Picos de Europa Nemzeti ParkHegyek, mocsarak, tengerpartok, erdők, vulkánok, tavak – Spanyolország 14 nemzeti parkja ezeket foglalja magába. A változatos tájak a lenyűgöző látvány mellett rendkívüli ökológiai gazdagsággal is büszkélkedhetnek. Spanyolország egyértelműen kitűnő úti cél azok számára, akik a természetben szeretnének kikapcsolódni, akár gyakorlott túrázók, akár a gyönyörű vidékeknek nem tudnak ellenállni.
A Pirenneusoktól a Kanári-szigetekig Spanyolország nemzeti parkjai összesen 325.000 hektáros területet foglalnak el. Olyan vidékek tartoznak közéjük, melyeket emberi kéz évszázadok óta nem háborgatott és ahol a természeti szépség mellett a kulturális értékek, a ma is élénken élő hagyományok miatt is érdemes barangolni.

Hegyvidéki nemzeti parkok

A túrázástól kezdve a hegymászáson át a kerékpározásig, sőt télen a síelésig hosszú a lista, hogy ezekben a nemzeti parkokban mi mindennel lehet tartalmasan eltölteni az időt. Az élénk zöld vidékeket télen a hó uralja, a hegyvidékek a kalandvágyók számára az országon belül a legjobb úti célok közé tartoznak.
A Picos de Europa Nemzeti Park az utolsó menedéke olyan veszélyeztetett fajoknak, mint a barnamedve vagy a siketfajd. Itt találhatók az ország legmélyebb barlangjai és sokak szerint a Picos de Europa Spanyolország legfestőibb hegyvidéke. Csúcsai elérik a 2600 m-es magasságot, ezeket a tél nagy részében hó borítja. Az 1500 m mély Cares-szurdok mentén fantasztikus kirándulást lehet tenni egészen Cain faluig. A nemzeti park néhány pontján remek helyek vannak a madarak megfigyeléséhez, a távolabb eső területeken pedig vaddisznót és barnamedvét is látni lehet. A park alacsonyabban fekvő területeit a pásztorok használják legeltetéshez, az itteni falvak nevezetesek a barlangokban érlelt, pikáns sajtjukról, amit erre járva kötelező megkóstolni.

Aigüestortes és Estany de Sant Maurici Nemzeti ParkAz Aigüestortes és Estany de Sant Maurici Nemzeti Parkban bőséges a kínálat folyókból, vízesésekből, kanyonokból. Csak ezen a területen több mint 200 tó található, melyek a Pirenneusok legnagyobb kiterjedésű tavai közé tartoznak. A 40.000 hektáros nemzeti park 1600-3000 m-es magasságban fekszik, a hegységet többségében gránit és pala sziklák alkotják, melyek között a jellegzetes U-alakú völgyeket a jégkorszak során erózió formálta. Több száz tava között van, amelyiknek mélysége az 50 m-t is eléri, némelyiket vízesések táplálnak. Ez a vidék túrázás szempontjából Spanyolországnak az egyik legszínvonalasabb része, térképek, túrafelszerelések, élelem és víz szinte mindenütt beszerezhetők.

Az Ordesa y Monte Perdido Nemzeti park koronája a Monte Perdido csúcsa 3355 m-es tengerszint feletti magasságban. A buja, zöld erdők és völgyek, a magasan fekvő rétek és a meredek lejtők körül a hegycsúcsok fonnak gyönyörű koszorút. A nemzeti park területe 15.000 hektár, dús növényzetét az Atlanti-óceán felől érkező párás levegő tartja zölden. Az erdőhatár felett színes virágok nyílnak, orchideák, ibolyák, rózsák tarkítják a réteket. A park területén 170 féle madár él, köztük sasok és fakókeselyűk, de sokféle emlős is honos itt, mint a kőszáli kecske, a vidra és a vaddisznó. Gyalogláshoz és hegymászáshoz számos lehetőség van a nemzeti parkban, májustól novemberig járhatók az útvonalak, télen a hó jelenthet akadályt. Augusztus közepén, amikor a legtöbb spanyol kiveszi a szabadságát, a park általában zsúfolt.

