Hagyományőrző felvonulás, SenjA következő listát jövőre is előveheted, mert ezeket a hagyományos ünnepségeket garantáltan minden évben megrendezik Horvátországban, melyekről kár lemaradni, ha éppen akkor nyaralunk a közelben. Ezek az ünnepségek remek lehetőséget adnak arra, hogy bepillantást nyerjünk Horvátország történelmi és kulturális örökségébe.

Fesztiválok, hagyományőrző rendezvények, ünnepségek Horvátországban:

Vinodol Nyári Esték – Novi Vinodolski

Valódi zenei élményt remélhetsz a fesztiváltól. Széles a skála, klasszikus, pop és népzenei előadásokat és koncerteket tartanak. Nemcsak zenészeket, hanem színészeket is láthatsz a produkciókban.

Bumbari Fesztivál – Vodnjan

Elnevezése onnan ered, hogy a helyiek bumbarinak hívják magukat. Ez egy folkfesztivál, ahol népviseletbe öltözve rendezik a garantáltan vidám szamárversenyt, közben pedig a velencei eredetű süteménnyel, a crostolival kínálják a közönséget.

Ókori Sportok Olimpiája – Brodanci

30 éve rendszeresen megrendezik, érdekességét pedig az adja, hogy olyan sokszázéves sportágakat ismertetnek meg a látogatókkal versenyek keretében, amelyekről ma már keveset vagy sokszor semmit sem tudunk, hiszen kevés írásos forrás maradt fenn az eredetükről.

Sinjska Alka – Senj

Minden év augusztusának első vasárnapján rendezik ezt a hagyományőrző lovagi tornát, megemlékezve a törökök 1715-ös kiűzéséről. A háromnapos ünnep csúcspontja egy vitézi próbatétel, amikor egy felfüggesztett gyűrű közepébe kell lándzsával beletalálni. A horvátok számára ez az ünnep a szabadságot és a hősiességet jelképezi.

Szent Rókus napja – Korcula

Augusztus 16-án rendezik, legérdekesebb része a mostra kardtánc. Ez valaha az egész Mediterráneumban nagyon népszerű volt, mostanra azonban már csak itt, Korcula szigetén őrzik hagyományát.

Ezek az ünnepségek, fesztiválok nem annyira a bulizásról, inkább a horvát hagyományőrzésről és kultúráról szólnak. Bepillantást engednek a régmúlt történelmi eseményeibe, a hiedelemvilágba és rendkívül látványosak. Kellemes színfoltjai lehetnek egy horvátországi nyaralásnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here