AlthorpAki járt már Anglia fővárosában vagy több napot szeretne eltölteni ott, jól teszi, ha a város határain kívül is körülnéz. Sok történelmi helyszín és épület, gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas látnivalók kínálják magukat már egészen kis távolságra Londontól. Nem fogunk unatkozni akkor sem, ha egy egész napot szánunk a város környéki nevezetességek felfedezésére.

Althorp

Autóval másfél óra alatt megérkezünk erre a 14.000 hektáros vidéki birtokra, mely a Spencer család hercegeinek és hercegnőinek hivatalos rezidenciája. Itt élt Diana walesi hercegnő, mielőtt hozzáment volna Károly herceghez és itt, a tó közepén lévő kis szigeten van végső nyughelye is.
A Northamtponshire-ben található birtok a 16. század óta képezi a család tulajdonát, a kastély 1688-ban épült. Az eredetileg Tudor stílusú épület arculata gyökeresen megváltozott, amikor 1788-ban Henry Holland építészt bízták meg a felújításával. Belsejében a Spencer család tagjainak portrégyűjteményét láthatjuk, közülük több darabot a híres flamand festő, Anthony van Dyck készített. A kastély egyik legérdekesebb szobája az, ahol Mária királynő és férje, V. György tartózkodtak, mikor 1913-ban látogatást tettek a birtokon. A Diana emlékére létrehozott kiállítás a hercegnő életét mutatja be.
Althorpot a turisták kizárólag nyáron, júliusban és augusztusban látogathatják. A közelben érdemes megnézni a 16. századi hagyományos angol fogadót is.

Hampstead

John Keats háza

Az egykori falu ma már gyakorlatilag egybeolvadt Londonnal, de mégis kívül esik a nagyvárosi nyüzsgésen. Ide elsősorban a költő, John Keats háza miatt jön a legtöbb turista. Bár csupán két évig, 1818-1820-ig élt itt, Keats ebben a házban írta néhány legszebb szerelmes versét, amihez a szomszédban lakó Fanny Brawne iránti érzelmeiből merített ihletet. A ház 1815-ben épült és Keats egyik barátjával lakott itt. A legelsőként épült azok közül a hampsteadi házak közül, melyeket 1950-ben műemlékké nyilvánítottak. Keats innen indult el Rómába, ahol 25 évesen, tuberkulózisban meghalt. A Keats-ház 1925 óta nyitva áll a látogatók előtt.

Canterbury

Londonból 99 km megtétele után érjük el a katedrálisáról híres várost. A gyönyörű, középkori település a 6. század óta a kereszténység központja volt, amikor Gergely pápa ide küldte Szent Ágostont. Az eredeti templomot a 11. században építették át, ezt a lenyűgöz épületet láthatjuk ma is. A mai napig 104 érseke volt, közülük a leghíresebb Becket Szent Tamás, akit a katedrálisban gyilkoltak meg 1170-ben. Az épületnek kétségkívül legszebb részei a festett üvegablakok, melyeknek a világ minden tájáról csodájára járnak a látogatók. Ezek a 12-13. századi alkotások uralkodócsaládokat és bibliai történeteket ábrázolnak.

Newbury

A várostól északra található a 14. századi Donnington kastély. Az évszázadok során számtalan tulajdonosa volt, köztük uralkodók is. A vár történelmében a legfontosabb időszak az angol polgári forradalom volt, amikor 18 hónapon keresztül verte vissza a támadásokat, míg végül megadta magát. A parlamentaristák ekkor lerombolása mellett döntöttek, erre 1646-ban került sor. Mára egyedül a kaputorony maradt meg belőle, ami műemléki védelem alatt áll. Newbury-ben a Shaw-házat is felkereshetjük, melyet a gazdag helyi posztógyáros, Thomas Dolman építtetett 1581-ben. Az épületben ma iskola működik, de ha hétvégén vagy iskolaszüneti napon járunk erre, belülről is megnézhetjük.

St. Alban

St. Alban katedrális

Sok londoni költözik ki a városközponttól csupán 20 percnyire fekvő kisvárosba. St. Alban 2000 éves múlttal rendelkezik, legjelentősebb látnivalója pedig a katedrális, ami az egész városképet uralja. Különböző korszakok figyelhetők meg rajta, építéséhez még az egykori római település, Verulamium házainak tégláit is felhasználták. Ez Nagy-Britannia első keresztény vértanújának, Szent Albánnak a leghíresebb szentélye. Bár eredeti sírjából csak egyetlen kőlap maradt meg, ma is messziről jönnek a zarándokok, hogy láthassák. 1077-ben, amikor építését megkezdték, az ország egyik legnagyobb épülete volt.
A Verulamium Múzeumban a római városból megmaradt, gyönyörű mozaikokat és szobákat láthatunk, melyek segítségével könnyű elképzelni, milyen volt az élet abban az időben. Nem messze innen nézhetjük meg az ókori színház romjait, mely egész Nagy-Britanniában egyedülálló.
St. Alban egy csodálatos parkkal is büszkélkedhet, itt található a Királyi Nemzeti Rózsatársaság parkja, ahol közel 2000 különböző fajta rózsa borítja be az 5 hektáros területet. A parkot 1876-ban alapították azzal a céllal, hogy fejlesszék, tanulmányozzák és művészi szintre emeljék az Anglia jelképes virágának számító rózsa termesztését. A parkban három halastó, többféle vízinövény és egy labirintus is van, a legjobb, ha nyár elején látogatunk el ide, amikor a legtöbb rózsafajta virágzásnak indul.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here