Tirol

Tirol nevét hallva rögtön megjelenik előttünk az idilli kép a kövér, zöld legelőkkel, a lustán heverésző tehenekkel, a bőrsortban és hagyományos kis szoknyában szaladgáló, pirospozsgás gyerekekkel, a festői falvakkal, ahol minden ház ablakában ezer színben virítanak a muskátlik és a vadvirágos, végtelenbe nyúló mezőkkel. Hogy ehhez képest milyen Tirol a valóságban? Pont ilyen, sőt még sokkal több.

Hamisítatlan hegyvidék, a tartomány szinte egészét magas csúcsok pettyezik, a meredek hegyoldalakon sűrű erdők, a köztük megbújó völgyekben szelíd rétek és kristálytiszta vízű hegyi tavak. A látvány már-már hihetetlen, minden szabadba vágyó turista álma. A megszállott túrázók és a téli sportok szerelmesei kifogyhatatlan lehetőségeket találnak itt. Tirol azokat is elkényezteti, akik kedvelik a vidéki romantikát és egy gyönyörű helyet keresnek a pihenéshez.

A természet Tirolban kikerülhetetlen. Bár a vidéken több gyönyörű kastély, ódon vár is áll, mégis a táj az, ami igazán megfogja az ide látogatókat. Számos természeti park található itt, melyeken turistaútvonalak haladnak át. Felfedezni a természet kincseit nem nehéz, a szépség tálcán kínálja magát. Tirol fénypontja kétségkívül a hegyek zordon, ám annál varázslatosabb világa. Északon húzódnak a Kitzbühel- és a Lechtal-Alpok vonulatai, míg Kelet-Tirolt a Hohe Tauern uralja. A 3000 m-es és afeletti csúcsok nemcsak önmagukban nyújtanak káprázatos látványt, de a hegytetőkről aprónak tűnő völgyek panorámája is örökre emlékezetünkbe vésődik. Tirolban 5 gleccsert is találunk, melyek látnivalónak sem utolsók, de az örök jég birodalma elsősorban a síelők számára nyújt paradicsomi körülményeket.

Hintertux-gleccserA Hintertux-gleccser és környéke azon ritka helyek egyike, ahol egész évben lehet síelni, az alsóbb lankák pedig a túrázáshoz ideálisak. A gleccsert 190 millió m3 jég alkotja, ami 171 milliárd liter fagyott vizet jelent. A jégtakaró vastagsága eléri a 120 m-t, de ez természetesen évszakonként változik. Mivel a gleccser állandó mozgásban van, az ide közlekedő lift csak évente háromszor működik. A Pitztal a legmagasabban fekvő gleccserpálya, 3440 m-en fekve a téli sportok valamennyi válfajához álomszerű körülményeket biztosít. Világszerte az egyik legszebb gleccsernek tartják, síterepei mellett a családokat és a gyerekeket hópark is várja.

Tirol természeti parkjait járva megdöbbentően gyönyörű kép tárul elénk. A völgyek, a gleccserek, a hó és a buja zöld tökéletes kombinációjának lehetünk részesei. Tavasszal és nyáron a tartomány parkjai nagyjából akkora népszerűségnek örvendenek, mint a mediterrán vidékek legszebb tengerparti városai. Alpesi levegő, gyönyörű látkép távol a nagyvárosok füstjétől és zajától. A parkokat érdemes a tanösvények vonalán bejárni, ezek részletes ismertetőt adnak a vidék geológiai érdekességeiről, a növény- és állatvilágról. Észak-Tirolban öt, Kelet-Tirolban egy természeti parkot látogathatunk meg. Közülük a Hohe Tauern a legjelentősebb, egyben ez Ausztria legnagyobb nemzeti parkja is. Területe átnyúlik Karintia és Salzburg vidékére, összesen 1800 km2-en fekszik. Közepén az ország legmagasabb csúcsai sorakoznak, mint a Grosslockner és a 3662 m-es Grossvenediger. Alsóbb régióit alpesi legelők és rétek alkotják, veszélyeztetett növény- és állatfajok is élnek itt, melyeknek védelme az egyik legfontosabb cél volt a nemzeti park létrehozásakor. A park két legnagyobb nevezetessége a Krimmler- és az Umbalfalle-vízesés, de a magas-alpesi út és a königsleiteni csillagvizsgáló is a turisták első számú úticéljai között szerepelnek.
A tiroli Lech természeti park különlegessége, hogy ez a védett terület egyike a legutolsó, viszonylag érintetlen alpesi folyóvölgyeknek Ausztriában. A park csúcspontja természetesen az azúrszínű, vad Lech-folyó, mely erőteljes sodrásával széles folyómedret vájt magának és hatalmas kavicspadokat hozott létre. A folyópart rendkívül ritka növények és állatok élőhelye, eddig mintegy 1160 virágos növényt azonosítottak itt, 392 fajt a kipusztulás fenyeget, mint a német tamariszkuszt, állatfajok tekintetében pedig a park a nádi varangy élőhelye, amely szintén a kihalás szélén áll. A parkban egy 17 m magas madármegfigyelő torony áll, ahonnan ráláthatunk a vízimadarak fészkelőhelyeire. Több túraútvonal is áthalad a Lech park területén és számos kilátóponton állhatunk meg gyönyörködni a tájban.

