HalkidikiA Halkidiki-félsziget bódító egyvelege a kék és a zöld árnyalatainak. Buja, zöld erdői lenyúlnak egészen a türkizkék tengerig, végtelen öblei Görögország legszebb strandjainak adnak otthont. Mivel elég nagy régióról van szó, a szálláslehetőségek száma szinte végtelen, a hotelek és az apartmanok pedig nyaranta rendszerint dugig megtelnek, hiszen Halkidiki az egyik legnépszerűbb a görög úti célok között. Gazdag kulturális öröksége, tökéletes állapotban megőrzött keresztény műemlékei és híresen jó ételei valódi turista mágnesek.

Halkidiki földi paradicsom azok számára, akik szeretik a hegyeket és szívesen kapcsolódnak ki háborítatlan környezetben. Számos gyalogos és kerékpáros útvonal fut a fenyves- és tölgyerdők sűrűjében, a friss levegőt szinte harapni lehet. A túrázók a kristálytiszta vizű patakoknál enyhíthetik szomjukat, míg el nem érnek a bájos települések egyikébe, ahol barátságos tavernák várják őket. A strandokon nemcsak a látvánnyal nem lehet betelni, de a vízisportok valamennyi változatát is bárki kipróbálhatja. Nyáron számos művészeti fesztivált is rendeznek, ahol egyértelműen a zenéé a főszerep.

A Halkidiki-félszigetnek három “lába” van, melyek hosszan nyúlnak a tengerbe dél felé. Az első Kassandra, ahol a leginkább kiépített üdülőhelyek találhatók, a második Sithonia, ami kevésbé turisztikai jellegű, sokkal inkább a szép strandok és öblök dominálnak itt, a harmadik pedig az Athos-hegy, ahol zárt szerzetesi közösség él, a belépés a félszigetre pedig csakis férfiak számára és előzetes engedéllyel lehetséges.

Kassandra-félsziget

Kassandra-félsziget

Szaloniki Görögország második legnagyobb városa, népessége megközelíti a 400 ezret, lakóinak fele biztosan a Kassandra-félszigetet veszi célba nyáron. Ehhez még hozzájön az a rengeteg európai turista, akik szintén a modern üdülőhellyé fejlesztett Kassandrán szeretnénk tölteni a vakációt, így a félsziget gyakorlatilag már júliusban megtelik. Egész Halkidikin itt a legpezsgőbb az éjszakai élet, a szállások pedig jóval olcsóbbak, mint a Sithonia-félszigeten. Szép számmal találhatók itt kempingek, az önellátás az apartmanokkal és a piacokkal 100%-ban megoldható. A diszkókkal és night clubokkal bőségesen ellátott Kallithea inkább a fiatalok számára jó választás, míg a tőle nem messze fekvő Polyhrono jóval csendesebb, családbarát üdülőhely.

Sithonia-félsziget

A turistákat elsősorban a káprázatos strandok, az élénk, de mégsem túlzottan nyüzsgő éjszakai élet és a mindentől távoli nyaralás érzése vonzza ide. Bár a Sithonia-félsziget már egyáltalán nem mondható Görögország felfedezetlen szegletének, ha lemerészkedünk a főbb útvonalakról, meg lehet találni itt a rejtett öblöket, főleg augusztusban, amikor még kevesebb a turista. A tengerparti út hurokként fogja körbe a félszigetet, elhalad széles öblök mellett, átfut a fenyőkkel benőtt hegyoldalakon és érinti a kisebb-nagyobb üdülőhelyeket. Sithonia nincs híján a turisták igényeit kielégítő szolgáltatásoknak, de a tömegturizmus fogalma egyelőre messze áll a félszigettől.

