SalisburySalisbury közepes méretű, nagyjából 120 ezer lakosú város egy termőföldekkel teli vidék közepén. A turisták számára is kellemes település rengeteg történelmi épülettel. Szerencsésnek mondhatja magát abból a szempontból, hogy az ipari forradalom nagyrészt elkerülte, ezért gyárkémények, építészeti monstrumok nem rontják a város látképét. Salisbury viszonylag fiatal város, története nagyjából 800 évet ölel fel, bár közelében már a rómaiak és a normannok idején is létezett település, Old Sarum romjai a mai város feletti dombon állnak. Virágkorát a középkorban élte, amikor a gyapjúkészítés és ennek kapcsán a ruhaipar központja volt, legszebb épületei erre a korszakra emlékeztetnek.

Salisbury utcáin Nagy-Britannia építészeti korszakainak mindegyike rajta hagyta a nyomát. Megtalálhatók itt a középkori városfalak, a favázas, Tudor-stílusú épületek, György-korabeli rezidenciák és a viktoriánus villák is. Stonehenge a várostól alig több mint 10 km-re található, az ide érkező turistákból Salisbury is sokat profitál, hiszen a világhírű, Világörökségek részét képező nevezetességhez ez a legközelebb eső nagyváros. A városnézés Salisbury építészeti sokszínűsége miatt kifejezetten érdekes és sok felfedezni valót tartogat, de Salisbury a történelmi látnivalókon túl is izgalmas. A jelenben is megtalálta magát, élénk, modern város, tökéletes úti cél akár több napra is.

Salisbury katedrális

Salisbury katedrális

Viszonylag rövid idő alatt, 1220-1266. között épült fel a város mind közül legjelentősebb és legismertebb épülete. Angliában számos lenyűgöző templom van, de a salisbury katedrális nagyságával és tiszteletet parancsoló megjelenésével nem sok kelhet versenyre. Tipikus angol gótikus stílusban építették egy hajóval, hosszú kórussal. Belső terének fenséges hangulatát a fehér mészkő és a sötéten csillogó purbecki márvány adja meg. Északi oldalhajójában egy csodálatos, 1386-ban készült óra látható, talán a világ legrégebbi, ma is működő óraszerkezete. 123 m magas, a 14. században épített tornya Salisbury koronája, Anglia egyik legmagasabb templomtornya. A középkori építőknek óriási kihívást jelentett megépíteni a nagyjából 6500 tonna súlyú tornyot, melynek egyenesen tartásához bonyolult boltíveket, támpilléreket, merevítéseket használtak. Azóta többször is megerősítették a tornyot, de még ma is a “rozoga toronyként” emlegetik. A Salisbury katedrálisban található az 1215-ben készült Magna Charta négy fennmaradt eredeti példányából az egyik. A legjobb módja a katedrális alapos felfedezésének, ha részt veszünk a 90 perces túrán, melynek során 332 lépcsőfokon keresztül feljuthatunk a toronyba is, ahonnan szédületes a kilátás a városra és a környező vidékre. Ehhez előzetes foglalás szükséges.

Katedrálishoz tartozó épületek

A katedrális és a hozzá tartozó épületek a városnak egy különálló részét alkotják, hozzájuk három átjárón keresztül lehet eljutni. Gyönyörű, zöld gyeppel körbevett Erzsébet- és György-korabeli épületek ezek a 14-18. századból. A házakat az egyház kötelekében és a katedrális iskolájában dolgozók használták. Közülük talán a legérdekesebb az Annak királynő stílusában épült Mompesson-ház, melynek egyik legszebb eleme a tölgyfából faragott lépcsősor. Berendezését elegáns, korabeli bútorok adják, látható itt egy 18. századi pohár gyűjtemény is. Az Arundells a volt miniszterelnök, Sir Edward Heath otthona volt, itt az ő személyes tulajdonát képező zenei emléktárgyakból, keleti és európai kerámiákból, fényképekből és a vitorlázáshoz kapcsolódó tárgyakból láthatunk kiállítást.

Old Sarum

A mai Salisbury őse a város melletti dombon álló Old Sarum. Ezt a települést még a történelem előtti időkben megerősítették, majd a rómaiak építettek itt tábort Sorviodonum néven. Hódító Vilmos stratégiailag kedvező fekvésűnek ítélte meg a területet, ezért 1075-ben várat építtetett, a korábbi település 1220 lakosa ekkor költözött át New Sarum, a mai Salisbury területére. Ezen a történelmi helyszínen a vár alapjainak és a katedrálisnak a romjai láthatók.

Malmesbury Ház

Káprázatos kilátással a katedrálisra, számos műemléki épület között található az eredetileg a káptalan számára épített Malmesbury Ház. A 1416-ban épült, később többször bővítették. A 9 hálószobás, 6 fürdőszobás házban 1665-ben II. Károly király élt, a ház zenetermében pedig állítólag George Frideric Handel komponálta első angol művét.

Régi városközpont

Régi városközpont

Salisbury óvárosában favázas házak és történelmi épületek sorakoznak. Itt áll a 15. században épül Szent Tamás plébániatemplom, valamint a középkori piactér a 15. századi kereszttel. A szép műemlék az egyetlen fennmaradt darabja azon négy kereszteknek, melyek egykor Salisburyben álltak. Ezek mind a különböző piacok helyét jelölték, a ma is látható kereszt körül tartották a baromfi vásárokat, de volt egy-egy kereszt, a sajt, az élőállat és a gyapjú vásárok területén is. Napjainkban keddenként és szombatonként tartják itt a piacot. Az óváros egyik büszkesége a 15. századi Plume of Feathers fogadó, valamint a Joiner’s Hall, a szép, favázas épület, mely a 16. századból származik.

The Rifles

A The Rifles, azaz a Berkshire és a Whiltshire Múzeum az angol megyei ezred történetét mutatja be. Az 1254-ben épült házban működő múzeum díjnyertes gyűjteménnyel büszkélkedhet, látható itt az amerikai függetlenségi háborúból származó ágyú, viktoriánus uniformisok, a látogatók megismerhetik az ezred történetét a hétéves háborútól kezdve. A kertekben sétálni, kávézni és piknikezni is lehet, innen út vezet az Avon-folyóhoz.

Charlie’s Farm Cholderton

Egész napra remek programlehetőség a családnak ellátogatni erre az állatokkal teli farmra. Itt már több évszázados hagyománya van az állattenyésztésnek, de építészeti szempontból is tartogat érdekességeket. A farmon kiemelt figyelmet fordítanak a ritka állatfajok tenyésztésére, köztük különleges fajtájú nyulak, pónik és baromfik kihalástól való megmentésére. Az állatparkon a látogatók betekintést nyerhetnek egy nyüzsgő farm hétköznapjaiba, de rendeznek sertésversenyeket, traktor túrákat, sőt, a látogatók még a munkából is kivehetik a részüket. A környékbeli családok egyik kedvenc helye ez a hétvégék eltöltéséhez, még szálláslehetőség is van 70 fő számára.

1 hozzászólás

  1. Bocs, de ki hallott már olyat, hogy Old Sarum őskori erődítmény ill. település nevét régi Sarum-ként fordítják, s ha már egésznapos farm-kirándulás, itt van nem messze a Salisbury síkságon Stonehenge,
    talán érdemes megemlíteni és megnézni…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here