Sierra Nevada Nemzeti Park

A Sierra Nevada Nemzeti Parkban található a spanyol szárazföld legmagasabb csúcsa, a 3482 m magas Mulhacen, de ezen kívül a Sierra Nevada-hegységnek még 15 3000 m feletti csúcsa van. A déli oldalon lévő lejtők az Alpujarras régiót alkotják. Ez egy különleges vidék, tele termőföldekkel, melyeket a hegyből lezúduló vizekkel öntöznek. A park 86.000 hektárt foglal el, hegycsúcsait az év felében hó borítja. Megtalálhatók itt a mély szakadékok és a jóval szelídebb lejtők is, ahol birkák és kecskék legelésznek békésen. Több mint 60 féle vadvirág nő a területen, spanyol hiúzzal és vadmacskákkal is találkozni lehet. A Sierra Nevada különlegessége, hogy tavasszal reggel síelhetünk a hegyekben, délután pedig a Costa Tropical partjainál úszkálhatunk.

A legjobb madármegfigyelő helyek

Islas Atlanticas Nemzeti Park

Az európai országok közül Spanyolországban található a legtöbb IBA, azaz madármegfigyelési terület. Több mint 400 olyan védett hely van az országban, köztük a nemzeti parkok is, ahol ezeket az állatokat közvetlen közelről lehet megnézni. Az Islas Atlanticas Nemzeti Park az egyik legfőbb madármegfigyelési terület, ökoszisztémája kiváló életteret biztosít a tengeri madarak kolóniáinak, sirályoknak, kormoránoknak, de delfinek, fókák, teknősök, bálnák, kagylók és más puhatestűek is megtalálhatók itt. Júniustól szeptemberig csónakon is be lehet járni a nemzeti parkot. Egyes szigetekre a turisták nem látogathatnak el, mivel azokat környezetvédelmi célokra és kutatásokhoz használják.

A Cabrera Nemzeti Parkot 19 kisebb sziget alkotja. 10.000 hektáros területén 430 növényfaj él, közülük 30 sehol másutt nem található meg, a világ valamennyi baleár gyíkjának 80%-a pedig szintén itt otthonos. A szigetek körüli mély és csendes vizekben a búvárkodást szigorúan tiltják és a csónakokkal lehorgonyozni sem lehet. Ezek a vizek az élőhelyei a teknősöknek, bálnáknak, delfineknek, ragadozó halaknak, óriáskagylóknak és koralloknak. A nyugodt környezet ideális a madarak számára is. Colonia de Sant Jordi és Porto Petro kikötőjéből indítanak ide kirándulóhajókat. A nemzeti park területén lehet túrázni, található itt egy múzeum, egy 14. századi vár romjai és egy ajándékbolt is.

A Donana Nemzeti Park mocsaras, homokdűnés területein európai és afrikai költöző madarakat lehet megfigyelni, telente nagyjából 200 ezer egyed fészkel itt és egy évben kb. 300 különböző fajtájú madár fordul meg a park területén. A sós vizű mocsarakban ideális feltételeket találnak a flamingók, a gémek és a kacsák, megtalálható itt a gólya, a kócsag és a szürkegém is. A nemzeti park határain belül különböző tudományos intézmények működnek és végeznek megfigyeléseket. A terület 1997-ben került fel az UNESCO Világörökségek listájára, évente közel félmillió látogatót fogad. A park el van kerítve és a belépést szigorúan ellenőrzik, de lehetőség van vezetett túrák során megismerni a vidék állat- és növényvilágát.

Tablas de DaimielA Tablas de Daimiel az ország legkisebb nemzeti parkja, területe csupán 1900 hektárt tesz ki. Ingoványos területét két folyó találkozása hozta létre, kitűnő élőhelyet biztosítva költöző madarak ezreinek. Ez Spanyolország egyik legnépszerűbb madármegfigyelési helye, ahol megtalálható a búbos vöcsök, többféle gém és kócsag, valamint ibériai kacsák.