Athos-hegy

A Szent-hegy az UNESCO Világörökségek sorába tartozik, egy kis állam az államon belül, ami konstantinápolyi pátriárka fennhatósága alatt áll. Az első szerzetesek az 5. században telepedtek le itt, hogy zavartalanul, a világtól távol gyakorolhassák vallásukat. Ma 20 ortodox kolostor működik itt, közülük 17 görög, a másik 3 pedig szerb, bolgár és orosz. A kolostorokon kívül található itt 12 szerzetesi közösség és sok magányos remetelak is. Az élet az Athosz-hegyen az imádság, a magány, a böjt, a testmozgás és az engedelmesség köré szerveződik. Semmilyen modern létesítmény nem található itt, a szerzetesek az étkezésüket is a lehető legegyszerűbb módon oldják meg, leginkább kenyeret és olajbogyót fogyasztanak, mivel céljuk, hogy a testüket nélkülözéshez szoktassák. A kolostorokban imádkoznak, ezenkívül mezőgazdasági munkát végeznek. Az Athos-hegy kolostorai kincsestárai a középkori történelmi leleteknek. Láthatók itt 13. századi festmények, a bizánci korból származó kéziratok, márvány szobrok és oszlopok, kelyhek, ikonok, gyönyörű miniatúrák, 12. századi arany és ezüst tárgyak. Valamennyi görög alkotásnak nagyjából az egynegyedét itt őrzik, a könyvekkel és a kéziratokkal együtt a műkincsek száma meghaladja a 15 ezret.

Nea Fokea

Nea Fokea

Az egyik legnépszerűbb üdülőhely Halkidikin. Az ősi, i.e. 600-ban korinthoszi telepesek által alapított Potidea város romjain épült ki 1922-ben, Kelet-Trákiából érkező emigránsok népesítették be. A régió egyik legszebb falva ez, amit mélyen áthat a történelem. Látnivalói közé tartozik a várrom és egy templom, valamint az 1930-ban megnyitott csatorna, ami elválasztja a területet Halkidiki többi részétől. Nea Fokeaban több étterem, szálloda és üzlet is van.

Petralona-barlang

A 300 m-rel a tengerszint felett található barlang cseppkő formációi, valamint az itt feltárt, megkövesedett koponyák és csontok révén vált világhírűvé. A barlangot 1959-ben egy helybeli fedezte fel, néhány év múlva megkezdődtek az ásatások, melyek napvilágra hoztak kőkorszaki szerszámokat és olyan állatok megkövesedett maradványait, melyek évezredekkel ezelőtt kihaltak. A legértékesebb lelet a kb. 70 ezer évvel ezelőtt élt neandertáli ember koponyája, mely a legrégebbi európai lelet, amit az előembertől valaha feltártak. A barlangnak egy egészen rövid szakasza látogatható, bent nem szabad fényképezni, mivel az ásatások még folynak és a fények a cseppköveket is károsíthatják.

Marmaras

Halkidiki egyik kozmopolita települése, melyet 1922-ben alapítottak, amikor rengeteg emigráns érkezett ide Anatóliából. Évente több ezer turista látogat el ide, ők kedvükre válogathatnak a hotelek, éttermek, tavernák és a vízisportok széles kínálatából. Itt találhatók Halkidiki talán legszebb strandjai, arany színű homokkal, eukaliptusz fákkal és hangulatos tavernákkal övezett, festői kikötővel. A falu határain kívül van itt egy luxus szálloda komplexum, ahol még több szolgáltatás elérhető, működik itt golfpálya, kaszinó és egy szabadtéri színház is.

Nikiti

A Sithonia-félsziget legnépszerűbb üdülőhelye, Halkidiki fővárosától 35 km-re fekszik. Egy régi, hagyományos falu ez, fenyvesekkel és fantasztikus tengerparttal. A Nikiti környéki területeken számtalan ősi település nyomai láthatók. 1300-ban a falu és annak vidéke az athos-hegyi kolostor irányítása alá került, a 14. században a Xenophontos kolostorból költöztek ide földművesek. Idővel a lakók számra egyre nőtt, a 15. században a kis közösség önálló település lett. Ma bővelkedik szálláslehetőségekben és éttermekben, kikötőjéből sok hajó indul Halkidiki legközelebbi falvaiba és strandjaira.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here