Svájc legnagyobb kantonja: GraubündenHa megkérdeznénk a helyieket, hogy mitől olyan különleges az ő kantonjuk, ódákat zengenének annak természeti szépségéről. Ez a vad, sok helyütt még mindig érintetlen környezet adja Graubünden csak felsőfokokkal leírható szépségét. Folyók, tavak, természetvédelmi területek, völgyek, sziklák, erdők, legelők, havas-jeges hegyek – van itt minden, ami egész évben elbűvölheti a kirándulókat. És akkor még szót sem ejtettünk a várakról, a kulináris élményekről és a vidék stratégiai fekvéséből adódó kulturális gazdagságról.

Graubünden még mindig kevésbé ismert, de a felfedezésre már réges rég megérett régiója Svájcnak. Lélegzetelállító hegyvidékein csak a szarvasok és a mormoták törhetik meg a tökéletes csendet, itt található az ország egyetlen nemzeti parkja, téli üdülőhelyei pedig több mint egy évszázada fogadják a turistákat. 7105 km2-es területével Graubünden Svájc legnagyobb kantonja, méretei ellenére azonban nagyon ritkán lakott, népessége nem éri el a 200 ezer főt. Erre főként az adhat magyarázatot, hogy a kanton teljes területe az Alpokban fekszik, határos Ausztriával, Olaszországgal és Liechtensteinnel. Graubünden számokban mérve is elképesztő: 150 völgy, 615 tó és 937 hegycsúcs található határai között. 11 régiójában az éghajlat mérsékelt, a legjobb időpont az utazáshoz a június és augusztus közti időszak, október és február között a vidék naponta alig néhány napfényes órával a sötétebbik arcát mutatja.

Svájci Nemzeti Park, Graubünden kantonGraubünden elsősorban a természet szerelmeseinek kiváló úti cél. Több mint 300 madárfaj él a területén, a kantonban három természetvédelmi park is található, de otthont ad az ország egyetlen nemzeti parkjának is, melyet 1914-ben alapítottak. A park nagy rész szubalpin zónában fekszik, nagyjából egyharmadát erdőségek borítják, 20%-át az Alpok alkotja. Bár a kirándulók nem térhetnek le a kijelölt ösvényekről, így is lehetőségük lesz gyönyörködni a káprázatos élővilágban, láthatnak alpesi kőszáli kecskét, gímszarvast, zergét és mormotát is. Nem kevésbé szép a Beverin Természeti Park sem négy völgyével, mély szurdokaival, kristálytiszta hegyi tavaival és látványos kis falvaival. A 370 km2-t lefedő park történelmileg, kulturálisan és nyelv szempontjából is változatos kis közösségek otthona. 11 településének összesen 2500 lakója van. A 2012-ben megnyílt park látképét a 2997 m magas Piz Beverin uralja, jelképei pedig a kőszáli kecskék, melyek a látogatók legnagyobb örömére gyakran mutatják magukat a vidéken.

Graubündenben található Svájc legnagyobb természeti parkja, a Park Ela is, ami 600 km2-en terül el. A park korántsem múzeum, élő környezete növényeknek, állatoknak és az embernek. Egyharmadát teljesen érintetlen, vad vidék alkotja, 3 mocsárvidéket és 9, nemzeti örökség szempontjából kiemelten értékes falut foglal magában, valamint Belfort és Riom várát, a Kesch-vidék gleccsereit, egy vízválasztót, melynek vize három óceánba ömlik, valamint itt található a 2008 óta az UNESCO Világörökségek sorába tartozó Albula vasút is.

Földrajzi helyzetéből adódóan Graubünden kultúrák találkozóhelye volt a kezdetektől fogva. Öröksége ennek megfelelően gazdag és érdekes, legjobban felfedezni a Park Ela túraútvonalait bejárva lehet. Itt találunk középkori várakat, román és barokk templomokat, valamint 10 svájci örökségi helyszínt. Graubünden a várak és kastélyok kantonja, itt található belőlük a legtöbb, de egyedülálló az országon belül amiatt is, hogy kizárólag ez a kanton rendelkezik három hivatalos nyelvvel, beszélik az olaszt, a németet és a rétorománt is. Továbbá, ez az egyetlen kanton, ahol a rétoromán hivatalos nyelv.
Graubünden fővárosa Svájc legrégebbi városa, Chur, melynek autómentes óvárosában a turisták nyugodtan nézelődhetnek és vásárolhatnak. Ez a kanton kulturális központja, emellett érseki székhely és nagy történelmi jelentőséggel bír, de mégsem divatjamúlt. Nagyon is pezsgő, ahol építészeti szempontból is jól megfér egymás mellett a régi és az új. Központi fekvésének köszönhetően ez az alpesi város tökéletes kiindulópontja a hegyvidék felfedezésére induló túráknak.

Bündnerfleisch

Graubünden az évszázadok során kifejlesztette a maga saját, egyedi konyháját, amivel a kulináris különlegességek rajongóit varázsolja el. A kanton egyik specialitása a bündnerfleisch, a regionális jellegű kolbász, melynek neve már védett márkanév. A capuns, azaz a töltött mángold levél és a pigna, vagyis burgonyás pite, a diós pite és az árpaleves is jellegzetes ételei közé tartoznak, míg a churi röteli, a 19. században kifejlesztett likőr a régió itala – ezt szuvenírként is érdemes magunkkal hozni.

Graubünden először a nyaralóknak lett kedvelt célpontja, míg 1865-ben ki nem fejlődött a kanton téli turizmusa is. Elsősorban Oberengadin, Davos-Klosters, St. Moritz, Arosa, Lenzerheide és Flims fogad sok turistát, a kanton többi része viszonylag kívül esik a kitaposott útvonalakon. Telente síelők és snowboardosok érkeznek ide, akik a fantasztikus lejtőkön túl a hangulatos lovasszánnal való utazást is kipróbálhatják.
A kantonban összesen 15 golfpálya van, de lehet hőlégballonozni is a festői völgyek és hegyek felett vagy a hamisítatlan svájci táj minden esszenciáját magunkévá tenni a zöld legelőkön heverészve.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here