CapriOlaszországnak ez a déli régiója emberemlékezet óta vonzza az utazókat. Ennek oka elsősorban csodás partvonala, a meredek szirtek, a gyönyörű öblök, a festői panorámák. A vidéket néhol puha dombok, másutt a Matese-hegység meredek lejtői teszik változatossá. A napjainkban 5,7 millió lakosú Campania bevételének nagy részét a hagyományosnak számító mezőgazdaság mellet napjainkban már egyértelműen az idegenforgalomból szerzi. Nincs is min csodálkozni, hiszen a lenyűgöző tájaknál, a csodás gasztronómiánál, a ritkaságszámba menő földrajzi adottságoknál többet a turisták nem is kívánhatnának.

Campania tájain a görögök, a rómaiak, a normannok, a svábok, az Anjou és az aragón uralkodók is rajta hagyták kézjegyüket. Ez már sejteni engedi, hogy a szép természeti környezet mellett a vidék történelmi látnivalókban sem szűkölködik. Tudják is ezt a turisták, hiszen minden évben szinte rajzanak Olaszországnak ebbe a régiójába, hogy gyönyörködjenek annak sokszínűségében. Campania olyan sokat nyújt, hogy nemcsak egy hetet, de akár hónapokat is könnyen eltölthetnénk legszebb látnivalóinak felfedezésével.

PompeiiA régió kétségkívül leghíresebb nevezetessége Pompeii, melynek tragikus múltját a világon mindenütt ismerik. Az elveszett várost 1600 évvel azután fedezték fel, hogy 79-ben a Vezúv hatalmas kitörése maga alá temette. Az ásatás során egy egész várost tártak fel, melyet eredeti állapotában őrzött meg a vulkáni láva. Hátborzongatóan élethű bepillantást nyerhetünk a Római Birodalom fénykorába, egy virágzó település hétköznapi, ám az idők végezetéig megállított pillanatába. Pompeii méltán került be az UNESCO Világörökségeinek sorába. A halott város iránt már a kezdetektől hatalmas volt az érdeklődés és ez napjainkban sem változott. Évente mintegy 2,5 millió turista látogat el ide, hogy saját szemével is láthassa ezt a régészeti csodát.

Olaszország egyik legelegánsabb üdülőhelye Capri. A mészkő sziklából létrejött, festői sziget annak idején a római császárok kedvence volt, ma az ő helyüket a gazdag és ismert emberek vették át, művészek, írók, ám mégsem sajátították ki maguknak, hiszen Capri a világ összes utazója számára olyan célpont, amit egyszer látni kell. Bár természetesen nincs a pénztárca vastagságához kötve, a kis sziget szépségeit akkor élvezhetjük igazán, ha nem takarékos nyaralást tervezünk. Capri és a luxus fogalma ma már szinte elválaszthatatlanok egymástól, ezért érdemes belevetni magunkat a nagybetűs élet mediterrán forgatagába. Emellett azonban a szigeten számtalan pontján természeti szépségekben gyönyörködhetünk és bájos településeket fedezhetünk fel, ahol jónéhány évszázaddal ezelőtt megállt az idő.

Campania természeti látnivalói közül nem maradhatnak ki a földöntúlinak tűnő, a napfény és a tenger találkozása által különösen megvilágított víz alatti barlangok sem. A Capri közelében található Grotta Azzurra (Kék-barlang) és a Grotta dello Smeraldo (Smaragd-barlang) láttán biztosan eláll a lélegzetünk. A Smaragd-barlangot 1932-ben fedezte fel egy halász, de a szélesebb közönség számára csak jóval később, 1956-ban tették látogathatóvá egy mesterséges bejárat kialakításával. A barlangok túlvilág kék és zöld színe, amit a fény furcsa megtörése idéz elő a vízben, napos időben reggeltől estig látható. Kis fából készült csónakokon vezetik végig a turistákat a barlangokon, melyeknek szépségét még az evezős hangos éneklése sem zavarhatja meg.

NápolyNápoly Olaszország egyik legmegosztóbb városa. Lehet gyűlölni és lehet szeretni, a város azonban mégis beírta magát a világ leghíresebbjei közé. Zaj, szmog és káosz – ez az, amivel azonnal szembesülünk, ám lassacskán feltűnik Nápoly igazi arca is, hiszen ez egy kozmopolita, lüktető kultúrális életet élő, gazdag történelmi múlttal és számos művészeti különlegességgel rendelkező város. Talán először azt gondoljuk, Nápolyt nem nekünk találták ki, de erről érdemes alaposan meggyőződnünk, mielőtt másfelé vesszük az irányt. A legkézenfekvőbb, ha azonnal beülünk egy pizzázóba, hiszen hol máshol ehetnénk igazán jót, mint az egész világot meghódító pizza szülővárosában? Utána egész más szemmel látunk mindent, kezdődhet a nézelődés Olaszország harmadik legnagyobb városában. Nápoly büszke lehet az ókori görög és római emlékeire – mozaikok, drágakövek, szobrok, üveg és porcelán alkotások -, melyekből a világon a legtöbbet őriz. Vásártere, a Piazza del Mercato szintén a római idők óta tölti be ezt a funkciót. Ne hagyjuk ki a 13. századi katedrálist és Nápoly legrégebbi kastélyának Castel dell’Ovonak a felkeresését sem.

Campania tündöklő ékköve az Amalfi-part, egyértelműen a régió legnépszerűbb pontja. Nehéz is lenne nem észrevenni szépségét, de a látványon kívül hangulatában is felejthetetlent nyújt. A partok mentén festői városkák sorakoznak, szinte mindenhonnan káprázatos panoráma nyílik a tengerre. Sorrentotól Positanoig az Amalfi-part az UNESCO Világörökségei közé tartozik. Amalfi városa a sziget központja, melyet egy turista sem hagy ki, de sokan mégsem itt, hanem valamelyik csendesebb településen keresnek szállást. Positano sem marad le Amalfitól, a hegyoldal gyönyörű villái és lenyűgöző kertjei már messziről hirdetik a városka fényűzését. Az Amalfi-partok mentén több helyen is megtaláljuk a rómaiak nyomait, hiszen a vidék bájaival nemcsak napjaink emberét, de már az ókoriakat is elkényeztette.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here