La Turbie

A rómaiak nagyon tudták, hogy mit csinálnak és tudták, hogy hol csinálják azt! Nem messze a francia-olasz határtól, ahol az Alpok találkozik a Földközi-tengerrel, szó szerint Monacora néz ez a csodás, általuk alapított kis hegyi falu. Régen a Genovai Köztársasághoz tartozott, ma viszont már Monaco felsővárosának része La Turbie, melynek lakói az elmúlt évtizedekben egyre csak gyarapodnak.

La Turbie a római korban híres volt az Augustus által építtetett győzelmi emlékművéről, mely a császár ligur-törzsek feletti diadalát örökíti meg. A kör alakú, kupolás pantheon köveit a környező hegyekből fejtettek ki. A középkorban erőddé alakították, a századok során viszont teljesen összeomlott, kövei simára koptak, az emlékmű csonkja körül pedig ledőlt mészkőtömbök hevertek. A még használható köveket a helybeliek elhordták és építkezésekhez használták, többek közt a 18. századi Saint Michel templomhoz is. 1931-től kezdték el a helyreállítását és több mint 30 év alatt sikerült úgy helyrehozni, hogy Augustus emlékműve újra a környék legnagyobb látnivalója lett.

A rómaiak egyéb nyomokat is hagytak La Turbie-ben. Néhány még ma is fellelhető azokból a római szökőkutakból, melyeket az emlékműt építő munkások számára alakítottak ki. A falu fő utcája, a Via Julia Augusta néven ismert Római út stratégiai fontosságú összekötő volt valamennyi jelentős olasz várossal. 1806-ban Napóleon is megszállt La Turbie-ben, mikor ennek az útnak egy részét újították fel.

La Turbie a középkorban nyerte el mai arculatát.A rómaiak után sok-sok évszázaddal La Turbie a középkorban nyerte el mai arculatát. A település provence-i stílusban épült meg. Hatalmas kövekből készült bejáratok, macskaköves, keskeny utcácskák, apró terek, virágokkal díszített kőlépcsők és ősi, fából készült kapuk. Nincsenek hangos bárok vagy turistákra vadászó szuvenírboltok, csak csendes, békés lakóövezetek.

La Turbie régi nyilvános mosodáját 1908-ban építették. A helybéli asszonyok itt mostak, találkoztak és beszélgettek. A közösségi élet egykori színhelyét néhány éve felújították és berendezték. Falára művészi festmények kerültek, a mosoda ma párját ritkítóan szép műemlék.
Néhány lépésnyire a régi falutól található La Turbie éppoly szép modern része. Ezt az 1850-es évek táján kezdték kiépíteni, mikor a település újra Franciaország része lett. Ekkoriban La Turbie-ben kőfejtők nyüzsögtek, akik a Monacoban megindult hatalmas építkezésekhez megállás nélkül szolgáltatták az alapanyagot.

La TurbieLa Turbie-t és Monacot korábban sikló kötötte össze, ám 1932-ben egy mechanikai hiba történt, a balesetben két utas életét vesztette. A népszerű közlekedési eszközt azonnal bezárták és bár a pálya és a sikló azóta is ott vannak, nem indították újra. Ma már erre nem is nagyon van esély, hiszen a sikló egykori útvonalán túl sok új ház épült ahhoz, hogy megint zavartalanul üzemelhessen.

Manapság a leggyakoribb közlekedési forma Monaco és La Turbie között a luxusautó. Sokat láthatunk errefelé, mivel Monte Carlo golfpályáját fent, La Turbie-ben alakították ki. Emellett a falunak sportkomplexuma is van, tenisz- és tekepályával, szabadtéri medencével, focipályával, amit Monaco focicsapata használ edzésre. Az egyik rangos triatlon verseny, az Ironman egyik szakasza is áthalad a falun, a rajongók az útra festett jelek mellett fényképezkedhetnek. A mozi megszállottjainak pedig azért lehet érdekes ez a francia falucska, mert itt forgatták a Ronin néhány jelenetét Robert de Niroval és Jean Renoval.

La Turbie nem igazán üdülőfalu, inkább Monaco agglomerációs része. Kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik, közel van az olasz határhoz, Mentonhoz, Monacohoz, a nizzai nemzetközi repülőtérhez. A környező táj csodálatos, romantikus sétautak szelik a hegyoldalakat. Ha síelni szeretnénk, egy órát sem kell autózni és máris a hófödte hegycsúcsokon vagyunk, a tenger pedig karnyújtásnyira. La Turbie nem egy turistáknak szánt „műalkotás”, hanem egy élő, lélegző, működő provence-i település. Van itt hentes, virágárus, ingatlanközvetítő, iskola, bank, szupermarket – minden, ami a kényelmes modern élethez kell. A titok nyitja, hogy La Turbie úgy éli mindennapjait, hogy közben bájos, hangulatos és gyönyörű.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here