Manarola

Bár nem annyira híres és még mindig kevésbé népszerű úti cél, mint Olaszország legnagyobb városai – pl. a milliókat vonzó Róma vagy Firenze -, mediterrán bája miatt mégis nehéz versenyre kelni vele. Az ország észak-nyugati részén fekvő Cinque Terre öt kis ligúr faluból áll, ötvözete a gyönyörű tájnak és az autentikus észak-olasz életvitelnek. Ezt a páratlan harmóniát az UNESCO a Világörökségek közé való beemeléssel ismerte el.

A falvakat a Kék Ösvény túraútvonal kapcsolja össze, melyen végighaladva az elszánt túrázók a magas sziklákról tekinthetnek le a tengerre és az olasz vidékre, miközben elkerülik a nyárra oly jellemző turistabuszok és veszélyesen száguldó autók hadát.

A Kék Ösvény kiindulópontja Riomaggiore, mely annyira csendes, hogy egész nap hallani az óránként megszólaló harangokat, éjjel pedig a békák rendületlen brekegése bontja csak meg a tökéletes nyugalmat. A falu legértékesebb kincse a vár, ami legalább 1500 éves, de lehet, hogy még ennél is idősebb. Innen az Ösvény Manarola felé halad, ahol – ha ez egyáltalán lehetséges – még több halászhajót láthatunk, mint Riomaggiore kikötőjében, még az utcán is színes kis csónakok sorakoznak. A település partjai híresek barlangjaikról, de az úszáshoz és a búvárkodáshoz is találunk megfelelő szakaszokat.

VernazzaTovább folytatva a túrát észak felé, elérjük a citromfáktól tarkálló, kavicsos parttal rendelkező Corniglia határát. Az ösvény innen meredek szakaszon visz el a negyedik faluba. Apró utcák labirintusán haladunk át, mire elérjük Vernazza főútját és városközpontját. Innen a Kék Ösvény utolsó állomása felé tartunk. A Cinque Terre legnyugatibb települése Monterosso, mely elsősorban nagy, homokos strandjának köszönhetően fejlődött turisztikai központtá.

A Kék Ösvény (Sentiero Azzurro) vagy ahogy még nevezik, a Szerelem Útja korántsem egy közönséges sétaútvonal. A világ egyik legszebb tengerparti ösvényeként tartják számon, mely érintetlen tájakon halad át, körülötte olajfaligetekkel, szőlőültetvényekkel és régi kőteraszokkal. A Kék Ösvény első állomásán, Manarolaban kell megváltanunk a jegyet, az ún. Cinque Terre kártyát, mely amellett, hogy magában foglalja a belépődíjat (5 euró körül mozog), egyéb szolgáltatásokat is biztosít. Így szabadon bejárhatjuk a Cinqe Terre Nemzeti Parkot, ingyenesen látogathatjuk a park területén található múzeumokat, a közlekedéshez pedig igénybe vehetjük a park buszjáratait. Sőt, bónuszban még egy néhányórás kerékpár bérlés is benne foglaltatik a Kék Ösvény belépődíjában.
A teljes túrát kb. 4 óra alatt tehetjük meg, egy két-háromnapos hétvégi kiránduláshoz nem is találhatnánk szebb helyet.

Túl azonban a hétvégi kiruccanáson, a Cinque Terre Észak-Olaszország egyik legkedveltebb nyaralóhelye. A közelben a legnagyobb város Milánó, mely egyben az ország második legnagyobb települése is. Látnivalói helyett inkább pénzügyi központként és a divat fővárosaként vált híressé. Ha repülővel érkezünk, vagy Milánóban vagy Genovaban landolunk, ahol a másik legnagyobb reptér található. Óvárosának szűk sikátoraiban (Caruggi) sétálva, mintha egy időgépbe kerülve visszarepülnénk a mámorító reneszánsz hétköznapokba, amikor Genova volt a világ egyik legfontosabb és legforgalmasabb kikötővárosa. Egész Európában ez az egyik legszebb történelmi városközpont, ezért észak-olaszországi utazásunkból vétek lenne kihagyni.

A következő fontosabb állomás Torino, ahova sokan kifejezetten csak a híres Torinói Lepel miatt látogatnak el. Azonban csak kevesen tudják, hogy míg a Lepel valóban a Keresztelő Szent János székesegyházban található, nem mindig tekinthető meg. Érdemes előre ellenőrizni következő kiállítás időpontját, hogy ne csalódottan hagyjuk el a várost. Torinóban egyébként az Egyiptomi Múzeum is figyelmet érdemel. Kevésbé ismert, annak ellenére, hogy Kairón kívül itt található a világ leggazdagabb egyiptomi leletekből összeállított gyűjteménye.

