Gyermekbarát HorvátországUtazás Horvátországba egy vagy több gyermekkel? Nem probléma! Az ország gyermekbarát, a horvátok pedig segítőkészségükről híresek, bármilyen gond merülne fel, számíthatunk a helyiekre. Arra viszont feleslegesen számítunk, hogy a éttermekben etetőszékek, a nyilvános helyeken pelenkázók, a városokban pedig nagy játszóterek várnak. Horvátországban a gyereknek kell alkalmazkodnia a környezethez, nem pedig fordítva. Másrészt a környezet ideális a gyerekek számára, hiszen biztonságos, tiszta és nyugodt.

Utazás babával

A kisbabával való utazás sem fog kellemetlen meglepetésekkel szolgálni. A gyógyszertárakban könnyen hozzáférhetők az eldobható pelenkák, bébi tápszerek és bébi ételek, de azért jobb, ha otthonról a megszokott típusból megfelelő mennyiséget viszünk magunkkal. Az országban mindenhol iható a csapvíz, de palackozott vizet is minden üzletben találunk.

Gyermekbarát szállás

A szállások túlnyomó részében egy vagy két pótágy mindig hozzáférhető a szobákban. Néhány szálloda pedig kimondottan a gyermekekkel érkezőknek kínál ideális feltételeket egy szuper családi nyaraláshoz. Mégis talán legjobban tesszük, ha a család részére egy önálló apartmant bérelünk. Ezek egy hotelszobánál előnyösebbek a szobák mérete miatt, illetve nem elhanyagolható szempont az sem, hogy saját konyhájuk van, ahol a gyerekeknek bármikor elkészíthetjük az otthoni kedvencüket.

Étkezés

A legexkluzívabb éttermek kivételével Horvátországban a legtöbb helyen nem találunk gyerekmenüt. Csak kevés étterem kínál speciálisan gyerekeknek szánt ételeket, de ez egyáltalán nem általános. Ha menüben nem is találunk ilyet, ne habozzunk megkérdezni, volna-e lehetőség gyermekbarát ételeket kérni. Kis tányér rizottó vagy tészta biztosan minden vendéglőben van. Ha olyan kicsi gyermekkel utazunk, akinek még etetőszékre lenne szüksége, ne lepődjünk meg, ha ilyet sehol nem fogunk találni. A kellemetlenségeket elkerülendő inkább otthonról hozzunk magunkkal ülésmagasítót.

Közlekedés

A gyerekek imádni fogják komppal körbejárni Horvátországot. A hosszabb utakra azért ne felejtsünk el játékot bőven pakolni, mert a kicsiket több órán át valószínűleg nem fogja lekötni a hajókázás. Ha autót bérelünk Horvátországban, mindig kapunk gyerekülést is, emiatt nem kell aggódnunk. A városnézések megtervezésekor azt ne felejtsük el figyelembe venni, hogy az óvárosok macskaköves utcáin babakocsival elég sok bosszúságnak tehetjük ki magunkat. Ilyen esetben inkább más útvonalat válasszunk.

Városnézés

Strandok, vízesések, szigetek, nemzeti parkok, római paloták és szabadtéri tevékenységek végtelen kínálata – mondhatjuk, Horvátország csodaország a gyerekeknek minden korosztályban. Érdemes sekély, homokos tengerpartot választani, mint Banje, Lopar, Brela vagy Baska. A tinédzserek pedig biztosan élvezni fogják a Bol nyújtotta szörflehetőségeket.

Gyerekkel HorvátországbanBárhová is utazunk a családdal, egész Horvátországban találunk olyan helyeket, olyan kikapcsolódási lehetőségeket és látnivalókat, amik az egész család szórakozásáról is pihenéséről gondoskodnak.

Hogy biztosra mehessünk, íme a 10 legjobb látnivaló Horvátországban gyermekkel utazók számára:

Egyik szigetről a másikra

A totyogóktól a tinédzserekig az egész családnak nagy élményt nyújt a szigetek felfedezése. A komppal való utazás, a szigetek misztikuma és a sok-sok látnivaló jó móka a család minden tagjának és meglepően megfizethető is.

Dubrovniki városfalak

Dubrovnik az utcákon sétálva is lenyűgöző, de ha a városfalakat választjuk, csempészhetünk egy kis izgalmat a városnézésbe. Élvezhetjük a fantasztikus kilátást és sétálhatunk a bástyák és tornyok között.

Diocletianus palotája

A hatalmas és kísérteties palota sok izgalmat tartogat a gyerekek számára is. Itt aztán bőven lesz miről mesélni nekik, csak győzzünk felelni a rengeteg kérdésre!

Grgur Ninski

Ha már Splitben járunk, ne hagyjuk ki a püspök monumentális szobrát. Jó alaposan dörzsöljük meg a már fényesre simogatott bal lábujját, hiszen állítólag szerencsét hoz!

Római amfiteátrum, Pula

Különleges élmény lehet minden gyermek számára ellátogatni ide. Ez a hatalmas és lenyűgöző építmény sok érdekességet tudna mesélni. Ismertessük meg a gyerekekkel a gladiátorok és az oroszlánok történetét!

Múmiák, Vodnjan

Kisgyermekkel nem a legjobb választás, de a nagyobbacskák, akik már tanultak történelmet az iskolában, élvezni fogják az isztriai kis falu, Vodnjan izgalmas látnivalóját. Hat szent többszáz éve mumifikálódott testét nézhetjük meg üvegkoporsókban.

Brioni Nemzeti Park

Az itt létrehozott szafari, mondani sem kell, mennyi élményt tartogat kicsik és nagyok számára. Zebrák, elefántok és számtalan egzotikus állat mellett kiállításokat nézhetünk meg.

Tengeri orgona, Zadar

Ha Zadar szépséges épületei nem kötné le gyermekünk figyelmét annyira, mint a miénket, sétáljunk vele az új kikötő végéhez, ahol megtaláljuk Zadar legújabb turistaattrakcióját, a tengeri orgonát. Érdekességét az adja, hogy különleges kialakításának köszönhetően a tenger hullámai szólaltatják meg az orgonát, tehát maga az Adria játszik nekünk.

Plitvicei Nemzeti Park

A vízesések csodaországa. Nem kérdés, hogy a gyerekek életre szóló élménnyel lehetnek gazdagabb az itt tett látogatás során. A természeti táj minden szépsége együtt tárul szemünk elé. A legnépszerűbb nemzeti park ez Horvátországban, a családok szinte kötelező úticélja.

Kék Barlang, Bisevo

Természet, tenger, egyedülálló élmény, csónakázás – ezek a Kék Barlang legfőbb ütőkártyái. A szigeten található barlangba csónakkal lehet bejutni. A sötét barlang belsejében a tengert, mint gyönyörű türkiz tavat, a beszűrődő napfény festi hihetetlen kékre. Igazi családi élmény!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here