandja és golfpályája miatt kedvelt. A homokos strandokon mindig bőven jut hely mindenkinek, de ne feledjük, ez az Atlanti-óceán, melynek vize szokatlanul hűvös lehet, Ericeira partjainál pedig rendszeresek az óriási hullámok. Éppen ez teszi maradéktalanul boldoggá azokat a szörfösöket, akik a világ minden tájáról érkeznek ide, hogy személyesen tapasztalhassák Ericeira legendás szörfös adottságait. Bár úgy tartják, az itteni vizek elég vadak a kezdők számára, egyes részeket kifejezetten azoknak különítettek el, akik csak most ismerkednek a hullámlovaglással. A világbajnokság mellett rendszeresek a szörfözéshez kapcsolódó egyéb rendezvények, melyeket a parton, hatalmas bulik kíséretében tartanak, így nyáron nagy valószínűséggel legalább egyet elcsíphetünk.

Ha a faluból szeretnénk kirándulást tenni, elég csak elindulni a part mentén. Alig egy órányira fekszik Portugália egyik legnépszerűbb városa, Cascais, de a közelben található Mafra és Sintra, nem beszélve a kihagyhatatlan Lisszabonról.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here