Bamberg

Bajorországban, a Regnitz-folyó partján terül el a Rómához hasonlóan hét dombra épült város. Mindegyik domb tetejét egy templom vagy egy vár koronázza meg, ezért Bamberg látképe már messziről is sokat ígér. Az óvárosba érve a különböző stílusokat megjelenítő régi épületek kavalkádja fogadja az ide érkezőket. Bamberg központi része olyannyira szép állapotban őrződött meg az évszázadok során, hogy 1993-ban az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült. A városban együtt él az időtlen romantika, a németek legendás sörimádata és a pezsgő-nyüzsgő jelen, hiszen Bamberg történelmi alapjain ma egy nagyon is élénk város létezik.

Castrum Bamberg néven először 902-ben említi írott forrás a település nevét. II. Henrik király 1007-ben alapított itt püspökséget, 1020-ban pedig felépült katedrálisa és megnyílt bencés apátsága is. A király és felesége rajongtak a városért, anyagilag is nagyban támogatták. Haláluk után a katedrálisban temették el őket. Bamberg második püspöke II. Kelemen néven lett pápa, a szintén a székesegyházban található sírja az Alpoktól északra az egyetlen megmaradt pápai sír. A 13. századtól a püspökök egyben a Német Birodalom hercegei is lettek, ők felügyelték a város legjelentősebb épületeinek munkálatait. Ebben az időben Bamberg gazdasága is óriási lendületet vett. A város régóta híres a sörfőzésről és főként a különleges füstölt söréről, amit az egész világon ismernek.
27 évvel a tisztasági törvény 1516-os kiadása előtt III. Henrik elrendelte, hogy a bambergi sörben, melyet akkor már több évszázada készítettek, semmi más nem lehet, mint maláta, komló és víz. A helyi sörnek még ma is csodájára járnak a külföldi turisták. Történelmi emlékei mellett Bamberg legfőbb vonzerejét a sörfőzdék adják, melyek sűrűbben találhatók itt, mint a világ bármely városában. Bambergben 9, a városban és környékén összesen tööbb száz apró sörfőzdében készülnek a hagyományos módon a jellegzetes ízű sörök, melyeket ráadásul olcsón kínálnak.

Bár a sörök kétségkívül szerves részei a német hagyományoknak és mint ilyenek, sok érdeklődőt csábítanak, de Bambergben a tagadhatatlanul festői városkép, a hosszan kígyózó sikátorok és a jellegzetes, fagerendás házak szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a település előkelő helyet foglal el az ország turisztikai térképén. Bambergben nagyjából 1200 építészeti emlék található, melyek a 11-18. század közötti időszakból maradtak fenn, meglepően ép állapotban, hiszen a város sikeresen megmenekült a II. világháborús rombolásoktól.

Bamberg dómLegjelentősebb történelmi épülete a négy tornyú dóm, mely az 1300-as években kapta mai arculatát, miután az eredeti épület egy 12. századi tűzvészben elpusztult. A dóm a román és a gótikus stílus keveredését szemlélteti, belső tere tele van értékes és érdekes műalkotásokkal. A székesegyház jelképe a lovas szobor, amiről szinte semmit nem lehet tudni. Találgatások övezik azzal kapcsolatban, hogy kit ábrázol és hogy ki készíthette. A 13. századi szobor mára igazi bambergi szimbólummá vált.
A székesegyház mellett áll a régi császári palota, ami eredetileg erődnek épült, majd 1591-ben építették át. Fénypontjai az udvarán álló, 1475-ben épült favázas épületek, az 1568-as reneszánsz kapu és a Bambergi Történeti Múzeum.

Bamberg zsidó lakosságának múltja a 12. századig nyúlik vissza. A Pfahlplaetchen a város történelmi zsidónegyede, ahol 10-16. századi házak között sétálhatunk. Bamberg egész történetére jellemző volt a zsidóüldözés, ami a náci időszakban öltött még nagyobb méreteket. 1941-ben a még itt élő 300 zsidót koncentrációs táborokba vitték, közülük csupán 17-en tértek vissza a városba

VárosházaA Regnitz-folyó kettéágazásánál fekszik egy kis sziget, itt áll a régi Városháza épülete. A legenda szerint a püspök nem volt hajlandó elengedő földterületet átengedni a Városháza felépítéséhez, a város vezetése erre válaszul alakíttatta ki a szigetet, ahol a 14. században húzták fel az épületet. A 18. századi felújítások során barokk és rokokó elemekkel bővítették.
A Regnitz-folyó keleti partján sorakoznak az egykori halászok házai. Ebben a Kis Velencének nevezett városrészben az épületek többsége a 19. századból származik. Ez Bamberg legkülönlegesebb és egyben legtöbbet fotózott részlete.

Gyakorlatilag Bamberg egésze olyan, mint egy óriási szabadtéri múzeum, de valódi múzeumokból sincs hiány, hiszen összesen 16 található belőlük a városban. Kétségkívül az amerikai turisták kedvence a 2000-ben megnyílt Levi Strauss Múzeum, a 17. századi, kétszintes ház, ahol Loeb Strauss született 1829-ben. Szüleivel együtt 1848-ban vándorolt ki Amerikába, ahol Levire változtatta a nevét. 1853-ban San Franciscoba költözött és 20 évvel később Jacob Davis-szel megalapították világhírű, farmernadrágokat gyártó vállalkozásukat.
Bambergbe látogatni minden évszakban jó választás, de különösen az karácsony környékén, amikor több ünnepi piac is megnyitja kapuit a városban. Közülük a leghíresebb a régi középkori piacon található. Bamberg a vásárláshoz is ideális hely, főleg, ha valaki szereti az antik tárgyakat. Nagyon sok antik üzlet van a városban, ahol sokszor értékes darabokra lehet bukkanni.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

1 hozzászólás

  1. Pontosítás: A Levi Strauss Múzeum nem Bambergben van, hanem negyedórányi autóútra Bambergtől délkeletre, Buttenheimben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here