Az olasz konyha szerelmesei már az első, étteremben elköltött étkezés után imádni fogják ezt a régiót. Elvégre Liguria a bazsalikomos pesto hazája, míg Piedmont tartomány pedig – ahol Torino is található -, a főzve vagy sütve készült, vegyesfűszerekkel ízesített zöldséges húsételeiről híres. Milánó Lombardia központja, aminek a világ a minestrone levest köszönheti.

Hihetetlen, 370 km2-es területével a Garda-tó nemcsak Olaszország legnagyobb, de Európa egyik legnagyobb felületű tava is, igazi természeti csoda. A magas hegyek által határolt tó körül önálló mikroklíma alakult ki, enyhe telekkel és nyarakkal, annak ellenére, hogy a szomszédságában már ott tornyosulnak az Alpok vonulatai. Észak-Olaszország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, köszönhetően természetes szépségének és magával ragadó történelmi hangulatának.

Garda-tóA Garda-tó vidékén ez a történelmi atmoszféra mindenütt kézzel fogható. A római költő, Catullus is szerelmese volt a tájnak, nyári villája Sirmione félszigetén állt. Ez a város a tópart legkedveltebb üdülőhelye. Jelképe a 13. századi vár, de lenyűgöző környezetben fekvő gyógyfürdőjét is rengetegen keresik fel. Maria Callas is gyakori vendég volt errefelé, Benito Mussolini pedig Salo városában hozta létre a fasiszta köztársaságot és bukásáig innen kormányozta Olaszországot.

A tó körüli lejtőket olaj- és citromfák, szőlőültetvények és vadvirágok bőséges kavalkádja borítja. A hegyekben sok kis falu bújik meg, így a Garda-tó partjáról érdemes kirándulásokat tenni a környékre, ugyanakkor lovagláshoz és sziklamászáshoz is kitűnő a terep.
A hatalmas Garda-tó tiszta vize szép számmal vonzza a vitorlázókat és a motorcsónakosokat, valamint azokat a búvárokat, akik nem szeretnék kihagyni a ritka alkalmat, hogy az édesvízi élővilágot figyeljék meg közelebbről.

A Comói-tó Olaszország harmadik legnagyobb tava, melynek partján az első villák a rómaiak idején épültek fel. Ma már kevés ókori nyaraló maradványait láthatjuk, azonban annál több 16-17-18. századi palotában gyönyörködhetünk. A tó és az épületek különleges hangulata a filmeseket is megihlette, itt forgatták a Star Wars 1. Baljós árnyak néhány jelenetét.
A tavat három nagyobb település veszi körbe, Como, Menaggio és Tremezzo. A három közül Como a legnagyobb, ahol turisztikai szempontból nem folytattak nagy fejlesztéseket és nem ez a tópart legvonzóbb települése, mégis eleganciát sugároz. Ezzel szemben Tremezzo kifejezetten a szépségéről híres. Itt található a 17. századi Villa Carlotta, melynek kiterjedt és rendkívüli gondossággal ápolt kertjei a villát inkább egy kastély vagy egy palota méltóságába emelik. Tremezzo emellett egy botanikus kerttel is büszkélkedhet, valamint a Comói-tóra innen nyílik a legszebb kilátás. Menaggio kitűnő szálláshely azoknak, akik kis költségvetésből szeretnék megúszni az utazást, itt ugyanis az ifjúsági szállóban olcsón tudunk kellemes szobát foglalni.
Az éghajlat kellemesen enyhe, július közepén 25, január közepén 10 fok körül alakulnak a hőmérsékletek. A Comói-tavon lehet szörfözni és vitorlázni, ehhez minden létesítmény adott, de természetesen úszáshoz is ideális a tó vize, mely júliusban általában 23-24 fokos. A környéken ki lehet próbálni a sziklamászást, a siklóernyőzést, a vidék felfedezéséhez a hegyi kerékpározás is tökéletes.

Bár Róma, Velence és a Nápolyi öböl nem véletlenül vonzzák turisták millióit, nem feltétlenül kell minden egyes olaszországi útnak ezeket a városokat érinteniük. Észak-Olaszország a világhírű turisztikai célpontok nélkül is rengeteget tud adni az utazóknak, történelmi látnivalók tekintetében Torinó és Genova viszik a pálmát, míg a vásárlás és a divat megszállottjai Milánóban érezhetik magukat igazán otthon. Az ország északi régiói a természet szerelmeseinek és mindenkinek tartogatnak valamit, ami örökre emlékezetessé teszi az utazást.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here