ZeebruggeBrugge Belgium legnépszerűbb turista úti célja, a csatornáival és történelmi épületeivel a kultúrakedvelők egyik kedvenc helye. Az északi parthoz legközelebb fekvő nagyvárosban megszállni remek ötletnek bizonyul, ha Belgium partvidéki régióit szeretnénk felfedezni. A pompás homokdűnékkel tarkított strandok mellett, az ország tengerpartjai igazán gyönyörű üdülővárosokkal is büszkélkedhet, csak úgy mint a vad és egyben csodás Het Zwin Természetvédelmi Területtel, ami egészen a holland határig terül el. Azok számára, akik kedvelik a túrázást, kerékpározást vagy hajózást, ez a régió egyértelműen Belgium egyik legérdekesebb helye.

1. Zeebrugge

Zeebrugge egy népszerű üdülőközpont a belga tengerpart nyugati végén, ami a csodás strandok mellett azokat a kíváncsi turistákat is vonzza, akiket érdekel Belgium I. világháborús történelme. A kikötő a háború idején fontos német tengeralattjáró támaszpont volt, valamint 1918-ban, Szent György napon rombolták le a támaszpontot egy igen látványos katonai támadás során. Az esemény emlékére állított szobor a kikötőgát belső végén található. A korán kelők mindenképp látogassanak el reggel 7-kor a halászkikötőbe, hogy megcsodálják a mindennap Zeebrugge-be érkező színes halászhajórajt a fogásaikkal. Később pedig remek fényképeket készíthetnek abban a teremben, ahol reggel fél tíztől árulják a halászok aznapi fogásaikat.
A tengerparton sétálgatva, a látogatók megcsodálhatják az egykori belga fényjelző hajót és egy orosz tengeralattjárót is. Akik pedig inkább valami természettel telibb kirándulásra vágynak, az egészen Blankenberge-ig nyúló tengerpartot a hatalmas Fonteintjes dűnék tarkítják, melyek remek tengerparti túralehetőségeket kínálnak.

2. Ostend-i Kikötő és Tengerpart

Ostend tengerpartja

Ostend Belgium talán legfontosabb kompkikötője, valamint a Nagy-Britannia és Belgium között járó komp fő kikötője, ezen kívül a város Európa egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőközpontja is, 1930 óta közkedvelt gyógyfürdő úti cél. Nyáron a város öt strandja zsúfolásig tele van helyi nyaralókkal. A legnépszerűbb homokos strandok a Mariakerke és a Raversijde, a versenypályától nyugatra. A tengerparton, az I Albert sétányon, a történelem szerelmesei megcsodálhatják az Ostend-i Szórakoztató Központ elképesztő homlokzatát. A központot eredetileg 1745-ben építették, majd a II. világháborúban elszenvedett rombolások következtében 1953-ban építették újjá. Az épület első szintjét Paul Delvaux freskói díszítik. A nyugati mólóhoz sétálva, a látogatók megcsodálhatják a város legszebb kilátóhelyét, hiszen innen bámulatos látványt nyújt a hosszú tengerpart, a sétányon barangolva pedig a Westende homokdűnéket, valamint a királyi rezidenciát és gyógyfürdő-komplexumot tekinthetik meg.

3. Ostend városa

Ostend

Ha a történelmet és a kultúrát is vegyítenénk egy ostendi kirándulás alkalmával, mindenképp látogassunk el az óváros központjába, ahol a Wapenplein téren megcsodálhatjuk a Feestpaleis-t, melyet 1957-ben építettek a II. világháborúban lerombolt városháza helyére. Az első szinten található a helyi De Plate Múzeum, ami a város történelmét mutatja be a halászatán és turizmusán keresztül. A második emelet ad otthont a Szépművészeti Múzeumnak, ahol James Ensor, Constant Permeke és más belga művészek munkái tekinthetők meg.
A Wapenplein északi részén a turisták ellátogathatnak James Ensor egykor otthonába is, mely manapság a helyi művészeti életet bemutató múzeumnak szentelnek. A múzeumban James Ensor személyes dolgait, skicceit és a stúdióját is megcsodálhatják a művészetkedvelő turisták. A hatalmas, gótikus stílusú Szent Péter és Pál templom az óváros egy másik fő látnivalója. A templomot 1905-ben építettek egy korábbi templom helyére, melynek néhány maradványa, mint például a 18. századi, téglából épített Peperbus torony és a 15. századból fennmaradt ereklyék máig láthatók.

4. Blankenberge

Blankenberge

A nem kevesebb mint három kilométer hosszú strandszakaszával, az Északi-tenger partján fekvő üdülőközpont, Blankenberge 1860 óta vonzza a nyaralókat. A város Zeedijk néven ismert tengerparti sétánya a nyári hónapokban telis-tele van sétálókkal, fürdőzőkkel és turistákkal. A sétány keleti végén található az úgy nevezett Lustige Velodroom kerékpárút és a Sea Life Blankenberge, ahol különféle akváriumok várják a családokat. Ha már elege van a strandolásból és felfedezne valami igazán rendkívüli kulturális látnivalót, mindenképp látogasson el a vasútállomáshoz közeli Szent Antal-templomhoz, melyet eredetileg 1358-ban építettek, majd a 17. században újították fel.

