Çirali

Törökország földközi-tengeri régiójának egyik legutolsó kis faluja Cirali. Távol a tömegturizmustól és a modern élet minden harsogásától a béke és a nyugalom szigete, az ország egyik rejtett gyöngyszeme. Az 1500 lakosú település gyönyörű környezetben fekszik, narancs-, citrom- és gránátalma ligetek, termékeny földek és a tenger ölelésében. Környékén több kis panzió és hotel fogadja a vendégeket, akik a közeli, 4 km hosszú, homokos és kavicsos strandon élvezhetik a kékjében a Karib-tengert idéző, kristálytiszta vizet.

Cirali azok számára ideális üdülőhely, akiket nem zavar, ha a nagyvárosi hétköznapok komfortját nélkülözniük kell, sőt, kifejezetten olyan helyet keresnek, ahol ebből a szempontból időutazást tehetnek a nyaralás során. A falunak egyetlen nagyobb utcája van, hiába keresnénk itt bankautomatát és hiába várnánk a buszt, mert errefelé nincsen tömegközlekedés, se exkluzív szállodák vagy luxuséttermek. Sőt, ne lepődjünk meg, ha az étterem teraszán ülve egyszercsak azt vesszük észre, egy kacsa család mereven figyel minket vagy ha strandolás közben kecskék csatlakoznak hozzánk. Itt minden egyszerű és rusztikus, mondhatnánk, azt kapod, amit látsz. Cirali ugyanakkor nagyon barátságos hely, az itteniek vendégszeretete nem a turizmus fellendítését célozza, hanem szívből jön.

Cirali legnagyobb nevezetessége a Yanartas, másnéven Chimaera, vagyis az örök láng. Ezen a szent helyen az ősi időkben Héphaisztos, a kovácsisten temploma állt, később keresztény kolostort építettek, melynek romjai a híres lángok alatt találhatók. Az örökkön égő lángok ókori rejtélyét a modern tudomány könnyedén megfejtette. A sziklák alól folyamatosan feltörő metángáz eredményezi, hogy a tűz ezen a vidéken sosem alszik ki. A hegytetőn lévő lángokhoz a régi bazilikától egy ókori útvonalon, a Lükiai úton keresztül juthatunk fel, melynek mentén teát kínálnak a turistáknak, de fent, a lángoknál semmiféle létesítmény nincs.
Az ősidőkben Chimaera még a tenger felől érkezők számára is jól észrevehető volt, ezért a hajósok iránytűként használták, mára azonban a hatalmas láng elapadt és több kisebb részre aprózódott, így kevésbé látványos ugyan, de még mindig figyelemreméltó természeti jelenség.

Ciraliban mindössze két modern hotel van, de a trendeknek megfelelően bőven kínálnak szálláslehetőséget a hagyományos török panziók és a kempingek, melyek olcsók és kitűnőek azok számára, akik nem szeretnének túl sokat fizetni egy-egy éjszakára. Cirali nagyon népszerű a családok és a párok körében, akik Olimpos pezsgő éjszakai életétől távolabb szeretnének szállást találni.

Cirali valóban egy csendes és félreeső hely, ennek ellenére azonban számos lehetőség van tartalmasan eltölteni az időnket. Olympos ősi romjait gyalog fél óra alatt el lehet érni egy kellemes, partmenti sétával. Az ókori település a hat fontos lükiai város egyike volt, ma a 2000 éves épületek romjai emlékeztetnek a dicső múltra. Rengeteg túrázó keresi fel ezt a vidéket, egyrészt a romváros romantikája, másrészt viszont a környéken található olcsó és érdekes szálláslehetőségek miatt. Főként a kalandvágyók keresik ezeket az erdei hoteleket, ahol faházakban szállhatnak meg, melyek közül néhányat a fák tetejére építettek. Ezek a házikók különböző komfortfokozatúak. A legtöbb turista meglepődik, amikor felteszik a kérdést, szeretne-e internetkapcsolatot is a fa tetejére, merthogy ez is elérhető. Ne felejtsük, ahogyan Ciraliban, Olympos-ban sincs bankautomata, ezért mindig legyen nálunk elegendő készpénz.

TeknősökCirali környéke a cserepes teknős kedvelt fészekrakó helye. Ezek az állatok több millió éve visszajárnak ide, hogy éjszaka lerakják tojásaikat a partmenti homokba. A strand emiatt az Olympos Nemzeti Park védett területéhez tartozik, mely az egyik legszebb parkja Törökországnak. A természetvédők munkájának köszönhetően Cirali partjait sikerült megóvni a tömegturizmus természetre ártalmas hatásaitól, ezért felhőkarcolók helyett csak kisebb szállodák és panziók találhatók a környéken. A Cirali-öbölben tehát virágzik az ökoturizmus, a faluban és a környékén pedig mindig nyugalmat találunk.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here