A Cabaneras Nemzeti Park erdős és szavannás területének egyes részei leginkább Afrika vidékeihez hasonlítanak. A 41.000 hektáros területen legelők, sziklás csúcsok, erdővel borított hegyoldalak, mediterrán cserjések találhatók, paradicsoma ez a park a madármegfigyelőknek. A spanyol parlagi sas, a rétihéja, a búbos banka, a fekete gólya, a fakó és a fekete keselyű is otthon van ezen a vidéken. A parkban élő több mint 250 féle gerinctelen állatfaj negyedét a kihalás fenyegeti.

A Monfrague Nemzeti Park a világ legnagyobb fekete keselyű kolóniájának élőhelye. A 17.000 hektáros terület 2007 óta alkot nemzeti parkot, 2003 óta pedig az UNESCO Bioszféra Rezervátuma. A táj magában foglal száraz legelőket, magyaltölgy és parafa erdőket, sziklaszirteket. A keselyűk és a sasok mellett számos vízimadarat is meg lehet figyelni a parkban, ahol vadmacska, hiúz, többféle szarvas és vaddisznó is él.

Kanári-szigetek

A kontrasztok teszik hihetetlenül látványossá a Kanári-szigetek nemzeti parkjait. La Gomera szigetén található a Garajonay Nemzeti park közel 4000 hektáron, mely része az UNESCO Világörökségeknek. Lombos erdői gyakran misztikus ködfelhőbe burkolóznak, a köd a források s patakok vizével együtt olyan magas páratartalmat hoz létre, ami különleges növényeknek is megfelelő életfeltételeket biztosít. A park 80%-át babérerdők alkotják, de megtalálhatók itt az eperfák és a fehér hanga is. A park természetes szépségével nyűgöz le, rajta keresztül betekintést nyerhetünk, milyenek voltak az ősi, érintetlen erdőségek a vidéken. A világörökségi státuszt 1986-ban nyerte el, mint a szubtrópusi erdők ritka példája.

Timanfaya Nemzeti Park

Vulkánok, kráterek és megkövesedett láva látványa fogadja a Timanfaya Nemzeti Park területére érkezőket. Mintha csak a Holdra léptünk volna, pedig Lanzarote szigetén járunk, ahol a park 5000 hektárt foglal el. A hőmérséklet a földfelszín alatt csupán néhány méterrel már eléri a 400-600 fokot, számos gejzír és forró vizű forrás tör fel a föld alól. A parkban informatív látogatóközpont várja a turistákat, akik a kijelölt tengerparti ösvényeken szabadon barangolhatnak.

A Caldera de Taburiente Nemzeti Park La Palma-szigeten található, 4700 hektáros területének ékessége az elsüllyedt, 10 km széles és 200 m mély kráter, ami az egyik legnagyobb a világon. A kráter peremén a legmagasabb pont a tengerszint felett 2423 m-rel található Roque de los Muchachos, míg a legalacsonyabb pontja 430 m-en van. A park legfőbb attrakciója a drámai tájkép, szinte függőlegesen meredező, 800 m magas falakkal, patakokkal, 150 m-es magasságból alázúduló vízesésekkel, miközben egy részén a Kanári-szigetek legnagyobb erdeje található.

A Teide-hegység Nemzeti Park büszkesége Spanyolország legmagasabb csúcsa, a 3718 m-es Teide-vulkán, ami a világ egyik leglátványosabb geológiai képződménye. A Teide-hegy az atlanti szigetek valamennyi hegyénél magasabb, egyben ez a világ harmadik legnagyobb vulkánja. Jelenleg alszik, utolsó kitörése 1909-ben volt, de forró gőzök és kénes gázok emlékeztetik az arra járókat, hogy a Teide egy nagyon is működő vulkán. Nyáron a hőmérséklet itt 40 fok körül mozog, telente viszont gyakran hó borítja a vidéket. A vulkán körül túraútvonalak futnak, felvonóval pedig 3555 m-es magasságig lehet feljutni, innen már csak egy kis sétát kell megtenni a csúcsig. Az elmúlt években ide érkező nagy számú turista miatt a belépést szigorították, ha a csúcsig felmenni nem is tudunk, a felvonó végállomásánál kialakított kilátóból megcsodálhatjuk a páratlan szépségű tájat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here