ZOOM GyerekmúzeumA kisgyermekes családok is bátran nekivághatnak Ausztria fővárosának, hiszen Bécsben rengeteg olyan dolog van, ami a kicsik érdeklődését is felkeltheti. A gyönyörű utcákon való barangolástól kezdve az izgalmas látnivalókon és a kerékpározáson át a környékbeli túrákig a kisebb-nagyobb gyerekkel érkező családok is kellemesen eltöltött óráknak néznek elébe.

A városnézés megtervezésekor természetesen kompromisszumot kell kötnünk, a múzeumok végiglátogatása helyett inkább válasszuk ki a legizgalmasabb, leglátványosabb tárlatokat és színesítsük a napot az állatkerttel, a lenyűgöző bécsi erdővel vagy a kihagyhatatlan Minopolis-szal, ami garantáltan felejthetetlen élményt szerez a gyerekeknek és a szülőknek is.

A városnézést kezdhetjük a Múzeumnegyedben, ahol bár a legtöbb kiállítás egy átlagos gyereket a végtelenségig untatna, akad köztük egy, ami biztosan leköti a figyelmüket. Ez a ZOOM Gyerekmúzeum, melyet 1994-ben alapítottak és 2001-ben költöztettek át mai, jóval frekventáltabb helyére. A 10 múzeumot magába foglaló komplexumban a gyerekek érzékszerveit, motorikus képességeit fejlesztő játékokat lehet kipróbálni, a korosztályok és különböző témák szerinti tematikus kiállítások megismertetnek az óceánok élővilágával, a nagyobbak kipróbálhatják magukat filmrendezőként, operatőrként vagy közelebbről megismerkedhetnek a tudomány, a technológia és a kultúra világával.

SchönbrunnBár a Schönbrunni kastély más szempontból ragadja meg a felnőtteket, mint a gyerekeket, kétségkívül minden korosztályt elvarázsol. Kifejezetten a kicsiket számos attrakcióval várják, díjnyertes állatkerttel, Gyerekmúzeummal, ahol a császári család gyerekeinek életét mutatják be és a gyerekek korabeli jelmezekbe öltözhetnek, a Marionett Színházban pedig színvonalas rokokó előadásokat láthatunk.
Ha Bécs, akkor Práter. Ez az osztrák főváros legnagyobb és legrégebbi vidámparkja, egy fényes és színes kavalkád a nosztalgia jegyében. Van itt minden: 19. századi óriáskerék, öreg gőzmozdony, Madame Tussauds viaszfigurái, melyek az osztrák történelemről mesélnek – összesen mintegy 250 féle szórakozási lehetőség várja a gyerekek és felnőttek valamennyi korosztályát. A Práter egy csodálatos zöldövezetben, 6 millió m2-es területen fekszik, 4,5 km hosszú fasorán rengeteg a futó, kerékpározó, görkorcsolyázó. Kerékpárt egyébként helyben is kölcsönözhetünk.

A családok számára kihagyhatatlan látnivaló a Minopolis, a gyerekváros, ami egész Európában a legnagyobb ilyen típusú létesítmény. A kicsik néhány órára a felnőttek bőrébe bújhatnak, kipróbálhatnak különféle szakmákat, “dolgozhatnak” fodrászként, eladóként, rendőrként, megszerezhetik a jogosítványt és megtanulhatnak gazdálkodni a pénzükkel. Minopolis tele van üzletekkel, található itt tűzoltóállomás, orvosi rendelő, pékség, akárcsak a nagybetűs életben. A gyerekek álmai itt valóra válnak, ezért erre a programra érdemes több órát vagy akár egy egész délután szánnunk.
Ha városnézés közben szeretnénk egy kis pihenőt beiktatni, menjünk el a BOGI Parkba. Ez Ausztria legnagyobb fedett játszótere, ahol a gyerekek vulkánt mászhatnak, quadozhatnak, csúszdázhatnak, trambulinozhatnak, felfedezhetnek egy varázslatos barlangot, miközben a szülők kifújják magukat az étteremben.

A Tenger Háza (Haus des Meeres) több mint 3500 állatfajjal ismerteti meg a gyerekeket. Terráriumában krokodilokat és kígyókat nézhetünk meg, van itt cápa, piranha és teknős is. Az Eszterházy Parkban található Tenger Háza egy krokodilparkkal is várja a látogatókat, a több mint 10 ezer állat között majmokat és más szárazföldi állatokat láthatunk. Az utak zubogó vízesések mellett és függőhidakon vezetnek át, a gyerekek egy percig sem fognak unatkozni itt.
A Spanyol Lovasiskola Ausztria egyik emblematikus intézménye, a világ legrégebbi ma is működő lovasiskolája. A felnőttek számára akár történelmi szempontból is érdekes, azokat a gyerekeket pedig, akik a lovak szerelmesei, azonnal magával ragadja. Minden év júliusában tartják a lipicai ménes bemutatását egy fantasztikus show keretében.

Haus der Musik

Kevés családnak jut eszébe ellátogatni a Zene Házába (Haus der Musik), pedig ez lehet a városnézés egyik fénypontja. Egy hihetetlenül jól kigondolt és felépített interaktív múzeumról van szó, ahol a gyerekek előtt feltárul a hangok és a klasszikus zene világa, egybekötve a szórakozást a tanulással. Megismerhetik a legnagyobb zeneszerzőket és a legfontosabb zeneműveket, tapasztalhatják, hogyan hallja a hangokat a magzat a mama pocakjában, sőt akár a Bécsi Filharmonikusok karmesterének bőrébe is belebújhatnak.

Amennyiben az időjárás engedi, ne hagyjuk ki a természetjárást, merthogy Bécs erre is lehetőséget ad. A szabadtéri kikapcsolódásnak és a sportolásnak ebben a hatalmas városban nincsenek korlátai. A bécsi erdőben kilóméter hosszan sétálhatunk, a gyerekek pedig kiszabadulhatnak és kedvükre szaladgálhatnak a friss levegőn. Bécstől kb. 45 percnyire található a Kahlenberg Erdei Kötélpark, ahol a gyerekek minden mozgásigényüket kielégíthetik. Az erdő fái között kötélpályák vezetnek, melyeket életkor szerint lehet igénybe venni. A négy futballpályányi területen összesen 18 különböző mászópálya van. A park egy dombos vidéken fekszik, gyönyörű kilátással Bécsre. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki a közeli Josefinenhüttét, az elbűvölő tradicionális éttermet és kávézót.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here