A meseszerű táj kiemelkedő darabjai a természeti emlékek, a gleccserek, szakadékok, vízesések, barlangok, melyekben Tirol nem szűkölködik. A Stubaital-völgyben található Grawa-vízesés a jégmászók kedvenc célpontja. 1979-ben nyilvánították természeti emlékké Ausztria egyik legszebb és a Keleti-Alpok egyik legvadabb vízesését, mely 100 m magasból zúdul lefelé. A Stuiben Tirol legnagyobb vízesése, melynek története 8000 évvel ezelőtt kezdődött. Ide túraútvonalon is el lehet jutni, de aki kalandosabb módon közelítené meg, az a kihívásokkal teli terepen a sziklamászást is választhatja. A Gleirschklamm-szurdok vad romantikája nagyon sok túrázót vonz. A Nederweg-ösvény egyenesen a szurdok bejáratához visz, melyet gyönyörű vízesések szegélyeznek. Ide csak jó időben juthatunk el, nagy esőzések idején ugyanis az út járhatatlan. Az Inntal-völgyben lévő Kundl-szurdok Ausztriában az egyik legszebb. A legenda szerint egyszer, amikor Wildschönau még egy tó volt, egy sárkány lakott benne. Amikor egy parasztember megpróbálta megölni, haláltusája közben a sárkány mélyedést vájt a sziklába, ahova aztán beömlött a tó vize, így jött létre a Kundl-szurdok. Egy szép túraösvény vezet ide, mely mellett helyenként 200 m magas sziklafalak emelkednek. Az utat 2009-ben nyitották meg újra, miután különböző biztonsági fejlesztéseket végeztek rajta, hálókat, horgonyokat helyeztek ki. Tirol természeti emlékeinek egyike a Hundalm-jégbarlang is, mely Nyugat-Ausztria egyetlen szabadon látogatható jégbarlangja. 1956-ban nyilvánították védetté, de a kutatások csak a ‘60-as években indultak meg. Ezek derítettek fényt arra, hogy a barlang cseppkövei között vannak olyanok, melyek 120-350.000 évvel ezelőtt keletkeztek. A barlang bejárata 1520 m-en van, ha ide kirándulunk, kesztyűt és nagykabátot hozzunk magunkkal, bent a hőmérséklet ugyanis ritkán emelkedik 0 fok fölé.

AchenseeA tiroli hegyi tavak nemcsak látnivalók, de nyári napokon strandolásra is alkalmasak. Tirol nyaraláshoz is abszolút ideális, főként azok fogják itt jól érezni magukat, akik nem bírják a tikkasztó kánikulát, de nem szeretnének lemondani a vízparti örömökről sem. A hegyi tavakban nemcsak úszni lehet, de többségük a vitorlázáshoz, szörfözéshez is ideális. Az Alpok Fjordja az Achensee, Tirol legnagyobb tava. Színe a smaragdzöltől a türkizkékig változik, lenyűgözve ezzel a kirándulókat. A 133 m mély tó hihetetlenül tiszta, akár 10 m-es mélységig is leláthatunk benne. A 6,8 km2-en elterülő Achenseet méretei miatt a tiroli tengernek is nevezik, vízisportokhoz kitűnő hely, de fürdéshez a nyáron a 20 fokot is alig-alig elérő hőmérséklete miatt csak a legbátrabbaknak ajánlott, bár a tó déli partjainál ennél időnként jobban is felmelegszik, a családok ezért általában ezt a szakaszt részesítik előnyben.
A Zillertal-völgy bejáratánál fekvő Schlitters-tó hamisítatlan nyaralóhely, partján napozórésszel, strandröplabda pályával, játszóttérrel, zuhanyzókkal és egyéb létesítményekkel, szolgáltatásokkal, melyek az itt pihenők kényelmét szolgálják. A Schillters-tó környéke kifejezetten a családok számára lett kialakítva, így ők garantáltan mindent megtalálnak, amire kisgyerekekkel szükségük lehet a kellemes kikapcsolódáshoz.
A 976 m-en fekvő Heiterwang-tó elsősorban arról híres, hogy halban rendkívül gazdag. Már I. Miksa császár is szívesen járt ide pihenni és horgászni, ahogyan nagyon sokan teszik azt ma is. Egy gyönyörű út fut körbe a tó partján, a környéken pedig számtalan túraösvény visz távolabbi tájakra. A tó vidéke páratlan atmoszférája miatt nagyon kedvelt a lovasok körében, télen a lovasszánokat is kipróbálhatják a turisták. A kenusokat, vitorlázókat, szörföseket kitűnő adottságok várják, ahogyan a búvárokat is, akiknek a tó gazdag élővilága sok élményt tartogat.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here