Szépművészeti MúzeumBécs Európa egyik legizgalmasabb nagyvárosa. A gyönyörű, osztrák főváros még napjainkra sem veszítette el birodalmi múltjában gyökerező eleganciáját és ma is éppen olyan központi szerepet játszik a művészetekben, mint évszázadokkal ezelőtt. Hatalmának csúcspontján Bécs csak úgy vonzotta a művészeket, akik mindig nyitott kapukra találtak itt. Aki ma ellátogat a városba, több mint 150 múzeumot talál, melyek a világ legjobbjai közé tartoznak. Némelyikük Bécs legnevesebb épületeiben kapott helyet, így a múzeumlátogatás tökéletesen beilleszthető a városnézésbe.

Szépművészeti Múzeum

A császári palota közelében található múzeum épülete 1872-1891. között készült, eredetileg is hasonló céllal, mint amire ma használják. A Habsburg család gazdag művészeti gyűjteményét helyezték el itt akkoriban, ma pedig a nyugati világ történelmének legfontosabb alkotásai láthatók a kiállításokon. Caravaggio, Rubens, Raphael vagy Velazquez nevét hallva valóban nem túlzás azt állítani, hogy a bécsi Szépművészeti Múzeum a világ néhány legértékesebb művét mondhatja magáénak. Itt található a világ legnagyobb Bruegel-gyűjteménye, de a rég letűnt, titokzatos kultúrák is képviseltetik magukat egyiptomi és közel-keleti kincsek által.

Természettudományi Múzeum

Építészeti szempontból a Szépművészeti Múzeum tükörképe a vele szemben található Természettudományi Múzeum, melynek épületét Gottfried Semper és Karl von Hasenauer tervezte. A Föld és a káprázatos természeti világ történetét több mint 20 millió kiállított tárgyon keresztül ismerhetjük itt meg. Ásványok, drágakövek, rovarok, kitömött állatok, melyek már kihaltak vagy melyeket a kihalás veszélye fenyeget egy tető alatt kalauzolják végig a látogatót a földtörténet különböző korszakain. A múzeum egyik legérdekesebb része a Dinoszaurusz terem, ahol az őskori állatok csontvázait, valamint az alloszaurusz élethű modelljét lehet megnézni, ami a még valóságosabb élmény érdekében hangokat is ad és félelmetes mozdulatokat végez. 2012-ben nyitották meg a világ legnagyobb meteorit gyűjteményét és a Drágakövek termét, ahol többek közt egy hatalmas, 53 kg-os topáz és Mária Terézia esküvői ékszer-csokra is látható.

Albertina

Albertina

Az Albertina nem csak a világ legnagyobb és legértékesebb grafikai gyűjteményét mondhatja magáénak, benne Dürer híres nyúl rajzával és Klimt női testet tanulmányozó alkotásaival, de itt találhatók a modern művészet gyöngyszemei, Picasso, Monet és Baselitz remekei is. A gyűjteményt 1776-ban Albert szász-tescheni herceg, Mária Terézia veje alapította. Ma több mint 1 millió nyomat és 60 ezer rajz látható a múzeumban többek közt Rubens, Cézanne, Kokoschka és Rauschenberg alkotásai. Az Albertinában a művészeti alkotások mellett az épület gyönyörűen berendezett dísztermeit is érdemes sorra látogatni. A 21 terem teljes pompájában tükrözi a Habsburg uralom időszakát, nagyrészt eredeti bútorokkal berendezve, színes selyemtapétákkal dekorálva.

Belvedere

A varázslatos barokk palota és a hozzá tartozó kertek már kívülről is lenyűgöző látványt nyújtanak, az épület belsejében pedig a ragyogó művészi alkotások kápráztatják el a látogatókat. Itt látható Klimt híres festménye, a Csók, de Schiele és Kokoschka alkotásai is helyet kaptak a kiállításon. A Savoyai Jenő herceg által a 18. században építtetett barokk stílusú palotában kialakított múzeum a középkortól napjainkig vonultatja fel az osztrák művészet legjavát. A gyűjtemények központi darabjai Gustav Klimt, Schiele és Kokoschka alkotásai, valamint a francia impresszionizmus és a bécsi biedermeier korszak munkái. Láthatók itt Waldmüller, Amerling, Fendi, Makart, Hausner és Hundertwasser művei, a késő gótika remekei és a barokk kor pazar alkotásai. A palota istállója egykor a herceg 12 pompás lovának otthona volt, ma itt található a Belvedere teljes középkori művészeti gyűjteménye.

Kunst Haus – Hundertwasser Múzeum

Változatos színek, szokatlan formák, alkotások üvegből, fémből, kerámiából, fából, téglából – Hundertwasser teljesen átalakította az egykori bútorgyár épületét a rá jellemző stílusban. A feltűnő, eltéveszthetetlen épületben 1991-ben nyitották meg a múzeumot, ahol két emeletet szenteltek kizárólag Hundertwasser műveinek, két emelet pedig időszakos kiállításoknak ad otthont. Láthatók itt a 2000-ben elhunyt művész grafikái, festményei, építészeti munkái, melyeken keresztül megismerhetjük Hundertwasser filozófiáját és művészeti elveit.

Technikai Múzeum

Technikai Múzeum

22 ezer négyzetméteren nyerhetünk betekintést a világ technológiai fejlődésébe különleges kiállításokon keresztül. A múltból a jövőbe tehetünk időutazást, miközben multimédiás bemutatókon keresztül nyomon követhetjük nem csak a technológia változását, de annak társadalomra, gazdaságra és kultúrára gyakorolt hatásait is. A technológia valamennyi ágát felölelő kiállítások négy emeletet töltetnek meg, a hatalmas gőzmotoroktól kezdve a legelső hajszárítókon át az életnagyságú repülőgépekig a múzeum az elmúlt évszázadokból számtalan érdekes tárgyat és eszközt gyűjtött be. A fizika, a csillagászat, a környezetvédelem, a várostervezés, az elektronika, a mérnöki tudomány, a közlekedés fejlődésének különböző szakaszait és a hozzájuk kapcsolódó technikai hátteret nem csak megnézhetjük, de magyarázatok és bizonyítások által pontosan meg is érthetjük működésüket.

21er Haus

A modern stílusú, üvegből és acélból álló épületet Karl Schwanzer tervezte az 1958-as világkiállításra. Később alakították át a 20., napjainkra már a 21. század osztrák művészetét is bemutató múzeummá. Ausztria első modern múzeumaként nyílt meg és 1945-től napjainkig foglalja magában az alkotásokat. Fénypontjai a világszerte ismert és elismert osztrák szobrász, Fritz Wotruba munkái. A múzeum teljes és alapos áttekintést tesz lehetővé a kortárs osztrák művészetek tekintetében, nagy hangsúlyt helyez a közönséggel folytatott párbeszédre, ezért a múzeumban gyakran tartanak előadásokat, koncerteket, vetítéseket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here