SevillaÁtélni a pillanatot Spanyolország déli részén igazán nem nehéz. A történelmi sokszínűség, az egyedi gasztronómia és a folklór teszik semmihez sem hasonlíthatóvá ezt a vidéket. Bármerre vesszük az irányt, minden város élénk, lakóik életigenlése a csupán néhány napot itt töltő utazók számára is nyilvánvaló. Akár a lenyűgöző Alhambra folyosóin sétálunk, akár Costa de la Luz csodás látképében gyönyörködünk, Spanyolország déli csücskén mindenütt találunk valami felejthetetlent.

5 olyan várost gyűjtöttünk össze, melyek az Andalúz régió gazdag kultúrával, változatos múlttal átitatott gyöngyszemei és lenyűgöző példái Dél-Spanyolország sosem szűnő csillogásának.

Sevilla

Ez a város Andalúzia szíve és lelke. Az egykor ősi civilizációk találkozási pontján fekvő Sevilla Európa legnagyobb óvárosával büszkélkedhet. A főníciaiak, a rómaiak, az arabok és a zsidók emlékét is őrzi, a különböző vallásoknak otthont adó templomaik, művészileg kivitelezett épületeik ma az ország és a turisták számára egyaránt nagy értéket képviselnek. Ahogy végigjárjuk a szűk, macskaköves utcákat, az autentikus spanyol kultúra ezernyi impulzusa érint meg. A város központjában álló ötcsillagos szállodából a leghíresebb helyeket percek alatt elérhetjük. Hogy mit érdemes megnézni? Az egész óváros felfedezése “kötelező” program. A Giralda katedrális kívül-belül lenyűgöző, tetejéről káprázatos panoráma tárul elénk. A spanyol hangulat esszenciáját a város egykori zsidó negyedében, Santa Cruzban szívhatjuk magunkba. A Barrio de Santa Cruz keskeny utcák labirintusa, ahol muszáj betérni egy tapas bárba. Látogassunk el a fenséges Plaza de Espanara, mely 1929-ben otthont adott az Ibroamerikai Kiállításnak és számos mozifilmet is forgattak itt, köztük több Csillagok háborúja részt is. Sevilla minden utcasarkon kínál valami különlegeset a turistáknak.

Granada

Granada

Könnyen meglehet, hogy Granada Dél-Spanyolország legszebb városa. A híres La Alhambra látványa, a gyönyörű hegyvidéki táj és magának a városnak a varázsa együttesen teszik Granadat egy igazán fényűző úti céllá. A város El Albayzín negyede máig megtartotta középkori, mór jellegét. A kanyargós utcákon tett romantikus sétát az arab fürdő komplexum és egy mór mecset meglátogatásával fűszerezhetjük. Granadában hódolhatunk az eredeti andalúz konyha minden örömének, számtalan tapas bárt találunk városszerte. Mondani sem kell, hogy a granadai városnézés csúcspontja, egyben kihagyhatatlan nevezetessége az Alhambra, mely nem véletlenül vált világszerte ismertté. Toplistás helyét Spanyolország műemlékei között építészeti értékével, részletgazdagságával és nem utolsósorban lenyűgöző kertjeivel vívta ki. Különleges élmény, ha éjszaka látogatunk el ide, amikor az Alhambra csillogó arany fényben fürdik és szebb, mint bármikor.

Cordoba

Ősi építészet, eldugott kis terek és virágokkal teli teraszok – Cordoba tökéletes példája annak, mit is jelent, hogy egy város szép vagy még inkább bájos. Kisebb, mint Sevilla, de hangulatában és építészeti jellegzetességeit tekintve is sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Ha útunk Dél-Spanyolországon keresztül vezet, ne mulasszunk el betérni a szőlőültetvények és olajligetek szívében fekvő városba, melynek környékén szintén az andalúz konyha ínyenc világában tehetünk barangolást. Cordoba több exkluzív hotelje csupán rövid sétára található a gyönyörű mecsetektől és a zsidónegyedtől. A város éjjel életre kel, napnyugta után Cordoba másik, pezsgő-nyüzsgő, flamencos arcával is megismerkedhetünk.

Ronda

Ronda

Az ókori gyökerekkel rendelkező város otthona Spanyolország legrégebbi bikaviadal arénájának. Vidékén a legszebb spanyol táj tárul elénk, hiszen Ronda a híres szurdok tetején épült ki, lélegzetelállító látványt nyújtva a város körüli ösvényeken felfelé menet. Hemingway és Orson Welles sok nyarat töltöttek ebben a városkában és írtak a bikaviadalokhoz fűződő, szenvedéllyel fűtött hagyományokról, melyek még ma is léteznek. Hemingway kér szépirodalmi könyvet is szentelt a témának Veszélyes nyár és Halál délután címmel. Ronda leginkább arról híres, hogy ez volt az ország első ún. fehér faluja. A déli oldalon fekvő pueblo blanco piros cserepes, fehérre meszelt házainak egyedi látképéről vált nevezetessé. Úgy tartják, Ronda az a város, ami örökre szerelembe ejt Dél-Spanyolországgal.

Vejer de la Frontera

Képzeljünk el egy hagyományos, fehér házakkal teli falut a dombtetőn, amint éppen az andalúz napfényben fürdik – ez Vejer de la Frontera. Spanyolország egyik leglátványosabb pueblo blancoja, melyet szőlőültetvények, mezők, olívaligetek, gyönyörű táj ölel körül. Vejer kitűnő hely a kikapcsolódásra, amikor egyszerűen csak ülünk és adunk magunknak időt élvezni a flameco dallamait, ízlelgetni a finom spanyol borokat és élvezni a varázslatos kilátást az Atlanti-óceánra és Andalúzia távoli tájaira. A város utcáin végigsétálva számos nyomát felfedezhetjük az ősi múltnak. A városfalak, a boltívek, az ódon mór kastély ad egy kis ízelítőt, hogyan zajlott az élet régen ebben az ízig-vérig andalúz városban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here