LipcseKelet-Németországban járva Lipcse talán a legjobb úti cél, amit választhatunk. Egyszerre mutatja meg a német múltat és jelent, köszönhetően annak, hogy az egykor kissé álmos, unalmas városba az utóbbi években minden módon igyekeztek újra életet lehelni.
Csillogó felhőkarcolói, pezsgő éjszakai élete olyan kozmopolita hangulatot adnak Lipcsének, amit a régió más részeiben nem nagyon találunk meg. Ehhez nem kis mértékben járul hozzá az a több tízezer diák, akik itt folytatják egyetemi tanulmányaikat.

Lipcse ugyanakkor a német klasszikusokhoz is szorosan kötődik, a város történetének egyik legnagyobb büszkesége, hogy itt tanult Mozart és Mendelssohn és ez Wagner szülővárosa. Goethe, aki szintén Lipcsében folytatta tanulmányait, egyenesen a Kis Párizsnak nevezte a várost. Ebben felfedezhető ugyan némi túlzás, de az biztos, hogy Lipcsének megvan a maga varázsa.

Régi Városháza

Ősi vásárváros lévén Lipcsében a vásártér mindig központi szerepet töltött be. Itt áll a Régi Városháza reneszánsz stílusú épülete, melyet 1556-ban az akkori polgármester, Hieronymus Lotter építtetett. Az évszázadok során arculata sokat változott, barokk tornyát is később építették hozzá. Erkélyéről hirdették ki a város életében fontos közleményeket, ezt a hagyományt őrzik ma is, minden hétvégén egy népviseletbe öltözött trombitást láthatnak itt az erre járók. A II. világháború idején a szövetségesek bombatámadásai súlyos károkat okoztak az épületben, melyet azóta maradéktalanul helyreállítottak. Itt működik a Várostörténeti Múzeum, ami Lipcse történetét és kultúráját kronologikus sorrendben mutatja be.

Szent Tamás templom és Bach Múzeum

Szent Tamás templom és Bach Múzeum

Ez a két látnivaló két a kézben jár egymással. Bach volt a templomi kórus vezetője 1723-tól egészen haláláig, 1750-ig. Az eredetileg a 12. században épült templomban található a zeneszerző kriptája is, földi maradványait 1950-ben hozták ide a II. világháborúban megsemmisült Szent János templomból. A Szent Tamás templomban 1539-ben Luther Márton is tartott prédikációkat. A mellette álló Bach Múzeum, az egykori Bosehaus, a Bach család otthona volt, most a zeneszerzőnek szentelt múzeumként működik, benne Németország legnagyobb Bach-archívumával és a zeneszerző személyes tárgyaival.

Új Városháza

Lipcse óvárosának dél-nyugati sarkában áll a monumentális, késő német reneszánsz stílusban épült Új Városháza. A 13. századi vár, a Pleissenburg helyén építették fel, ahol Eck és Luther folytatták híres teológiai vitáikat 1519-ben. A várat 1898-ban lebontották, egyetlen megmaradt darabját, egy csonka tornyot a Városháza 115 m magas központi tornyába építették be.

Schillerhaus

A német költő és író ebben a házban töltötte a nyarakat és itt írta többek közt az Örömódát is 1785-ben. Az egyszerű, fehérre meszelt, német stílusú épület Lipcse egyik legrégebbi parasztháza, mely 1717-ben épült. Már a 19. század közepén le akarták bontani, de tekintettel kulturális jelentőségére, mégis megőrzése mellett döntöttek és műemlékké nyilvánították. A múzeumban Schiller eredeti kézírásával készült oldalakat, az író életművének áttekintését láthatjuk, bepillantást nyerhetünk az író korának német irodalmába, kulturális életébe és mindennapjaiba.

Augustusplatz

A korábbi Marx Károly tér renoválásával született meg az Augustusplatz, ahol Lipcse legjelentősebb műemlékei találhatók. Németország egyik legszebb tereként tartják számon, eredetileg a városfalakig terjeszkedett, utolsó városkapuját 1831-ben bontották el. Itt áll a lenyűgöző Operaház és a Gewandhaus koncertterem, az Egyiptomi Múzeum, az egyetem épülete és az 1902-1915 között épült pályaudvar, ami Európa legnagyobb vasúti terminálja.

Völkerschlachtdenkmal

Völkerschlachtdenkmal

A Népek csatája Európa legnagyobb háborús emlékműve, mely 1913-ban, a Napóleon seregei felett aratott győzelem 100. évfordulójára készült, elsősorban a város lakóinak adományaiból. Már a híresen véres csata utáni években is felmerült egy emlékmű építésének a gondolata, de akkoriban csupán egy alapkövet helyeztek el itt. Később pontosan azon a helyen állították fel, ahol Napóleon elrendelte seregei visszavonulást. A monumentális méretű emlékmű területe nem kevesebb, mint 80.000 m2, magassága 90 m. Tetejéből lenyűgöző panoráma nyílik a városra, de ezért meg is kell küzdeni. A toronyba ugyanis 500 lépcsőfok visz fel, megtételéhez a kíváncsi látogatóknak nemcsak izomerőre, de bátorságra is szükségük lesz.

Botanikus Kert

Lipcse büszkesége, Németország legelső botanikus kertje, melyet 1877-ben, az egyetem részeként nyitottak meg. Akkoriban még kizárólag gyógynövényeket termesztettek benne, majd a II. világháború során szinte teljesen megsemmisült. 1945-ben kezdték meg helyreállítását, több mint 9000 növényt ültettek el itt, onnantól kezdve pedig folyamatosan virágkorát éli. A turistáknak és Lipcse lakóinak az egyik legkedveltebb helye ez a városban, ahol nemcsak nagy sétákat lehet tenni, de a park ideális a piknikezéshez, a hozzávalókat pedig az itteni piacon lehet beszerezni.

Szász Patikamúzeum

A régi Központi Gyógyszertár épületében, közvetlenül a Szent Tamás templom mellett kapott helyet az 1999-ben megnyitott múzeum. Állandó kiállításának egy részét a homeopátia, másik részét a szász patikák történetének szentelték. Könyveket, készítményeket, eszközöket, tablettákat és régi gyógyszertári bútorokat láthatunk itt. A tárlat központjában elsősorban az elmúlt 150 év áll, kialakításánál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a látogatóknak bemutassák a gyógyszerek és a homeopátiás szerek közti különbséget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here