5. Knokke-Heist Beach

Knokke-Heist Beach

A holland határhoz közeli Ostend városával együtt, Knokke-Heist Belgium valószínűleg legelegánsabb tengerparti üdülője. Knokke-Heist 12 kilométer hosszú strandja adja a belga tengerpart egy ötödét, s elképesztő dűnékkel büszkélkedhet. Azok számára, akik a strandolás mellett más programokon is szeretne részt venni, a Knokke-Heist Beach kitűnő lehetőséget biztosít a túrázáshoz és kerékpározáshoz is. A térségben 10 kerékpárút és számos túraútvonal várja a sportolni vágyó turistákat. A két legjobb útvonal egyértelműen a Landelijke Knokke és a Polderwandeling, mindkettő csodás homokdűnéken vezetnek keresztül.

6. Knokke

Knokke

Knokke városa a híres strandján kívül is rengeteg felfedeznivaló látnivalóval büszkélkedhet. A történelemkedvelők, akik nyáron érkeznek Knokke-ba, mindenképp csodálják meg a Szabadságért Múzeumot, ahol a II. világháborús flandriai csatákat bemutató kiállítási darabok és diodrámák várják a látogatókat. A múzeum sajnos novembertől márciusig zárva tart. A természetimádók számára remek programlehetőséget kínál a város Pillangó Parkja, ahol több száz színes pillangót tekinthetnek meg közelről.

7. Het Zwin Természetvédelmi Terület

Het Zwin Természetvédelmi Terület

A Het Zwin Természetvédelmi Terület a Het Zoute végétől túl a belga-holland határig terjed. Het Zwin manapság az az iszapos partszakasz, mely egykor Európa leggazdagabb kikötőjévé tette Brugge-t. Jelenleg a dűnékkel és tengergáttal határolt vidék igazán különleges élőhelyet biztosít a különféle növényeknek és állatoknak. A térségben több mint 100 madár fészkel, mint például gázlómadarak, kacsák, ezüstlilék és szalonkák. A természetvédelmi terület bejáratánál őshonos fajok láthatóak a tavaknál és a madárházakban, így a látogatók testközelből csodálhatják meg a madarakat anélkül, hogy megzavarnák őket. A legjobb, ha tavasszal, valamint júliusban és augusztusban szeretnénk megfigyelni a madarakat, ekkor ugyanis a talajt a helyiek által „Zwinneblomme” néven ismert virágtenger borítja.

8. Gistel

Ten Putte apátság

Ostend városától 10 kilométerre délre található Gistel, ahol Szent Godelieve született, akit férje fojtott meg 1070-ben, majd testét a tóba dobta, s onnantól kezdve úgy hiszik, hogy a tó vizének varázsereje van. A város templomát és múzeumát is Szent Godelieve legendájának szentelték. Az idelátogatók semmiképp se hagyják ki a Gistel városán kívül található, meszelt Ten Putte apátságot, melyet a varázstó köré építettek. Felfedezhetik továbbá a cellát is, ahol Godelieve-t fogva tartották, valamint a kápolnát, ahol az első csoda történt.

9. Damme

Városháza, Damme

Damme apró, bájos flamand városa körülbelül 7 kilométerre fekszik Brugge-től. A Zwin térség eliszaposodásáig a város Brugge külső kikötőjeként szolgált, és igen nagy fontossággal és gazdagsággal bírt. Virágkora ugyan mindössze 200 évig tartott, mégis számos rendkívüli épület fennmaradt abból a korból, melyek életben tartották a középkori flamand város eredeti képét. A Gottfried von Bosschere által 1464-ben épített gótikus Városháza az egyik épület aminek homlokzatát szobrok díszítik, a belső ajtókba pedig történelmi események képét faragták. A lenyűgöző Miasszonyunk templom a maga 45 méter magas tornyával és középkori kórustermével szintén Damme egyik top látnivalója. A templomban igen értékes apostol alakzatok találhatók, melyeket 1400 körül faragtak ki tölgyből.

10. Schipdonkkanaal

Schipdonkkanaal

Mi más lehetne jobb program a kellemes napsütésben, ha nem egy csodás séta a Schipdonkkanaal mentén? Sőt a parti séta mellett akár hajóra is pattanhatunk, hiszen ez az egyik legszebb csatorna, melyen egy igazán látványos hajótúrán vehetünk részt. A Schipdonkkanaal a Leie folyó egyik mellékcsatornája, ami Damme északi részétől északnyugatra, egészen Zeebrugge-ig vezet. A csatorna két egyenes folyása mentén végtelen nyárfák sorakoznak, s az egész út során csodálatos, békés helyeken át sodródhatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here