BanskoBulgáriára gondolva a legtöbb embernek egyből a tengerpart és a nyaralás jut eszébe, pedig nem csupán a napozás, pancsolás miatt érdemes ebbe az országba elutazni.
Bansko városa Bulgária délnyugati részén található, 160 kilométerre a fővárostól, Szófiától. A város a Glazne folyó mentén fekszik, a Pirin-hegység lábánál.
Bansko tipikus példája a régi hagyományok és a modern stílus keveredésének. Az új, fényűző hoteleket és apartmanokat csupán egy kis, kövezett út választja el a több száz éves népi házaktól. Az egyedülálló építészetnek és a számtalan látványosságnak köszönhetően Bansko szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

Bárok és hagyományos bolgár éttermek százai várják a szórakozni és pihenni vágyókat. Banskot a legjobb téli üdülőhelynek tartják Bulgáriában, de a város nem csupán a sí szerelmeseinek jelent kitűnő kikapcsolódást. A leghosszabb sípályákkal, a számtalan wellness központtal és a gazdag kulturális történelmével, Banskoban mindenki talál magának valami szórakoztató programot. A várost minden évszakban szívesen látogatják a turisták, hiszen a nyári időszakban az utakat és a sípályákat hegyikerékpározásra használhatják. Ezenkívül más sportolási lehetőségek is vannak, mint például hegymászás, lovaglás, vadvízi evezés stb. Az egyik legnagyobb golfpálya is a közelben található, a történelem kedvelőinek pedig a régi romok és templomok nyújtanak lehetőséget a szórakozásra.

Történelme

Bansko városát már az ősidők óta lakják a jó elhelyezkedésének és a csodás természeti adottságainak köszönhetően. Számtalan ősi erődítmény romjait, trák sírhalmokat és középkori templomot fedeztek fel. Az első megmaradt dokumentum Banskoról, mint faluról egy török feljegyzés volt 1576-ból. Az óriási legelőkből és mély erdőségekből arra következtethetünk, hogy a 18. századig a lakosság nagy része szarvasmarha-tenyésztéssel és kézműveskedéssel foglalkozott. Bulgária újjászületése alatt Bansko is átformálódott, Kallómalmokat, vízimalmokat és fűrésztelepeket hoztak létre a Glazne folyó mentén.
Bansko számtalan híres embernek adott otthont. Itt született például Paìsiy Hilendàrski (1722-1773), hazafi lelkész, aki az Istoriya Slavyanobolgarskaya című, Bulgária korai történelméről szóló könyve miatt vált híressé. Olyan kiváló tudósok születési helye még Bansko, mint Neofit Rilski, Toma Hadjiikonomov – Molera, Marko Vezniov és még sorolhatnánk.

Síelés

Banskot kétségkívül a síelés és snowboardozás miatt keresi fel a legtöbb turista. A sípályák teljes hossza 75 km, a leghosszabb 16 km. A 16 sípályából majdnem az összes fel van szerelve hóágyúval, hogy kiváló minőségű hóborította pályán csúszhassanak a síelni vágyók. Az egyik pályát pedig ki is világították azért, hogy éjszaka is élvezhessük a síelést vagy snowboardozást. A sí központ legmagasabb pontja 2560 km. A síelők számára a legnagyobb kihívást a Tomba nevezetű pálya jelenti, ami Alberto Tomba, olasz síelő után kapta a nevét. A látogatók használhatják a kabinos felvonót is, amely Banskoból felvisz egészen Banderishka Polyana-ig. Egy szabadtéri jégkorcsolya pálya is üzemel a téli szezonban.

Nikola Vaptsarov múzeum

Nikola Vaptsarov múzeum

A múzeumot 1952-ben alapították Nikola Vaptsarov (1909-1949) emlékére. Bemutatja a költő életét egészen a gyerekkorától a haláláig. Vaptsarov az egyik leghíresebb antifasiszta, bolgár költő volt a 20. században. A múzeum kétszintes, és olyan eredeti dokumentumokat tekinthetünk meg benne, mint a költő keresztelői tanúsítványa, az iskolai végzettségeinek az igazolásai vagy mint a jegyzetfüzete, melyet édesanyja adott neki.

Pirin utca

Bansko főutcája, itt minden megtalálható, ami a síeléshez szükséges, sífelszereléseket vehetünk vagy bérelhetünk, de ha csak végigsétálunk az utcán, nézegetjük a kirakatokat és a szuvenír boltokat már az egy élmény. Megállhatunk egy tradicionális bolgár étterembe, vagy kiülhetünk egy teraszra és csodálhatjuk a látványt egy pohár gőzölgő kávé mellett.

Szentháromság Templom

Szentháromság Templom

A templom Bansko egyik legnagyobb látványossága. Képzeljünk csak el a csodás Pirin-hegység lábánál fekvő gazdag történelmi múlttal rendelkező templomot, milyen remek kombinációt nyújt ez a látogatók számára. 1835-ben avatták fel. A templom egy része a földszint alá került, hogy kisebbnek tűnjön, így a törököknek fogalmuk sem volt róla, hogy mekkora is valójában.

Éves Jazz fesztivál

Jazz fesztivál, Bansko

1998 óta minden augusztusban zenészek érkeznek Banskoba, hogy elhozzák a jazz élményét a kisvárosba. Dr. Emil Iliev, a fesztivál kitalálója és szervezője szerint a zene rendkívül jó hatással van a pácienseire. Körülbelül 20 évvel ezelőtt alapított egy klinikát Banskoban, ahova Európa különböző országaiból érkeztek betegek. Megtanulták, hogyan kell egészségesen élni, és a gyógyulás és pihenés mellett vágytak némi szórakozásra is. Innen jött az ötlet, mely mára egy hatalmas jazz fesztivállá nőtte ki magát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here